Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bez šuta teško u Brodu do bodova

20.11.2011. 23:00
Bez šuta teško u Brodu do bodova


Alkar je posljednje vrijeme u nešto lošijoj formi, no to nas ne treba zavaravati. Možemo uspjeti jedino ako budemo u visokom obrambenom ritmu, a u napadu bi nam se trebalo više otvoriti – zaključio je Banić


Gostovanja zasad ove sezone ne leže košarkašima Sonik-Puntamike. Nakon Splita i Kvarnera isto je učinila Svjetlost, a ruku na srce to su sastavi protiv kojih bi i mnogo snažniji padali u njihovim dvoranama.  Ipak, dojam nakon utakmice  u Slavonskom Brodu je da su zeleni mogli itekako iznenaditi domaćina. Unatoč konstatnom zaostajanju tijekom cijelog susreta igrači Nevena Plantaka su marljivo tijekom druge i treće četvrtine sustizali Brođane i 8 minuta prije kraja uspjeli se primaknuti na tek dva poena zaostatka (47:49). No, to je nažalost bilo sve što se moglo vidjeti od zelenih do završetka. Domaćim košarkašim se naprosto otvorilo u tom ključnom razdoblju, a čak su im ulazili neki nerezonski pokušaji. Kod Puntamičana je upravo vanjski šut bio najslabija karika kao u većini utakmica dosada. A koliko je bila mršava napadačka izvedba igrača Nevena Plantaka svjedoči podatak da su u 40 minuta uspjeli zabiti manje od 60 poena što je tek drugi slučaj ove sezone u cijeloj A-1 ligi da jedna momčad nije uspjela zabiti 60 koševa, nakon što je u 4. kolu Darda protiv Zadra zabila samo 51. Izdvojit će nakon neuspjele slavonske avanture sličnu problematiku i Emilijo Banić koji je svoju minutažu iskoristio vrlo dobro. Ubacio je 8 poena te skupio 6 skokova i 3 asistencije
– Jako je teško bilo igrati u Slavonskom Brodu. Kvalitetna Svjetlost pokazala je svoju snagu doma, no teško je i zbog toga jer imaju domaćinsko suđenje. No, to nije izlika za poraz već treba priznati da su pobijedili iako smo i mi imali svoje šanse za nešto više.
Otvorili ste utakmicu na najgori mogući način. Niste se ni okrenuli, a već nakon nekoliko minuta ste gubili 10 razlike.
– Djelovali smo dosta izgubljeno na početku. Nismo se mogli brzo prilagoditi njihovoj pick igri iz koje su najčešće Tomeljak, pa Bašljan i Karlović hranili loptama Poščića pod košem. Trener je srećom brzo reagirao i odlučio da udvajamo što je donijelo vrlo brzo naš priključak.
Približili ste se taman pred ulaz u završnicu na samo minus dva poena. I onda je nastupila trominutna crna rupa koju su Brođani iskoristili za pobjedu.
– Uništio nas je Karlović kojeg smo odlično čuvali do tada. Pogodio je nekoliko šuteva doslovno preko ruke i donio ostalim suigračima sigurnost. Ne može nitko reći da nismo ostavili srce na parketu, borili smo se, ali bez šuta se jednostavno ne može.
U košarci se broje koševi, a vama to baš i ne ide najbolje u posljednje vrijeme.
– Prosjeci za dva i tri su nam izvan svakog prosjeka. Da nam je malo bolje išao šut u ovih sedam kola sigurno bi imali jednu ili dvije pobjede više. Razlog tomu je valjda psiha. Uvuče se neki strah nakon početnih promašaja što dovodi kasnije do izgubljenih lopti i krene sve odjednom nizbrdo. Jedino što možemo je nastaviti marljivo trenirati i kroz sljedeće utakmice nastojati to ispraviti.
Sljedeća je gostovanje Alkara u Jazinama.
– Doma moramo ići na pobjedu, imamo taj imperativ nad glavama, ali se pokazalo dosad da u Jazinama igramo puno bolje nego u gostima. Alkar je posljednje vrijeme u nešto lošijoj formi, no to nas ne treba zavaravati. Možemo uspjeti jedino ako budemo u visokom obrambenom ritmu, a u napadu bi nam se trebalo više otvoriti – zaključio je Banić.