Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Mađari su na Viru gradili uz podršku vlasti”

20.10.2010. 22:00
“Mađari su na Viru gradili uz podršku vlasti”


Mađari su zasnovali tvrtku Barakuda d.o.o. u Hrvatskoj, kupili zemljište površine 5.300 metara četvornih na Viru, i prema tada važećim propisima započeli gradnju 3 zgrade sa 48 apartmana. Tvrde da su im virske vlasti obećale legalizaciju objekata po izglasavanju DPU-a, no uslijedilo je rušenje kojim su oštećeni za tri milijuna eura


Zbog nedolaska trećeokrivljenoga u slučaju koji se pred sucem Hrvojem Viskovićem vodi protiv tri fizičke i tri pravne osobe koje se optužnim prijedlogom terete zbog kaznenog djela protiv okoliša, odnosno protupravne gradnje, jučer je na Općinskom sudu u Zadru još jednom odgođena rasprava. Prvooptuženi u ovom postupku je Karl Adam, Mađar koji je kao investitor preko svoje tvrtke Baracuda d.o.o., a u ovom slučaju četvrtooptužene, dao sagraditi tri zgrade s ukupno 48 apartmana na otoku Viru.
Trećeoptuženi izostao s ročišta
S obzirom da su ti apartmani izgrađeni 2004. godine, prije donošenja Prostornog plana Općine i izmjena oko širine zaštićenog pomorskog pojasa i to bez potrebite dokumentacije, oni su dvije godine kasnije odlukom Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i okoliša srušeni, a osim investitora u ovom su slučaju tuženi i izvođači radova Miroslav Lacić i njegova tvrtka “Lacić-gradnja” te Jukić Dražimir i njegova tvrtka “Graditeljstvo Jukić”.
No, jučerašnja je rasprava zbog nedolaska trećeokrivljenog Jukića odgođena te je naloženo njegovo prisilno privođenje na sljedeću raspravu. Sve tri tvrtke, kao pravne osobe u ovom postupku, pred sudom zastupaju njihovi pravni zastupnici ovlašteni u osobama odvjetnika, a u konkretnom slučaju tuženog Mađara, koji je na jučerašnje ročište došao u pratnji dvojice poslovnih partnera i prevoditeljice za mađarski jezik, za zastupanje njihove tvrtke Barakuda d.o.o. po službenoj je dužnosti imenovan odvjetnik Zdenko Margarin, a da o tome sam vlasnik tvrtke uopće nije obaviješten.
Stoga, trojica Mađara jučer se nisu mogla načuditi načinu na koji hrvatsko pravosuđe uopće funkcionira, a kako nam je ispričao jedan od njih koji je zajedno s Adamom u apartmane uložio podosta vlastitog novca, nije im ni danas, četiri godine kasnije, jasno zašto su im ti apartmani uopće srušeni, te po kojem su kriteriju tada birani oni kojima će se rušiti, a kojima ne, jer su u to vrijeme svi gradili pod istim uvjetima i nitko nije imao građevinsku dozvolu. Kažu da ih je taj projekt stajao ukupno tri milijuna eura te da su se prije početka same gradnje i kupnje zemljišta raspitali o uvjetima. Iz Općine Vir, tvrde, dobili su sva obećanja da će u dijelu na kojemu su planirali kupiti zemljište biti dozvoljena gradnja. Zemljište od ukupno 5300 metara četvornih u prvom redu do mora kupili su od jednog Viranina, ishodili dokumentaciju koju je tada bilo moguće ishoditi i započeli radove, sigurni da će, kako im je i obećano, nakon izglasavanja Detaljnog prostornog plana koji je u to vrijeme bio u fazi izrade, potom dobiti i građevinsku dozvolu. Smatrali su da riječi ovlaštenih osoba nešto i vrijede, a ohrabrila ih je i spoznaja da su u to vrijeme svi oko njih gradili pod istim tim uvjetima, a i istim obećanjima.
– Raspitali smo se koji zakoni vrijede o udaljenosti od mora, gabaritima i slično, te počeli graditi. Prema tadašnjem zakonu udaljenost od mora nije smjela biti manja od 25 metara, graditi se smjelo na maksimalno 30 posto parcele, a visina objekata bila je ograničena na osam metara. To smo u dogovoru s hrvatskim geodetima i arhitektima, poštujući tadašnje propise, ubrzo potom počeli graditi, kažu mađarski investitori, ističući da su im u Općini Vir rekli da slobodno grade, a da će legalizirati objekt kasnije.
Tužili RH zbog rušenja
Dvije godine kasnije, donesen je DPU i uistinu njihova je zemljišna parcela proglašena građevinskom zonom. Smatrali su kako ih od legalizacije dijeli tek nešto papirologije, ali su se grdno razočarali. Novom izmjenom priobalni-zaštićeni pojas proširen je na 70 metara, a odlukom Ministarstva
njihovi su apartmani zatim određeni za rušenje i u konačnici, krajem svibnja 2006. godine bageri uz jako policijsko osiguranje sravnali su ih sa zemljom. Inventar su, kažu, mogli iznijeti, no prozore, vrata, sanitarije i slično nisu imali prilike iznijeti i spasiti. Nanesena im je velika šteta, ali data im je mogućnost da sada, po novim pravilima na toj parceli ponovno grade. Zatražili su dozvole koje, kako su rekli, još uvijek čekaju, no u međuvremenu su tužili Republiku Hrvatsku zbog rušenja. Taj sudski postupak još nije započeo, niti znaju kada će doći na red, a ovim, gdje su oni tuženici, u potpunosti su zbunjeni.


REAGIRANJE – KAPOVIĆ: NIKOME NISU DANA NITI PREŠUTNA ODOBRENJA ZA BESPRAVNU GRADNJU NA VIRU




 OBJAVLJENO 22. 10. 2010.


Poštovani,
s obzirom na neistine istaknute od strane Vaših sugovornika, a koje su iznesene u tekstu pod naslovom “Mađari su na Viru gradili uz podršku vlasti”, objavljenom u Zadarskom listu dana 21. listopada 2010. godine, prinuđen sam odgovoriti na navedene netočne navode.
 Naime, u navedenom tekstu vlasnik tvrtke Barakuda d.o.o. i investitori koji su bespravno gradili na Viru, a protiv kojih se vodi postupak na Općinskom sudu u Zadru zbog kaznenog djela protiv okoliša, odnosno protupravne gradnje, iznijeli su novinarki Zadarskog lista neistinu u vidu izjave kako su “iz Općine Vir dobili sva obećanja da će u dijelu na kojemu su planirali kupiti zemljište biti dozvoljena gradnja” te “da su im u Općini Vir rekli da slobodno grade, a da će legalizirati objekt kasnije”.
Izričito tvrdim kako, od vremena moga dolaska na mjesto načelnika Općine Vir, 17. ožujka 2003. godine, nitko nije dobio nikakvu podršku, suglasnost i nikakva prešutna odobrenja od strane Općinske uprave za izvođenje bespravnih građevinskih radova ili obećanja o tome da će pojedina područja biti građevinska. Dapače, mojim dolaskom na mjesto načelnika u Općini Vir započelo se poduzimanjem svih potrebnih radnji da bi se stalo na kraj bespravnoj gradnji na našem području te kako bi se stanje u prostoru dovelo u red kroz izradu novog PPU-a.
U razdoblju o kojem govorim ustrojen je Odsjek za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo s vrlo dobro ustrojenim komunalnim redarstvom, koje je kroz sve ove godine uredno obavljalo svoj rad i evidentiralo te prijavljivalo na daljnju obradu sve bespravne graditelje na Viru. Međutim, nadzor, provedba i sankcija bespravnih graditelja nije u nadležnosti lokalne samouprave već je u nadležnosti državnih institucija, što je također svima dobro poznata činjenica.
Čitavo ovo vrijeme, a za razdoblje prije mojeg dolaska na mjesto načelnika ne mogu jamčiti, permanentno se upozoravalo i savjetovalo građane da ne kreću u bespravnu gradnju jer će to kad-tad povući za sobom određene konzekvence. Kao što je svakom zdravom razumu jasno, poduzimanje bilo kakvih građevinskih radova bez ishodovanja potrebne građevinske dokumentacije je protuzakonito te onaj koji se na zakon ogluši mora pristati i na zakonske posljedice.
Također je potrebno još jednom istaknuti da nije istina da Vir nije imao PPU jer je isti postojao još od 1978. godine, a prostorno-planska dokumentacija se oduvijek mijenjala u skladu s tadašnjom prostorno-planskom dokumentacijom tadašnje Općine Zadar u čijem je sastavu Vir i bio. Zbog čega se nije gradilo u skladu sa zakonom i postojećim PPU-ima stvar je samih investitora, ali i nadležnih tijela koja su na vrijeme trebala intervenirati i sankcionirati bespravne graditelje.
Zbog svega navedenog, a zbog demantiranja neistina koje su iznijete u navedenom tekstu, moram još jednom jasno ponoviti kako nitko iz Općinske uprave te nitko iz struktura vlasti u Općini Vir, a za vrijeme mojeg obnašanja dužnosti načelnika, nije pružao nikakvu podršku niti je davao prešutna odobrenja ili bilo kakva obećanja bespravnim graditeljima pa tako ni Vašim sugovornicima.
Načelnik Općine Vir
Kristijan Kapović