Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Još ćemo dugo žaliti za bodovima iz Zaprešića

Autor: Šime Ćurko

20.10.2009. 22:00
Još ćemo dugo žaliti za bodovima iz Zaprešića

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Mi smo momčad koju očito sve pogađa. Žalimo se kad primimo rano gol, žalimo se kad ne zabijemo gol, žalimo se kad nam zabiju gol pred kraj poluvremena – kaže Zebić
Dalibor Zebić nakon poraza od Intera nije prespavao samo jednu nego tri noći. Svejedno, i jučer je na treningu još razmišljao o Interu. Jasno, na takav način izgubiti utakmicu zapravo je – umjetnost. Ali prilično apstraktna umjetnost.
– Ne znam što me više ubija nakon tog poraza, obrana ili reakcije u napadu kada nismo uspijevali iskoristiti situaciju u kojoj smo mogli napuniti mrežu Intera koji je bio zreo za uvjerljiv poraz. Zaprešićani su tako stajali na terenu da smo s dvije prave lopte u sredini mogli riješiti utakmicu. Najveći nedostatak nam je bila igra u sredini terena u kojoj nije bilo ni čvrstoće ni mirnoće za iznošenje lopte. Pobjedom smo mogli do kraja jesenske polusezone zadržati mirnoću, a ovako smo sve doveli u pitanje – kaže Zebić koji je u najavi dvoboja s Interom bio izričit u tome da će Marin Ljubičić i Ivan Ćurjurić biti na klupi. Na kraju je Ljubičić počeo i završio utakmicu, a Ćurjurić je ušao s klupe.
Ljubičić i Ćurjurić
– Ljubičić je igrao zbog ozljede Šiklića na zagrijavanju, ali danas mi je jasno da Ljubičića nisam trebao stavljati u igru već umjesto njega ubaciti Ćurjurića ili Jerbića. Ljubičić cijelu utakmicu nije bio koncentriran. To se odnosi na situacije u kojima je trebao zabiti gol, ali i na igru u obrani budući da je krivac za drugi gol, a prije četvrtog gola Intera izgubio je loptu.
Kako to da u prvih 11 nema mjesta za Ćurjurića koji je svojim golovima odlučio tri utakmice?
– Ćurjurić i Ljubičić ne mogu igrati zajedno na gostovanjima. To se pokazalo i prije Zaprešića, a protiv Intera se samo potvrdilo. Obojica daju premali doprinos u obrambenim zadaćama, stalno čekaju loptu za naprijed, a malo razmišljaju kako sačuvati naš gol.
Zebić je u Zaprešiću dobio sve što je tražio u najavi utakmice. Napadači (Mitrović, Terkeš i Šaranović) zabili su gol, Zadar je poveo u ranoj fazi utakmice, imao je vodstvo 3:1…
– Ne znam što bih više rekao o tome. Sve nam se otvorilo, imali smo protivnika kojeg smo mogli pobijediti kako smo htjeli, ali na kraju ništa nije pomoglo. Mi smo momčad koju očito sve pogađa. Žalimo se kad primimo rano gol, žalimo se kad ne zabijemo gol, žalimo se kad nam zabiju gol pred kraj poluvremena… Utakmicu je odlučio drugi gol Intera nakon što nismo uspjeli zadržati koncentraciju tih nekoliko minuta i na poluvrijeme otići s 3:1. Očito smo dosta labilni na svaku relativno nepredviđenu situaciju i to je posebno zabrinjavajuće. Od utakmica na gostovanjima smo napravili bauk, a vidljivo je da ostale momčadi lako donose bodove sa strane. Kako vrijeme prolazi sve je jasnije da ćemo još dugo žaliti za bodovima iz Zaprešića.
Pojačanja bez minutaže
Bruno Šiklić trebao je dvoboj u Zaprešiću početi od prve minute. Na kraju se ozlijedio na zagrijavanju, pa ponovno nije bio u momčadi. Zna se da Šiklića od 4. kola i gostovanja u Karlovcu uopće nema u momčadi čak ni na trening utakmicama, a sada je odjednom trebao biti u prvih 11.
– Razgovarao sam sa Šiklićem prije te utakmice i rekao mi je spreman i ja sam se odlučio ubaciti ga u momčad. Jonjić je imao tri žuta kartona, a Skočibušić i dalje nije spreman. Dakle, nije bilo drugih rješnja.
A Bećiri?
– Bećiri mi se ne čini najsigurniji u kombinaciji s Milinom kao liberom. Na kraju smo nakon Šiklićeve ozljede vratili Bećirija na stopera.
Alimanovića nema u momčadi, Cela je do sada upisao simboličnu minutažu, Skočibušić je odlazio pa se vraćao, ali nije zaigrao, Kurtin je već otišao… Ponavlja se situacija da Zadar dovodi igrače koji su daleko od prvih 11.
– Kada je riječ o Alimanoviću on ima poteškoća s prilagodbom na život u novoj sredini, a osim toga imao je i problema s ozljedom. Treba nam pravi Alimanović, onaj kojeg smo imali na početku sezone. Mnogo bi nam značilo da Alimanović bude spreman barem za 45 minuta. Celu bismo sigurno više koristili da nije imao problema s rupturom mišića, a onda kad se oporavio nije imao sigurnosti u igri. Sada se konačno vratio i očekujem da će dati svoj doprinos u preostalim utakmicama. Bilavera nema protiv Rijeke tako da će Cela od prve minute krenuti na desnom boku. Skočibušić je pravi pehist, kad je riješio problem s leđima ozlijedio je skočni zglob.


Najgora utakmica


Neuspjeh s Interom ide u red najlošijih utakmica koje je Zebić u Zadru imao kao trener. Zapravo, i dok je bio igrač Zebić se ne sjeća da je Zadar na gostovanju nakon dva gola prednosti izgubio utakmicu.
– Inter je vjerojatno moj najteži trenerski poraz. Ako izgubite od Hajduka ili Dinama nakon vodstva od dva gola to se još i može nekako pokušati opravdati. Ali izgubiti od Intera, koji ponavljam, nije bio previše raspoložen u toj utakmici stvarno je katastrofa. Ne umanjujem ničiju kvalitetu, tako ni Interovu, ali i danas tvrdim da su nas pobijedili zahvaljući nama i našim nevjerojatnim pogreškama. Najlakše je sada reći da ćemo se izvaditi protiv Rijeke, no to neće biti tako jednostavno.




 


Tornado tražio objašnjenje


Zebić je otkrio da je nakon povrtaka iz Zaprešića momčad po iskrcavanju iz autobusa pored stadiona Stanovi imala kratku “izmjenu mišljenja” s dijelom zadarskih navijača.
– Nekoliko pripadnika Tornada nas je dočekalo po povrtaku iz Zaprešića. Nije to bila incidentna situacija već su ti momci od nas tražili objašnjenje onakve igre i onakvog poraza. U neku ruku mogu ih razumijeti jer idu s nama na sva gostovanja, nakon utakmice dugo stoje u tim kavezima u kojima su gostujući navijači i onda mi onako izgubimo utakmicu. Igrači i mi koji ih vodimo moramo biti svjesni da smo javne osobe podložne kritici javnosti i od te kritike ne treba bježati makar bila izražena na način koji i nije baš najbolji.


 


Mršić na lijevom boku


U utakmicu s Rijekom, koja se igra u subotu 24. listopada u 20.30 sati, u momčadi nema ozlijeđenog Jozinovića i kartoniranog Bilavera, a očito je da će Ljubičić biti na klupi. U momčad će na desni bok ući Cela, s tim da je i Maruna konačno spreman pa Zebić ima dva rješenja za tu poziciju. Na drugoj strani, onoj lijevoj, nakon što je otišao Pletikosić, jedina opcija ostaje Antonio Mršić. Naime, Jozinović i Mršić jedini su pravi ljevaci u zadarskim redovima.