Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Benkovac se ucrtava na turističku kartu

Autor: Mile Marić

20.10.2009. 22:00
Benkovac se ucrtava na turističku kartu


Za vrijeme trajanja sajma SASO u Splitu na našem štandu naći će se nositelji gastroponude Bukovice i Ravnih kotara, ali i lokalni vinari s promocijom nadaleko poznatih benkovačkih vina, a kulturnu ponudu Benkovca predstavit će KUD Branimir Benkovac s narodnim pjesmama, plesovima te promocijom starih zanata i običaja
Odnedavno Turistička zajednica Grada Benkovca djeluje u novom uredu i u novom sastavu. Vanja Čvrljak je direktor, Romana Jurjević stručna suradnica, a nove su i turističke zamisli.
S obzirom da su Benkovac i okolica područje znatnog turističkog potencijala koji tek treba afirmirati i kvalitetno prezentirati, razgovarali smo s Vanjom Čvrljak, direktorom benkovačkog TZ-a o aktivnostima, potencijalima i destinacijama benkovačkog kraja, završetku turističke sezone, ali i akcijama i planovima za budućnost te o sudjelovanju na sajmovima.
Tematski park Kličevica
– Ove godine Turistička zajednica Benkovca ostvarit će u ovoj godini 1.700 dolazaka i 15.000 noćenja, što je relativno skromno u odnosu na rezultate susjednih turističkih zajednica što proizlazi iz nedostatka smještajnih kapaciteta, ali i na tome se području vide određeni pomaci. Sa završetkom ovogodišnje turističke sezone, naše djelatnosti ne prestaju, kaže Čvrljak, dodajući da se Turistička zajednica u suradnji s Gradom i tvrtkom Kamen Benkovac d.o.o. aktivirala za sudjelovanje na današnjem sajmu SASO koji se u Splitu trajati do 25. listopada.
– Za vrijeme trajanja sajma SASO u Splitu na našem štandu naći će se nositelji gastroponude Bukovice i Ravnih kotara, ali i lokalni vinari s promocijom nadaleko poznatih benkovačkih vina, a kulturnu ponudu Benkovca predstavit će KUD Branimir Benkovac s narodnim pjesmama, plesovima te promocijom starih zanata i običaja. Stoga su ovakve i slične manifestacije idealna prilika i najbolji mogući način prezentacije grada Benkovca i benkovačkog kraja te zahvaljujemo Gradu Benkovcu kao pokrovitelju naše prezentacije, a i tvrtki Kamen Benkovac d.o.o. na ustupanju dijela svoga štanda za organizaciju i promocije benkovačkog kraja na sajmu SASO u Splitu, ističe Čvrljak.
– Ured Turističke zajednice nalazi se u Ulici Ante Starčevića 2b, otvoren je svim potencijalnim ponuditeljima turističkih sadržaja. Naši planovi velikim su dijelom već zacrtani. Tako smo kroz razne međunarodne programe i pretpristupne fondove nominirali nekoliko projekata koji bi činili temelj i okosnicu turističkog razvoja benkovačkog kraja. Istaknut ćemo samo neke, poput osvjetljenja Kaštela Benković koji svojim atraktivnim položajem na istaknutom mjestu poviše Benkovca dominira Ravnim kotarima te je kao takav idealno ishodište svih budućih turističkih aktivnosti. Ovdje se ističe projekt revitalizacije kulturno – povijesnog lokaliteta kule Kličevice s replikama antičkih miljokaza s obzirom da se radi o području starih rimskih cesta koje bi se na ovaj način ponovno oživjele te bi zajedno s interpretacijskim pločama i uređenim odmorištima činile dio tematskog parka Kličevica, ističe Čvrljak, dodajući da se u ovom slučaju radi o kvalitetnom prezentiranju i stavljanju u turističku i drugu funkciju kule Kličevica.
Asseria i sajam 10.
Kada se govori o projektima važno je spomenuti i plan revitalizacije antičke Asserije kroz projekt Asserie Nuove koji je od međunarodnog značenja i koji će sigurno Benkovac ucrtati na kartu turističkih kretanja.
S obzirom da područje grada Benkovca obiluje kulturno-povijesnom baštinom u planu je i kvalitetna prezentacija svih lokaliteta (Kaštel Benković, Asserija, Kličevica, Lepuri, Šopot) interpretacijskim pločama i turističkom signalizacijom. Važno je napomenuti i plan označavanja bike i trekking staza te vinskih cesta s obzirom da se radi o području koje ima potencijal postati svojevrsna hrvatska Provansa.
– Moram naglasiti da je TZ Benkovca pokrenula i program izrade suvenira te kvalitetnih web stranica i promomaterijala koji će na najbolji način prezentirati benkovački kraj. I poznati sajam u Benkovcu svakog 10. u mjesecu ima izuzetan potencijal da postane nacionalna turistička atrakcija, a kroz kvalitetnu promociju, zoniranje samog sajma moguće je i podizanje na međunarodnu razinu. U svemu tome ne treba zaboraviti ni kvalitetu života kao i neke nove trendove koje bi turistička potražnja donijela, a lokalno stanovništvo bi ubrzo prepoznalo sve pogodnosti i mogućnosti koje turizam donosi potičući ih direktno i indirektno da se i sami uključe u kreiranje što kvalitetnije turističke ponude, napominje Čvrljak, osvrnuvši se i na proteklu sezonu te sudjelovanje na turističkim sajmovima koji dolaze.