Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Don Zdenko Dundović: Ne živi čovjek samo od kruha

Autor: Marija Ćurko

20.11.2008. 23:00
Don Zdenko Dundović: Ne živi čovjek samo od kruha

Foto: Zvonko KUCELIN



Blagdan Prikazanja BDM ili Gospe od zdravlja svečano je proslavljen u istoimenom svetištu u Zadru gdje je svetu misu predvodio don Zdenko Dundović, katedralni župni vikar.
Brojni Zadrani i vjernici iz cijele nadbiskupije jučer su pohodili crkvu Gospe od Zdravlja, mjesto u kojem se iznad glavnog oltara čuvala znamenita slika Gospe od Kaštela (zdravlja) iz 1447. koju je naslikao Blaž Jurjev Trogiranin u 15. stoljeću. Danas se čuva u stalnom postavu izložbe crkvene umjetnosti, a u crkvi se nalazi njezina vjerna kopija. Predmet je štovanja brojnih generacija zadarskh žitelja tijekom povijesti.
– Na blagdan Gospe od Zdravlja trebamo posvijestiti riječi Evanđelja: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta”, uvodne su riječi predvoditelja euharistije. U propovijedi se razmatralo o životu Djevice Marije koja je primjer pristanka na volju Božju. Po tome je, kako se čulo u blagdanskim porukama, poticaj vjernicima na poslušnost volji Božjoj. Ona je izvor čovjekovog unutarnjeg ispunjenja i zadovoljstva, iznad svih naših planova i želja, ističe se u riječima don Zdenka Dundovića.