Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Projekte energetske obnove pripremile samo dvije škole i dva vrtića

20.10.2016. 22:00
Projekte energetske obnove pripremile samo dvije škole i dva vrtića


Početkom studenoga Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja planira objaviti Poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.
Nakon izuzetno uspješnih pilot poziva za izradu projektne dokumentacije te radove energetske obnove odgojno-obrazovnih javnih ustanova temeljem kojih je do sada ugovoreno više od 100 projekata u vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna, u pripremi je novi poziv temeljem kojega će bit dodijeljena znatno veća sredstva, a u cijelu priču uključit će se i Zadar.
Ministarstvo će, dakle, početkom studenog objaviti prvi privremeno otvoreni poziv kojim će dodijeliti sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. I u ovom slučaju radi se o prvom od višekratnih privremenih poziva, s krajnjim rokom podnošenja projektnih prijedloga od 90 dana. I u ovom slučaju, ukoliko se pokaže potreba, postoji mogućnost povećanja alokacije po predmetnom pozivu.
Na poziv će se moći javiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja te javne ustanove koje obavljaju djelatnost predškolskog odgoja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te visokog obrazovanja (osnovne škole, srednje škole, učenički domovi, dječji vrtići, jaslice i visokoškolske ustanove).
Grad Zadar uključit će se s nekoliko projekata, iako ih je puno više bilo u pripremi. Pročelnik za EU fondove Šime Erlić kaže kako je razlog tome što se traži potpuna projektna dokumentacija, a tek je nekoliko ustanova pripremilo gotove projekte.
– Od škola tu su Osnovna škola Petar Preradović i Osnovna škola Smiljevac, te dva gradska vrtića Pčelica i Vruljica. Naime, uz projektu dokumentaciju potrebno je imati i energetski certifikat, te riješene imovinskopravne odnose što u nekim slučajevima nije sređeno, kazao je pročelnik Erlić.