Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Friščić: HSS je zaslužan što turistička sezona traje 12 mjeseci

20.11.2011. 23:00
Friščić: HSS je zaslužan što turistička sezona traje 12 mjeseci


Listu HSS-a predstavio je Zoran Smolić, nositelj u 9. izbornoj jedinici, koji je podsjetio da je za vrijeme HSS-ova sudjelovanja u vlasti, hrvatsko selo doživjelo svoj preporod


Središnji skup za 9. izbornu jedinicu HSS je sinoć održao u zadarskom hotelu Kolovare. Obitelj kao temelj društva, pravedni razvoj svih hrvatskih regija, turizam na modelima novog razvoja, zaštita okoliša na modelu zelene ekonomije i jačanje hrvatskog sela i očuvanje hrvatskih prirodnih i sirovinskih bogatstava, pet je osnovnih poluga HSS-ova izbornog programa. Njih je jučer obrazlagao predsjednik stranke Josip Friščić.
Friščić je nizao doprinose HSS-a u koalicijskim vladama sve tamo od 2000. do danas zaključujući da se prihod od turizma povećao na ovogodišnjih 8 milijardi eura, što dokazuje ispravnost HSS-ovog vođenja ovog resora koji je zacrtao prihod od 12 milijardi eura od najbrojnije hrvatske gospodarske grane. HSS je zaslužan, tvrdi njegov prvi čovjek, što turistička sezona više ne traje 3 nego 12 mjeseci godišnje. Međutim, radnici za svoj posao trebaju biti plaćeni, jer kaže Friščić, tamo gdje postoji stalnost rada, mora postojati i stalnost radnog odnosa. Onaj koji ne isplaćuje radnicima plaću, treba se po Friščiću tretirati kao da je ukrao novac pa se HSS-ovci neće zalagati za liberalni kapitalizam u kojem je čovjek samo stavka u kalkulacijama na putu do profita.
HSS izlaz vidi u poticanju proizvodnje hrane, ali ne kroz kombinatski tip poljoprivrede, nego kroz obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ekološku proizvodnju hrane kojih je u Hrvatskoj već 194.000, upravo zahvaljujući programu HSS-a kojeg je stranka provela kao koalicijski partner u Vladi RH. Friščić je protiv MMF-a jer to znači da Hrvati ne znaju gospodariti svojom zemljom, što bi značilo dodatno smanjenje plaća i mirovina te prodaju ili Hrvatskih šuma ili HEP-a.
Listu HSS-a predstavio je Zoran Smolić, nositelj u 9. izbornoj jedinici. Smolić je podsjetio da je za vrijeme HSS-ova sudjelovanja u vlasti, hrvatsko selo doživjelo svoj preporod, ali je poražavajuće što posljednji popis kaže da je upola manje stanovnika u zaleđu i na otocima nego prije 20 godina. Stoga je revitalizacija hrvatskog sela, po Smoliću nužna i za naš opstanak u EU.
Predsjednik županijskog HSS-a Josip Pipe Zubović osvrnuo se i na prozivke koje stižu iz Kukuriku koalicije kako je Dalmacija parazitska regija.
– Poručuju nam to tzv. spasioci iz Kukuriku koalicije koji bi spašavali ljude, a ne mogu spasiti ni vlastite tvrtke. Poručuje nam to Radimir Čačić čiji Coning mjesecima ne plaća kooperantima, a čiji radnici ne dobijaju plaću, oštar je bio Zubović dodajući da se HSS uvijek pokazao kao pouzdan koalicijski partner, kao stranka u kojoj ima stručnih i poštenih ljudi koji iza sebe ne ostavljaju afere.


 PROTIV KONCESIJE ZA AUTOCESTE




– Ne možemo prešutjeti da bi neki dali u koncesiju i 48 posto hrvatskog teritorija koje pokrivaju šume. Bojim se da bi takvi gospodarili hrvatskim šumama kao što su Mlečani gospodarili Velebitom. Hrvatska je 5. ili 6. zemlja po zalihama pitke vode, ali nismo ni za to da se tankeri pune da bi se u Arabiji naša voda punila u bočice. Punit ćemo je mi ovdje kod nas pa te iste bočice prodavati, ali će Zrmanja normalno teći. Nismo niti za to da naše autoceste damo u koncesije jer znamo da bi u nju uračunali i svoj profit i iznos koncesije, ne brinući se o njima te bi ih nakon nekog vremena, “izraubane” vratili da ih mi ponovno obnavljamo, nizao je Friščić koji je protiv reindustrijalizacije Hrvatske koja sadrži nove Crnice, koksare u Bakru i sličnu prljavu tehnologiju.


 NE VJERUJU ANKETAMA


Na kraju zadarskog skupa, Josip Friščić podijelio je desetak od kako kažu, 150 novih iskaznica koje će ovih dana biti uručene novim članovima stranke. Štoviše, Friščić zbog toga i ne vjeruje anketama koje kažu da HSS neće proći ni prag jer mu na početku izborne utrke rejting iznosi 0,91 posto. „Samo da na izbore izađe 15.000 od ukupno 52.000 članova stranke koji su nedavno došli u Mariju Bistricu, HSS ima siguran prolaz, pa čak i zastupnika u 9. izbornoj jedinici, rekao je predsjednik HSS-a Josip Friščić.