Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kriza usporila Polikliniku za zaštitu djece

Autor:

20.11.2009. 23:00
Kriza usporila Polikliniku za zaštitu djece


Poliklinika bi se trebala baviti djecom koja su proživjela određene traume, djecom koja imaju emocionalne tegobe nastale uslijed različitih obiteljskih problema, zlostavljanja ili neuspjeha u školi


Poliklinika za zaštitu djece koja za sada djeluje još samo u Zagrebu, prema ranijim najavama u Zadru je trebala biti otvorena do kraja godine. No, kako iz Gradske uprave doznajemo, u očekivanju izrade proračuna za iduću godinu, treba vidjeti hoće li kriza utjecati na daljnje usporavanje realizacije ovoga projekta.
Suosnivači poliklinike – Grad Zadar i Zadarska županija, zajedno s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje financirati bi trebali troškove njenog djelovanja. Prema riječima psihologa Mladena Mavara, jednog od inicijatora ovog projekta, dobiven je i ugovor s HZZO-om o obavljanju djelatnosti, kojim bi se financirao dio poliklinike, a za prostor u kojem bi trebala biti smještena, određen je kat Doma zdravlja iznad Hitne medicinske pomoći.
– Poliklinika bi se trebala baviti djecom koja su proživjela određene traume, djecom koja imaju emocionalne tegobe nastale uslijed različitih obiteljskih problema, zlostavljanja ili neuspjeha u školi. S obzirom da je inače veliki problem u radu s djecom koja imaju različite smetnje, jer u Zadru nisu ekipirani timovi i sve teži prema Zagrebu kada se radi o većom problemima, prednosti ovakve poliklinike bile bi velike, kaže Mavar, navodeći mogućnosti pružanja psihološke, socijalne, pedijatrijske te ostalih oblika pomoći uslijed nastalih traumatičnih iskustava.
Baza za njeno osnivanje, navodi dalje, svakako postoji. Dopis u tom cilju uputila je bila i dječja pravobraniteljica Mila Jelavić, a u svojim istraživanjima i profesorica Anita Vulić Prtorić došla je do podataka koji su sugerirali da je ovakva poliklinika itekako potrebna te da bi uvelike mogla pomoći.
– U početku bismo krenuli u rad s jednim timom koji bi sačinjavao psiholog, defektolog, socijalni radnik, pravnik, a kasnije bi se mogli i širiti, kaže Mavar, navodeći da bi se poliklinika, koja bi osim Zadarske županije pokrivala i ostala okolna područja, trebala baviti i preventivnim radom, edukacijom kao i suradnjom s drugim gradskim ustanovama.