Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ćurko: Nin se ne može složiti s kopiranjem Sv. Križa

Autor: Siniša Klarica

20.10.2008. 22:00
Ćurko: Nin se ne može složiti s kopiranjem Sv. Križa


Situaciju s novim viđenjem CHM reagirao je i gradonačelnik Nina Emil Ćurko.
„Nakon što je prije tri godine položen kamen temeljac za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, sukladno projektu Nikole Bašića iz Zadra, od kojeg se naknadno odustalo, navodno zbog previsoke cijene, tj. obrazloženja da je projekt preskup da bi se mogao izvesti bez preinaka, te nakon što je u lipnju ove godine prihvaćen novi projekt i predočen javnosti, kod mene kao i kod mojih sugrađana, a pretpostavlajm i šire javnosti i struke, izazvao je u najmanju ruku začuđenost i negodovanje.
Novi projekt Crkve usklađen je početnom idejom Hrvatske biskupske konferencije, tj. da se kroz objekt provuče simbolika Sv. Križa, koja se proteže kroz cijelu hrvatsku povijest, nadalje povezanost s Višeslavovom krstionicom, porukom Branimirove godine.
Nin se nikako ne može složiti s prihvaćanjem projekta prema kojem bi se gradila megacrkva koja svoj oblik vuče iz starohrvatske crkve Sv. Križa u Ninu. Naime, svako arhitektonsko zdanje, bilo da je crkva, utvrda, krstionica, kamena plastika s natpisom… ima svoju poruku u vremenu u kojem nastaje i koja se proteže u svo buduće vrijeme, pa smatram da bi tako i oblik Crkve hrvatskih mučenika u Udbini trebao biti prilagođen vremenu i arhitekturi modernog doba, a ne kopirati, potpuno nemaštovito i neinventivno, te u konačnici uvećavati ona zdanja i oblike iz prošlosti koje već stoljećima imaju svoje značenje i predstavljaju najprepoznatljivije simbole ne samo Nina, već i cijele Lijepe naše, rekao je gradonačelnik Ćurko.
Ćurko jasno dodaje da se priklanja svima onima koji upućuju apel Hrvatskoj Biskupskoj Konferenciji i Hrvatskoj Vladi kao glavnim sufinancijerima, kako bi se zasutavila realizacija ovog arhitektonskog zdanja, za kojeg doista nema opravdanja ni u povijesnom, ni u umjetničkom a ni u simboličkom aspektu.