Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Brodarici ulica junaka Domovinskog rata

20.11.2011. 23:00
Brodarici ulica junaka Domovinskog rata


Svečanost imenovanja ulice imenom branitelja, hrvatskog viteza i bojnika Hrvatske vojske Denisa Špike u srijedu će započeti u 17 sati, ispred prostorija UDHRM u Zadru u MO Brodarica, naveo je Pulja, ističući da je Špika odlikovan Ordenom kneza Domagoja s ogrlicom i Ordenom Zrinskog i Frankopana


Prigodnom svečanošću u povodu Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana u srijedu predvečer svoju ulicu će dobiti junak Domovinskog rata Denis Špika, koji je kao satnik, zapovjednik 2. satnije Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, poznatijeg pod imenom Otočki bataljun, u 37. godini života poginuo 27. siječnja 1993. u obrani strateški važne kote Ražovljeva glavica iznad Škabrnje.
Imena branitelja
Denis Špika uvijek će biti pamćen u svojoj četvrti Brodarici. Zbog toga je predloženo da njegovo ime nosi dio Puta Dikla, od raskrižja Krležine, Gundulićeve i Puta Petrića pa do raskrižja Mihanovićeve i Asje Petričić.
– U prigodnom programu nastupit će KUD Petar Zoranić i Orkestar hrvatske ratne mornarice, rekao je ratni zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja na konferenciji za novinare u prostorijama Udruge dragovoljaca HRM Zadar na zadarskoj Brodarici.
Pored Pulje na prigodnoj konferenciji nazočili su i pripadnici Otočkog bataljuna Joško Merhar, Mišo Kovačević – Mačak i Ante Mihić.
– Svečanost imenovanja ulice imenom branitelja, hrvatskog viteza i bojnika Hrvatske vojske Denisa Špike u srijedu će započeti u 17 sati, ispred prostorija UDHRM u Zadru u MO Brodarica, naveo je Pulja, ističući da je Špika odlikovan Ordenom kneza Domagoja s ogrlicom i Ordenom Zrinskog i Frankopana.
Dvadeset godina nakon Domovinskog rata zadarske ulice konačno će nositi imena branitelja koji su svojim životom dali doprinos u obrani Zadra i Hrvatske. Nakon Franka Lisice i Josipa Jovića svoje ulice ili trg su dobili Nenad Matak, Damir Tomljanović Gavran, kao što će sutra dobiti i Denis Špika. Naime, gradonačelnik Zvonimir Vrančić sastao se s predstavnicima braniteljskih udruga i zapovjednicima vojnih postrojbi kako bi donijeli odluku čija će se imena postaviti za nazive ulica. Dogovoreno je da ove godine upravo ta tri hrvatska bojovnika dobiju svoje ulice u Zadru. Odluku je prihvatilo zadarsko Gradsko vijeće.
– Naravno da nas je svih iz Otočkog bataljuna, poglavito njegovu obitelj, dirnulo to što će ulica nositi njegovo ime. To znači da nije zaboravljen i neće biti. Svi naši branitelji su heroji i treba im odati počast. Nikad se ne smiju zaboraviti, istaknuo je Pulja, dodajući da je odluka o ulici imena Denisa Špike donesena na inicijativu Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Zadar.
Hrabar i skroman
Suborci Denisa Špike govore da je bio i hrabar i skroman, u akcijama se uvijek isticao hrabrošću i uvijek je vodio brigu o suborcima. Kao što je poznato, pripadnici Otočkog bataljuna držali su jednu od najtežih crta dostignutih u akciji “Maslenica”, onu u naselju Pridraga, trpeći žestoki protunapad neprijatelja. Na Ražovljevoj glavici 27. siječnja 1993. ponad Škabrnje poginuo je zapovjednik satnije Denis Špika. Tad je uz Špiku stradalo još devet hrvatskih vojnika.
– Branitelji ne smiju pasti u zaborav i njihove smrti ne smiju postati tek puka statistika. Na ovaj način, kada netko pročita naziv ulice, ipak će se zapitati tko je taj čovjek, a odgovor će biti, hrvatski branitelj. To naša djeca svakako trebaju znati, poručio je Joško Pulja.
Iz gradske uprave napominju da stanari zbog preimenovanja ovog dijela dosadašnjeg Puta Dikla neće morati mijenjati osobne dokumente sve dok oni ne isteknu, ali će o promjeni adrese morati obavijestiti prijatelje i nadležne institucije zbog urednog stizanja poštanskih pošiljki.