Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Špralji i Ćimiću Nagrada za životno djelo

Autor: Nives Rogoznica

20.11.2008. 23:00
Špralji i Ćimiću Nagrada za životno djelo

Foto: Vedran SITNICA



Gradski vijećnici jednoglasno su i bez rasprave prihvatili, kako prijeldoge za dodjelu Nagrada za životno djelo, tako i prijedloge prema kojem se godišnje Nagrade Grada Zadra dodjeljuju Udruženju obrtnika Zadar, Veslačkom klubu “Jadran” i Tomislavu Marijanu Bilosniću, te dodjelu Grba Grada Zadra Domu za odrasle osobe Sv.Frane i obrtniku Vinku Pavloviću
Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Zadra 24. studenog u Hrvatskoj kazališnoj kući nagrade i priznanja primit će sedam laureata.
– Odbor za dodjelu javnih prizanja ove je godine odlučio dodijeliti dvije Nagrade za životno djelo; jednu osobi koja živi i djeluje u Zadru i to Josi Špralji i drugu osobi koja živi izvan Zadra, ali je njezin rad usko vezan uz Zadar, a riječ je o prof. Esadu Ćimiću, kazao je na sjednici Gradskog vijeća predsjednik Vijeća Zvonimir Vrančić obrazlažući vijećnicima prijedloge zaslužnih pojedinaca i institucija.
Gradski vijećnici jednoglasno su i bez rasprave prihvatili, kako prijeldoge za dodjelu Nagrada za životno djelo, tako i prijedloge prema kojem se godišnje Nagrade Grada Zadra dodjeljuju Udruženju obrtnika Zadar, Veslačkom klubu “Jadran i Tomislavu Marijanu Bilosniću, te dodjelu Grba Grada Zadra Domu za odrasle osobe Sv.Frane i obrtniku Vinku Pavloviću.
Prije samog glasovanja o prijedlozima, Vrančić je istaknuo kako je pristigao ukupno 21 prijedlog sa 17 predloženika, te kako je sve prijedloge, osim jendog, Odbor za dodjelu javnih priznaja donio jednogalsno.
Dodjelu Nagrade za životno djelo profesoru emeritusu Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Splitu dr.sc. Esadu Ćimiću za uspjehe na području humanističkih znanosti predložili su rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić i Odjel za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Svestranog umjetnika; fotografa, keramičara, grafičara i šansonijera Josu Špralju za dobitnika Nagrade za životno djelo predložilo je Društvo Propela.
Društvo energetičara Zadar je, u povodu 40. obljetnice osnutka, za dodjelu Nagrade Grada Zadra predložilo Udruženje obrtnika Zadar. Veslački klub “Jadran”, koji ove godine slavi 100. obljetnicu osnutka, za Nagradu Grada Zadra tim je povodom predložio Izvršni odbor kluba. Književnika Tomislava Marijana Bilosnića koji je od 2006. do danas objavio 28 knjiga, za dodjelu Nagrade Grada Zadra predložili su udruga “300 godina za dar”, izdavačka kuća Naklada Bošković, Pučko otvoreno učilište “Dom na žalu” iz Preka i Đuro Vidmarović, član Društva hrvatskih književnika.
Dom za odrasle osobe Sv. Frane od čijeg je osnutka kao ubožnice prošlo 125 godina, a koji danas, osim skrbi o korisnicma smještenim u Domu, osigurava i kućnu njegu, ima 120 volontera, te provodi humanitarne akcije poput “Stotinu božićnih ručkova” i “Uskršnja košarica” predložio je za Grb grada Zadra zadarski Zavod za javno zdravstvo, dok je za isto priznanje Udruženje obrtnika Zadar predložilo svojeg potpredsjednika Vinka Pavlovića koji je bio jedan od osnivača Udruženja.