Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U 2008. u Zadru čak 126 zasebnih knjižnih jedinica

Autor: Goran Bujić

20.11.2008. 23:00
U 2008. u Zadru čak 126 zasebnih knjižnih jedinica

Foto: Vedran SITNICA



Znanstvena knjižnica Zadar u svojoj je Izložbenoj dvorani u prizemlju zgrade po jubilarni, petnaesti put za građanstvo priredila u povodu Dana grada Zadra tradicionalnu izložbu pod nazivom “Izdavaštvo na zadarskom području”/studeni 2007. – studeni 2008. Uvodno slovo na otvorenju održala je ravnateljica Znanstvene prof. Milenka Bukvić, koja je pozdravila sve nazočne, uključujući župana Zrilića, predstavnike Županije i Gradskog poglavarstva, na čelu s prof. Radovanom Dunatovom, te predsjednika Vijeća Znanstvene knjižnice Davora Arasa. Naglasila je značaj knjige u današnje vrijeme, a pogotovo e-knjige, koja pomaže slijepim osobama da mogu čitati. Obavijestila je nazočne i o netom pripremljenom DVD izdanju filma “Pobjednici” Nenada Šestića, na temu Domovinskog rata.
Potom je o samoj izložbi govorila Jadranka Delaš, glavni organizator ovog projekta, zadužena za nabavku i obradu knjižnične građe. Istaknula je kako se ovaj pregled radi od studenog do studenog i stoga jer se 15. XI. završava Mjesec hrvatske knjige, a uskoro je Dan grada Zadra.
Problem izdavaštva u zadru i Županiji i dalje je mali broj pravih izdavača, pa nevjerojatno zvuči činjenica kako je u zadru samo jedan profesionalan izdavač, a to je kuća ‘Forum’, sve drugo su institucije koje se pojavljuju kao izdavači.
Ove godine obrađeno je 226 novih jedinica, od toga ih je na izložbi 126, a razlika od broja sto nastaje zbog činjenice da se mnogi vodiči kroz gradove na obali tiskaju na desetak stranih jezika.
Najviše je knjiga, kao i obično, i ove godine dala poezija (13 zbirki, od čega tri čakavske). Potom su tu 4 zbirke priča, 2 autobiografije (dr. Glorija Rebac – Čondrić, I. Tomljanović), pa 1 drama, putopisi T. M. Bilosnića (tri nove knjige), 3 romana, te brojni zbornici, od kojih se nekoliko njih odnosi na razne obljetnice.
Prisutna su i brojna izdanja po Odjelima na Sveučilištu, a tu su čak 42 časopisa, od kojih čak 6 novih. Također, spomenuti su i školski listovi, od kojih je nov onaj Osnovne škole ‘Kruno Krstić’ pod imenom “Fontana”, dok su srednje škole po mišljenju Delačeve posve podbacile protekle godine.
Sve u svemu, odličan pregled svega što je tiskano na papiru u Gradu i Županiji, od knjiga preko časopisa do plakata i sličnog materijala. Riječju, izložba kakava nam je uistinu svake kalendarske godine nasušno potrebita.