Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Buketi za sve prigode

20.10.2010. 22:00
Buketi za sve prigode


Buket je zapravo kombinacija kupljenog cvijeća te onog poljskog koje svatko može sam ubrati. Zato smo danas pripremili gerbere, margarete, sadarku, ukrasne bobice, lemprike i kaline te bršljan i veprine s kojima izrađujemo obrube buketa, kazala je Višnja Sikirić


Kreativna radionica izrade buketa od cvijeća održana je u utorak u Ogranku Crno Gradske knjižnice Zadar i to u suradnji sa zadarskom Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića. Radionica je organizirana u povodu Mjeseca hrvatske knjige, koji se, kao i prijašnjih godina, i ovaj put obilježava u vremenu od 15. listopada do 15. studenog. S obzirom da je ove godine manifestacija posvećena Međunarodnoj godini biološke raznolikosti, Gradska knjižnica Zadar pripremila je vrlo bogat program od preko 30 događanja, među kojima je i ova radionica izrade cvijeća u Crnom. Kako je pojasnila Martina Vrkić, knjižničarka u Ogranku Crno, s obzirom na ovogodišnju temu Mjeseca hrvatske knjige, došli su na ideju da bi bilo dobro djeci iz mjesne osnovne škole i vrtića pokazati kako se izrađuju buketi cvijeća te su stupili u kontakt s Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića, koji su na ovu suradnju vrlo rado pristali.
– Danas nas je posjetila profesorica Višnja Sikirić i tri učenice škole kako bi nam pokazale kako napraviti buket. Nešto cvijeća smo pribavili sami, a nešto su one donijele. Nakon što profesorica demonstrira pravilnu izradu buketa, svi sudionici radionice će pokušati samostalno izraditi buket, kazala je Vrkić, istaknuvši da su radionicu posjetili učenici i učiteljica Osnovne škole Crno te odgojiteljica Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Crnog, kojih su maštovite igre s cvijećem te pokazani im brojni trikovi kojima se postižu veoma efektni i domišljati cvjetni aranžmani uistinu fascinirali.
Kako je pojasnila profesorica Sikirić, na ovoj im je radionici pokazala izradu najosnovnijeg buketa i to malog, okruglastog oblika namijenjenog za sve prigode.
– Danas sam im pokazala izradu malog buketa, rekla bih, mladenačkog i modernog, kombiniranog od rezanog cvijeća i grančica ubranih plodova. Buket je zapravo kombinacija kupljenog cvijeća te onog poljskog koje svatko može sam ubrati. Zato smo danas pripremili gerbere, margarete, sadarku, ukrasne bobice, lemprike i kaline te bršljan i veprine s kojima izrađujemo obrube buketa, kazala je Sikirić, istaknuvši da je sudionicima radionice prvo pokazala sav pripremni materijal potreban za izradu buketa, potom redoslijed slaganja cvijeća u buket i naposljetku pravilno vezivanje buketa, dok je za sve to vrijeme govorila o važnosti usklađivanja boja cvijeća kombiniranog u buket.