Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Saši Brkljači osam mjeseci zatvora

Autor: Suzana Bandić

20.11.2009. 23:00
Saši Brkljači osam mjeseci zatvora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon što je pravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nasilja u obitelji, na Općinskom sudu u Zadru Saši Brkljači izrečena je nepravomoćna osmomjesečna zatvorska kazna zbog prijetnje


Na zatvorsku kaznu u trajanju od osam mjeseci jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravoćno osuđen Saša Brkljača (34).
Njega se optužnim prijedlogom teretilo zbog posjeda marihuane te prijetnji smrću roditeljima bivše nevjenčane supruge A. B. (22) s kojom ima malodobno dijete.
No, zastupnik ODO-a je prije izricanja presude odbacio kazneni progon zbog zlooporabe opojnih droga smatrajući kako je riječ o maloj količini i nevažnom djelu.
S obzirom na to da je u kolovozu ove godine Brkljača pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci zbog nasilja u obitelji, on će, odlukom Sudskog vijeća, do pravomoćnosti presude ostati u pritvoru.
Ozbiljne prijetnje obitelji bivše supruge Brkljača je izrekao nakon što ga je ona prije nešto više od godine dana s malodobnim djetetom napustila odselivši natrag k svojim roditeljima iz podstanarskog stana u kojemu su živjeli.
Kako nam je sama ispričala, to je učinila jer ju je on zlostavljao i psihički i fizički pune dvije godine, pa to više nije mogla trpjeti.
No, on je i tada, kaže, nastavio s prijetnjama, kako onim usmenim, tako i putem SMS poruka, a u nizu primljenih našle su se i one sadržaja: “bljuvat ćeš i ti krv kad-tad i tražiti pomoć”, te “ako triba sudit ću i tebi i sebi, ovo sve predaj policiji i riskiraj sve, ali znaj ja sam ovaj put odlučio ići do kraja… nitko ti ovaj put neće pomoći”. U više navrata njegove je prijetnje prijavljivala policiji i tražila od njih zaštitu. Konačno, u veljači ove godine uspjela je ishoditi zabranu prilaženja i uznemiravanja koja mu je izrečena u prekršajnom postupku, da bi tek dva mjeseca kasnije, a nakon što je on tu odredbu prekršio došavši joj prijetiti na radnom mjestu, Državno odvjetništvo umjesto uvjetne kazne, zatražilo zatvorsku.
Prijetnje njoj, a kasnije i njezinim roditeljima, kaže, samo su potvrda njezinih tvrdnji da je on nasilan i opasan. Ne raduje se, dodaje mlada žena, njegovoj nevolji i zatvoru, no, ističe, kako se iskreno nada da će mu one biti škola i da će shvatiti kako se ne može i ne smije tako ponašati.
Inače, Brkljači je zbog nasilja nad suprugom prvotno dosuđena zatvorska kazna u trajanju od godine dana, a ona mu je kasnije u žalbenom postupku prepolovljena.
Zašto je to tako, 22-godišnjoj A.B. nije jasno, s obzirom na to da je pri izricanju prve presude istaknuto kako je sud uzeo u obzir činjenicu da je obiteljsko nasilje u Hrvatskoj u porastu. Mišljenja je, kaže, da se kod nas još uvijek premalo čini na prevenciji i sankcioniranju nasilnika te da su zlostavljane žene prepuštene većim dijelom same sebi. Osim toga, napominje, najveću pomoć zapravo dobivaju od svojih bližnjih koji i sami, kao što se to vidi na njezinom primjeru, postanu žrtve nasilnika.