Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Hummelsove vile na meti Posedaraca

20.10.2013. 22:00
Hummelsove vile na meti Posedaraca


Za nogometaša Borussije iz Dortmunda ne jednu, nego tri kuće gradi poduzetnik iz Vodica, a na istoj lokaciji još nekoliko kuća za neke dobre kupce iz Njemačke. Mještanima je problem ponovno kopanje za vodovod, a i to što se po novom prostornom planu tamo više neće moći graditi


Nakon što je prije nekoliko mjeseci kupio zemljište u atraktivnom dijelu općine Posedarje, nogometna zvijezda Borussije iz Dortmunda Mats Hummels naveliko gradi. No, njegova gradnja proizvela je nezadovoljstvo dijela lokalnog stanovništva s pitanjem kako to Nijemac može, a mi ne možemo graditi toliko blizu mora. U niski zamjerki bila je i ona o neriješenoj vodi i struji za Hummelsovu parcelu te slične priče koje, kao u pravilu, prate građevinske zahvate ovakve vrste. Jedan od nezadovoljnika je i vlasnik poznatog pansiona Pavlinka Branko Klanac koji nas je i proveo kroz zemljišnu problematiku u ovom prostoru.
– Odmah moram reći da nemam ništa protiv Hummelsove gradnje. Dapače! Međutim, ušli su 11 metara u teren moga brata i to bez pitanja što nije u redu. Na drugu stranu, mi ovdje imamo riješenu vodu, a čak smo morali i postavljati ventile kako bismo smanjili pritisak u cijevima. Istovremeno, graditelji se ne žele priključiti na našu vodu, nego žele izgraditi vlastiti cjevovod. Najbolje rješenje za cijelo naselje bilo bi da su te novce koje misle utrošiti za vlastiti cjevovod, investirali u vodospremu, kazivao je Branko Klanac.
Da ne bi bilo sumnje, kaže načelnik Općine Posedarje Ivica Zurak, Hummels, ili njegov graditelj tvrtka Mjesto za vas iz Vodica, imaju sve potrebne dokumente i dozvole jer je njihova gradnja u skladu s Prostornim planom Općine Posedarje, a i uredno je plaćen komunalni doprinos.  Vlasnik tvrtke Mjesto za vas Denis Poljak na parceli površine 1.726 četvornih metara Hummelsu gradi tri kuće za stanovanje za vlastite potrebe, dok jednu gradi stanoviti menadžer, a jednu poznata odvjetnica iz Münchena. Cijela investicija teška je, kaže Poljak, 3,5 mil. eura, a sličnu gradnju njegova tvrtka gradi u Münchenu i Dortmundu, ali s puno manje problema. Ovdje, kaže Poljak, za svaku suglasnost, pa i za privremeni priključak na vodu i struju, treba proći mjesec dana.
Uglavnom priznaje Poljak, najvjerojatnije se u tom pojasu uskoro neće moći graditi. Naime, Općina Posedarje kasni s novim prostornim planom, pa je Poljak iskoristio trenutačnu mogućnost gradnje po važećem prostornom planu. Pretpostavlja se da je zapravo to uzrok nezadovoljstva lokalnog stanovništva jer je malo onih koji za toliki teren, mogu platiti između 200 i 300 eura za četvorni metar koliko navodno iznosi cijena zemljišta u tom području nedaleko od Masleničkog mosta.