Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biograd Boat Show nadrastao je sve druge hrvatske sajmove

20.10.2011. 22:00
Biograd Boat Show nadrastao je sve druge hrvatske sajmove


U vremenima kada drugi sajmovi bilježe pad izlagača i posjetitelja, Biograd Boat Show ima najveće povećanje broja i kvalitete izloženih plovila i nautičke opreme


Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić otvorio je jučer 13. po redu Biograd Boat Show, najveću izložbu plovila na istočnoj obali Jadrana. Na ovogodišnjem sajmu okupit će se više od 230 izlagača, raznih segmenata nautičke industrije, s više od 250 novih i rabljenih plovila izloženih na moru i kopnu.
Direktor sajma Milan Šangulin rekao je da je Biograd Boat Show svih ovih godina postojanja imao neprekidan rast, a ove godine ima najveće povećanje broja i kvalitete izloženih plovila i nautičke opreme. Predstavit će se, kaže Šangulin, 26 novih plovila više nego na svim zajedno nautičkim sajmovima održanim u Hrvatskoj ove godine. Time je, u vremenima kada drugi sajmovi bilježe pad izlagača i posjetitelja, BBS postao vodeći nautički sajam u Hrvatskoj.
Biograd Boat Show pokriva sve segmente nautike, odnosno četiri grupacije koje čine okosnicu nautičkog turizma: marine, čarter tvrtke, brodograditelje i brodare.
Sve je krenulo 1976.
Predsjednik Uprave Ilirije Goran Ražnjević istaknuo je da je nautika u Hrvatskoj stara onoliko koliko je stara u Biogradu na Moru. Davne 1976. godine Ilirija je izgradila prvu nautičku marinu na Jadranu, današnju hotelsku luku Kornati, smještenu u samom centru grada, i nabavila prvu vlastitu čarter flotu s više od 40 prestižnih Elanovih plovila.
– Stoga Ilirija ponosno nosi naziv pionira nautičkog turizma u Hrvatskoj, kao i Biograd na Moru. Od tog razdoblja do danas Biograd je postao centar te vrste turizma na Jadranu, kojeg godišnje posjeti više od 50.000 nautičara iz cijelog svijeta. Od te 1976. godine do danas nautika u Biogradu na Moru izrasla je do marine Kornati, s više od 800 vezova, jedne od tri vodeće marine na Jadranu, kazao je Ražnjević.
Od početnih nešto više od 1.000 nautičara u Biogradu, nautika je ove godine narasla na preko 50.000. Danas je svaki treći gost u Biogradu nautičar, a od gotovo 150.000 nautičara koji posjete Zadarsku županiju 1/3 dolazi u marinu Kornati. O značaju marine Kornati dovoljno govori i činjenica da 50.000 nautičara, koji godišnje posjete marinu Kornati, čine 8 posto ukupnog broja nautičara u Hrvatskoj.
Cilj je prerastanje na cijelu rivu
– Cilj nam je da Biograd Boat Show jednog dana preraste sadašnje okvire marine Kornati i da budemo domaćin više od 300 izlagača i 300 plovila te na taj način povežemo marinu Kornati, protežući se preko cijele biogradske rive s hotelskom lučicom, mjestom odakle je krenuo razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj. Nadamo se će broj od 10.000 posjetitelja dvostruko porasti i da će Biograd u danima Biograd Boat Showa biti nezaobilazna destinacija ne samo nautičara, već i svakog onog gosta koji je barem jednom posjetio Biograd, rekao je Ražnjević.
Uz direktora Milana Šangulina nazočnima se obratio i zadarski župan Stipe Zrilić. Rekao je da Zadarska županija bilježi u prvih devet mjeseci ove godine 1,152.000 dolazaka i 1,850.000 noćenja. Razvoj nautičkog sektora, kaže župan Zrilić, dio je Razvojne strategije Zadarske županije.
O značaju nautičkog turizma na razini Hrvatske govorio je državni tajnik Mario Babić. On je istaknuo da od 2004. do danas nautički turizam bilježi stalni rast.
– Za nekoliko dana izdat ćemo 60.000. vinjetu, a to je 3 posto više nautičkih dozvola nego što je izdano prošle godine. Hrvatska je do jučer imala 300.000 gostiju u čarteru, a ukupno 720.000 gostiju došlo je u Hrvatsku samo zbog nautičkog turizma. No, iako je u Hrvatskoj upisano 180.000 brodica, moramo prije svega misliti na kvalitetu, a ne samo na kvantitetu. To znači da moramo čuvati naše čisto more. Ulaskom RH u EU 2013. nestat će carinske barijere i čekanja na garnicama, ali se moramo pripremiti i za nadolazeću konkurenciju u nautičkom turizmu, jer od 1. srpnja 2013. gosti iz Europe dolaze na Jadran kao na svoje europsko more, rekao je državni tajnik Babić.


 OVE GODINE GOTOVO 50.000 NAUTIČARA




U prvih devet mjeseci ove 2011. godine Biograd na Moru posjetilo je 46.954 nautičara, koji su ostvarili 226.005 noćenja, od čega je marina Kornati ostvarila 91 posto. Godišnje se u marini Kornati i njenom akvatoriju organizira više od 40 regata na kojim sudjeluje preko 10.000 jedriličara, kao i brojna državna prvenstva različitih klasa. Za vrijeme trajanja sajma održat će se Croatia Coast Cup s više od 370 sudionika i Pitter End of Season s više od 150 sudionika.


 PROMJENE ZAKONA O POMORSKOM DOBRU


Državni tajnik Mario Babić najavio je promjene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, jer jednu trećinu teritorija RH čini pomorsko dobro na kojem nema instituta vlasništva. Stoga novi zakon nudi rješenja za marine i plaže uz hotele, kroz prioritetne koncesije i ubrzanje postupka ishođenja istih. Također neće biti potreban natječaj za lokacijske dozvole, a prva takva dozvola koja će se realizirati po novom ići će za marinu u dubrovačkom Gružu.