Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Načelnik Car spasio “barba Ratka” iz mora

20.10.2011. 22:00
Načelnik Car spasio “barba Ratka” iz mora


 Darko Car, načelnik Policijske uprave Zadarske, kontakt policajac Ive Begonja i Momir Zrilić spasili su u četvrtak navečer 70-godišnjeg ugostitelja Ratka Čulinu koji je sa svojim “cadijem” upao u more s Obale kralja Tomislava kod Jazina.
– Što reći?! Pravi čovjek i pravi policajac! Sve! – rekao je Čulina jučer kada ga je načelnik Car posjetio u njegovoj obiteljskoj kući na predjelu Vruljice. Istaknuo je kako je svoj trojici policajaca zahvalan što je živ te da je sretan što su se baš oni našli u blizini u trenutku nesreće.
– Ovu drugu dvojicu ću svakako posjetiti, a i nagraditi jer je Ratko uvijek bio kavalir i gentleman – veselo je dobacio 70-godišnjak kroz šalu. Ispričao je kako se sve dogodilo u dijelićima sekunde oko 20 sati na putu od obiteljske kuće prema njegovu kafiću “057” u zadarskoj Varoši. Kada je došao na predio Jazina započela je jaka kiša praćena vjetrom što mu je smanjilo vidljivost. Brisači mu nisu bili od velike koristi, a stakla su se naglo zamaglila iznutra.
– Vozio sam svega 30, 40 kilometara na sat kad se sve zamaglilo. Odjednom sam samo udario u stup, što me odbacilo u more između dvije barke. Bio sam pribran i nisam se ozlijedio od udarca, pa sam brzo otkopčao pojas, a u tom trenutku začuo sam muški glas koji mi je vikao “otvori prozor, otvori” – prisjećao se Čulina, a tad se u priču uključio i zadarski načelnik Darko Car.
Kako se na Poluotoku u to vrijeme dogodilo razbojstvo, Car je odlučio osobno otići do opljačkane zlatarnice. Na predjelu Jazina sustigao je Čulinu i vozio iza njega kad je ovaj odjednom samo s kolnika skrenuo u more.
– Ulice su bile puste, a ispred mene bio je samo taj jedan automobil koji je odjedanput udario o rasvjetni stup, odbio se i upao u more. Zaustavio sam se i odmah skočio na barku pored vozila koje je tonulo i to jako brzo. Pokušao sam otvoriti vrata, ali nije mi uspjevalo, a u tom trenutku dotrčali su i dvojica policajaca koji su u se u tom trenutku našli u blizini – priča Car napominjući kako bez Ive Begonje, koji je ne štedeći se, hrabro skočio u more, on sam ne bi uspio spasiti Čulinu. Treći kolega pridržavao je konop barke, a Car i Begonja Čulinu, koji je uspio otvoriti prozor na vozilu, zgrabili su za ruke i odjeću te ga u posljednji čas izvukli iz mora.
– Vozilo je u potpunosti potonulo za svega miinut i pol – rekao je Car dodavši kako je njemu ovaj događaj jedno novo iskustvo na kojemu će se zasigurno temeljiti jedno novo, doživotno prijateljstvo. Čulina se zadovoljno složio s Carom dodavši  kako je on stekao tri nova prijatelja kojima duguje svoj život, misleći pri tom i na dvojicu policajaca koji su se u trenutku nesreće našli kod zgrade, popularno zvane peglica.
Sličan pothvat prije dvije godine poduzeli su i policajci Elvis Perinčić i Predrag Tomašek, koji su sa zadarskog mosta u more skočili za suicidnom francuskom turistkinjom, te joj spasili život.