Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Autor hit romana “Staklene knjige kradljivaca snova”

Autor:

20.11.2009. 23:00
Autor hit romana “Staklene knjige kradljivaca snova”

Foto: Filip BRALA



U sklopu turneje po Hrvatskoj, u kojoj gostuje u ukupno osam gradova, Gordon Dahlquist, autor hit romana “Staklene knjige kradljivaca snova”, gostovao je u četvrtak u Gradskoj knjižnici Zadar. U Multimedijalnoj dvorani GKZD Dahlquist je, pred malobrojnom publikom, predstavio svoj roman prvijenac, objašnjavajući njegov nastanak, te što sama knjiga sadrži, odnosno o čemu govori.
Sve počinje jednostavnom porukom u kojoj Roger Bascombe želi obavijestiti Celeste Temple kako njihove tromjesečne zaruke prestaju, moleći je pritom da mu se nikada više ne obrati. No, Celeste odluku ne prihvaća mirna srca – ima, napokon, pravo znati zašto ju je njezin donedavni zaručnik tako okrutno odbacio. Prerušivši se, odlučuje slijediti svog nekadašnjeg ljubavnika do zabranjenog vlastelinstva Harschmort, gdje otkriva svijet – naizmjence zavodljiv i istinski šokantan, o kojem nikada nije niti sanjala da postoji, kao i zavjeru, zastrašujuću izvan svakog vjerovanja. A to je tek prvi čin pustolovine u kojoj će se sukobiti istina i stvarnost, požuda i pohlepa, identitet i iluzija, znanost i alkemija.
Radnja romana uistinu se zahuktava kad neobičan trolist likova; gospođica Temple, doktor Abelard Svenson i kardinal Chang prilikom različitih posjeta slučajno nabasaju na čudan kult koji ritualizira proces eliminacije ljudskih sjećanja, koje uštrcavaju u staklene knjige; moćnu zavjeru tehnologije kontrole uma s ciljem da se porobi svijet. Ovaj neobičan trio do jučer potpunih stranaca mora se pouzdati jedan u drugoga i posegnuti u svoje zalihe snage, integriteta i dosjetljivosti da bi spasili svijet kakav znaju – svijet koji čitatelji i slušatelji nikada neće zaboraviti.
Upravo je to istaknuto na samom susretu u GKZD, koliko se ova knjiga može urezati u sjećanje.
Gordon Dahlquist rođen je na Pacifičkom Jugozapadu, gdje je radio nekoliko godina, pišući i režirajući drame. Od 1988. živi u New Yorku. Bio je član Novih dramatičara, kao i osnivač CiNE-a. Djela mu, između ostalih, uključuju drame Messalina, Delirium Palace, The Secret Machine, Vortex du Plaisir, Island of Dogs, Severity’s Mistress, Mission Byzantium! i Reticence. Napisao je i režirao nekoliko eksperimentalnih filmova koji su odabrani za Međunarodni filmski festval u San Franciscu, Seattleu i Northwest Film and Video Film festivalu. Laureat je dvaju Garland Playwriting nagrada, a “Staklene knjige kradljivaca snova” njegov je prvi roman.