Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

VINCRO U OZRAČJU NACIONALNOG I VINSKOG PONOSA

Autor:

20.11.2009. 23:00
VINCRO U OZRAČJU NACIONALNOG I VINSKOG PONOSA


Ljude će preuzeti natjecateljski duh, imat će snažan poticaj da nastave u ovom smjeru edukacije u vinogradarskom i podrumarskom djelu, podizanju novih nasada te će se stvoriti snažan sinergijski učinak. Ljudi će se ozbiljnije prihvatiti posla i napraviti jedan važan iskorak u marketingu, kaže viši stručni savjetnik u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu Zvonimir Vlatković
Danas se u Polači održava Međunarodni sajam vina VINCRO-POLAČA 2009. Riječ je o prvom sajmu vina u Zadarskom županiji na kojem će se ocjenjivati buteljirana vina registriranih proizvođača i otvorena vina. Događaj se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a organizatori su podigli ljestvicu na visoku razinu i time postavili visoke standarde kvalitete za budućnost. Bez ikakvog pretjerivanja za VINCRO se može reći da je vinarsko-vinogradarski događaj godine nakon kojeg više ništa neće biti isto i nakon kojega će vinogradarstvo i vinarstvo u Ravni kotarima i Zadarska županiji otići u novom smjeru.
– Ime VINCRO je već ušlo u uši naših ljudi iz Zadarske županije, ali i šire. Uz njega se vezuje i vinski i nacionalni ponos, rekao je jedan od začetnika sajma Nedjeljko Jusup. On je istaknuo da se na području općine Polača, Zadarske županije i Hrvatske stvaraju realni uvjeti za razvitak vinogradarstva. Sve je više izvornih sorti vinove loze kao i kakvonosnih vina. U vinarstvu se također bilježe pozitivni pomaci. Tako u prometu vina 60 posto čine kvalitetna vina, na stolna otpada 33 posto, vrhunska vina 5 posto, dok jedan posto čine pjenušava i specijalna vina.
S druge strane, nažalost, svi pokazatelji potvrđuju da posljednjih godina potrošnja vina u nas stagnira ili čak opada.
– Da bi se taj trend promijenio, nužno je potrebna kvalitetna promidžba vina, odnosno trajna komunikacija s potrošačima. Jedan od načina, svakako, su stručni i specijalizirani sajmovi s područja vina, podrumarstva i vinogradarske opreme, smatra prof. dr. sci Ante Kolega Bage, poznati agroekonomist i profesor na Sveučilištu u Zagrebu.
O cilju sajma Viktor Prtenjača, načelnik Općine Polača, koja je organizator VINCRO-a, kazao je, među ostalim i sljedeće:
– Cilj je poslovno susretanje svih važnih čimbenika u vinogradarstvu i vinarstvu na kojem će se predstaviti i ocjenjivati vina, skupljati obavijesti i saznanja, dogovarati i ugovarati poslovi, poručuje Prtenjača, dodavši da Općina Polača već ima stanovita iskustva u organizaciji vinskih priredaba, kao što je Degustacija mladih ravnokotarskih vina koja je sada samo jedan od događaja sajma.
– Nakon netom završene Sabatine i posebno VINCRO stvari više neće biti kakve su bile. Stupkom će se promijeniti. Ljude će preuzeti natjecateljski duh, imat će snažan poticaj da nastave u ovom smjeru edukacije u vinogradarskom i podrumarskom djelu, podizanju novih nasada te će se stvoriti snažan sinergijski učinak. Ljudi će se ozbiljnije prihvatiti posla i napraviti jedan važan iskorak u marketingu, vinarstvo i vinogradarstvo prestat će biti hobi. Osvajanje medalje ljude prisiljava da stalno budu prisutni, da ne izgube korak jer se odmah pada u zaborav. Puno je vinograda posađeno i doći će novi vinogradari i vinari, kaže viši stručni savjetnik u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu Zvonimir Vlatković i nastavlja:
– Na dalje naši vinogradari morat će početi razmišljati o nekom vidu udruživanja. Bez obzira je li riječ o klasteru, zadruzi ili nekom drugom vidu udruživanja, ono će postati neizbježno ulaskom u Europsku uniju. Treba zadovoljiti tri važna ekonomska parametra: kvalitetu, kvantitetu i kontinuitet što će tržište zahtijevati. Cilj je smanjivanje troškova.
VINCRO je uveo i neke nove kriteriji koji do sada nisu bili. Oni koji imaju buteljirana vina moraju donijeti rješenje od nadležnog ministarstva, a oni koji idu u kategoriju otvorena vina moraju biti registrirani kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva, što dokazuju upisnikom i moraju imati najmanje 1.000 panja i proizvodnju ne manju od 1.000 litara vina. Ne može se dogoditi da netko kupi grožđe, donese svoje vino i pobjedi što je bilo moguće prijašnjih godina jer nije bilo reda, podsjeća Vlatković i dodaje:
– Vina ocjenjuju stručne osobe i to metodom 100 bodova. To je metoda Međunarodne organizacije za vino i vinogradarstvo. Ona je puno preciznija od metode dvadeset bodova kod koje praktično degustacija prestaje tamo gdje je trebala početi. Kod metode 100 bodova boja, miris, okus, bistrina razlažu na pojedine elemente i kušač se mora koncentrirati na svaki pojedini element.
Podsjetimo za kraj kako je VINCRO izrastao iz tradicionalnih degustacija mladih ravnokotarskih vina, što je proteklih trinaest godina u organizaciji općine Polača održavana u povodu blagdana Svetog Martina. U sklopu sajma Vincro 2009. održava se i znanstveno-stručni skup pod nazivom Proizvodnja i marketing vina Zadarske županije. Također se organizira izložbeno-prodajni sajam ruralnih proizvoda Zadarske županije, ponajprije vina, sira, meda i maslinova ulja, kao i vina iz drugih regija Hrvatske te susjednih država Austrije, Mađarske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.
U sklopu vinskih dana Vincro 2009. u Polači održava se i čitav niz drugih događanja vezanih za proizvodnju i marketing vina Zadarske županije kao što su degustacije, predstavljanje tvrtki i OPG-a koje se bave poljodjelstvom i ruralnim turizmom. Iz zabavnog dijela programa ove poljodjelsko-turističke priredbe posebno se ističe krštenje vina, izbor vinske kraljice Zadarske županije i slične manifestacije.


 CRNA VINA IZNENAĐUJUĆE DOBRA


U konkurenciji otvorenih vina sudjeluje osamnaest bijelih i četrdeset i osam crnih vina. Sva vina su prije odlaska na ocjenjivanje na VINCRO-u prošla kemijsku analizu koja je obavljena u benkovačkoj vinariji.
– Crna vina su iznenađujuće odlične kvalitete. Nema mana koje smo opažali prethodnih godina tijekom analize. Najviše se to odnosilo na neugodne mirise koje bi prouzrokovali loše održavane bačve ili podrumi. Od bijelih vina iz konkurencije su eliminirana četiri vina, od čega tri zbog oksidacije, a jedno zbog visokih hlapljivih kiselina. Bijelim vinima bi se mogla dati ocjena vrlo dobar. Kod njih se konačno osjećaju sortni mirisi, boja iz čega se vidi da su vinari ovladali tehnološkim postupkom pravljena bijelih vina, kaže tehnolog u benkovačkoj vinariji Marina Pavlović.




 VINCRO LOGIČAN NASLJEDNIK DEGUSTACIJA


U konkurenciji buteljiranih vina na VINCRO će se natjecati Krešimir Dražina iz Pristega. Dražina na VINCRO ide s bijelim vinom Krešimir koje je svoje kvalitete dokazalo na degustacijama prethodnih godina.
– Sajam VINCRO je logičan nasljednik prijašnjih degustacija. Organizacije degustacija dovele su do edukacije naših vinogradara i vinara, a sada ćemo uz pomoć VINCRO-a lakše plasirati naše proizvode na tržište. To je veliki pomak prema naprijed u promociji vinogradarstva i vinarstva Zadarske županije, kaže Dražina.


 PUT POLAČE TREBAJU SLIJEDITI GRADOVI


Mladen Anić iz Smilčića na VINCRO dolazi s tri buteljirana vina: Maraštinom, Cabernet Sauvignonom i Cuvee Fig.
– VINCRO je jedina važna vinarska manifestacija u Zadarskoj županiji. Put kojim je krenula Polača trebali bi slijediti i gradovi, osobito Benkovac, a i Zadar bi se mogao uključiti. VINCRO će doprinijeti popularizaciji naših vina. Velika zasluga za njegovu promociju kao i nas vinara pripada Zadarskom listu bez kojeg bi cijeli događaj u javnosti bio sveden na šturi izvještaj, kaže Anić.


 VINCRO ĆE POBITI STARE PREDRASUDE


Željko Vrsaljko iz Nadina među domaću elitu buteljiranih vina dolazi s vinom Nadinska rana.
– Jedan sam od rijetkih vinara koji je svojim vinom izašao na tržište. Kada sam stupio u kontakt s domaćim ugostiteljima, oni su bili zatečeni jer nisu navikli na kvalitetna vina s našeg područja i ne vjeruju da ona postoje. Sajam VINCRO će doprinijeti da se ljudi međusobno susretnu i da se pobiju stare predrasude o nama kao dobrim vinogradarima, a lošim podrumarima. Mi smo na Sabatini već ostvarili veliki uspjeh, a sada ćemo to u Polači potvrditi, kaže


 PROMOVIRATI RAVNE KOTARE


U konkurenciji buteljiranih vina natjecat će se Šime Škaulj iz Nadina, prvi vinar iz Zadarske županije čiji je Cabernet sauvignon prvo vino u Zadarskoj županiji koje je dobilo oznaku vrhunskog vina.
– VINCRO će svima nama pomoći da se probijemo na tržište. Isto tako medijska promidžba nas koji smo osvojili medalje, manifestacije koje se događaju potiču i male vinogradare na napredak. Mi moramo promovirati Ravne kotare, naše vinogradarstvo i vinarstvo i iz toga će uvijek izaći kvaliteta i neki pojedinci, kaže Škaulj.


 SUSRET UGOSTITELJA I VINARA


Zlatko Kaštelanac iz Polače na domaćem terenu predstavit će se Trebianom Toscanom, nasljednikom Zlatne kapi.
– Radi se o velikoj vinarskoj manifestaciji, prvoj na ovako velikoj razini na području Zadarske županije. Na VINCRO-u očekujem susret potrošača i proizvođača pri čemu u prvom redu mislim na nas koji proizvodimo vina i ugostitelje. Uz sajam puno će se lakše ostvariti komunikacija između ove dvije strane jer će se zainteresirane strane naći na jednom mjestu. U suprotnom za prodati svoje vino treba ići svakome na vrata, kaže Kaštelanac.


 PRVO NUDITI SVOJA, PA ONDA TUĐA VINA


Na VINCRO će se predstaviti i Badel 1862, preciznije Benkovačka vinarija s benkovačkim Roseom.
– Za sada idemo s Roseom jer vino s korlatskog vinograda na tržište ide iduće godine. Sajam VINCRO je jedna pohvalna manifestacija koja će pridonijeti promociji vinarstva Zadarske županije. Kvalitetu ovdašnjih vina trebaju prepoznati ugostitelji. Oni bi u svojim objektima prvo trebali nuditi vina iz našega kraja, a tek onda iz drugih, kao što je to običaj u cijelom svijetu, kaže voditelj benkovačke vinarije Željko Pavlović.