Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Noć kazališta u Zadru u znaku “Velikih diktatorica”

20.11.2011. 23:00
Noć kazališta u Zadru u znaku “Velikih diktatorica”


Projekt Noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima, a istovremeno se održava u velikom broju europskih gradova svake treće subote u studenom


Noć kazališta izmamila je na ulice brojne Zadrane koji su subotu navečer odlučili provesti uz predstave i koncerte. Projekt Noć kazališta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima, a istovremeno se održava u velikom broju europskih gradova svake treće subote u studenom. Toga dana kazališta publici daruju besplatan program te otvaraju svoja vrata publici pokazujući tako da kazalište nije dosadna ustanova, nego ustanova kulture otvorena za direktan dijalog s dramskom i koncertnom umjetnošću.
Ove godine noć kazališta u Zadru održavala se na dvije strane u Kazalištu lutaka Zadar te u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.
Zadarski lutkari u manifestaciji su sudjelovali s dvije besplatne predstave na dvije lokacije. U Jazinama su odigrali “Malu sirenu”, a nešto kasnije publika se preselila u Foyer nove zgrade gdje su lutkari igrali duhovitu predstavu “Koliko je duga jedna priča”. Kao i uvijek lutkarima publike nije nedostajalo, a na uzajamno zadovoljstvo lutkara i publike ove dvije predstave besplatno su igrane u sklopu manifestacije te su lutkarima zasigurno osigurale još više vjerne publike u budućnosti.
Noć kazališta u HNK-u Zadar započela je crnohumornom predstavom “Velike diktatorice”, domaćom predstavom iz produkcije HNK Zadar. Već pola sata prije početka predstave gledatelji su požurili uzeti svoje gratis karte kako bi pronašli mjesto u publici, a karte su naravno podijeljene sve do posljednje.
– Za nas umirovljenike ovo je odlična prilika da izađemo i pogledamo besplatnu predstavu. Iako i inače volim, i redovito idem u kazalište lijepo je organizirati i nešto što se daje na poklon, a kako nisam još stigla pogledati ovu predstavu sviđa mi se odabir repertoara, rekla je gospođa Sonja Jeličić dok je čekala početak predstave s prijateljicom.
Priliku za upoznavanje sa zadarskim kazalištem vidjeli su i studenti pa su se tako ispred kazališta mogle vidjeti i brojne grupice studenata i studentica, a nekima od njih ovo je bio prvi posjet zadarskom kazalištu.
– Do sada nisam bila u zadarskom kazalištu, a ovo mi je odlična prilika za prvi odlazak. Predstavu nisam gledala, ali mislim da bi mogla biti dobra. Žao mi je jedino što nema još više predstava na programu, komentirala je studentica Katarina Čačija.
Zaključujući po reakcijama publike za vrijeme predstave HNK nije pogriješio izborom vlastite produkcije. Predstava “Velike diktatorice” koja je premijerno prikazana na Zadarskom kazališnom ljetu, nasmijala je gledatelje, no tema koja stoji u pozadini ove crnohumorne komedije zasigurno je ostavila i dubok dojam na sve koji su subotu odlučili provesti uz HNK Zadar. Izborom upravo domaće produkcije HNK Zadar u predstavi koju je adaptirala i režirala glumica zadarskog kazališta Jasna Ančić pokazao je publici da ima što za pokazati, a odlične su bile i mlade glumice Žana Bumber, Petra Težak i Anica Kovačević.
– Uobičajeno je da za Noć kazališta dajemo naše produkcije, a “Velike diktatorice” su zadnja naša predstava igrana ovo ljeto te smo odlučili ljudima, koji je još nisu imali priliku pogledati dati priliku da vide predstavu. Interes publike je sve veći i veći iz godine u godinu i drago mi je da mogu reći da smo podijelili sve karte i za predstavu i za ponoćni koncert tako da možemo biti izuzetno zadovoljni, zaključio je ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić o zadarskoj Noći kazališta koja je ove godine svakako ispunila svoju svrhu, a to je promoviranje kazališta široj javnosti.


Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu




Unatoč hladnoći koja je mnoge zadržala u zatvorenom prostoru, Zadarski plesni ansambl u subotu je na Forumu izveo plesni performans “Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”. Uz zvukove djembe bubnjeva Zadarskih bubnjara, koje je vodio Mladen Antišin, djevojke su dale svoj obol obilježavanju međunarodnog projekta “Noć kazališta” i pokazale svoje kreativne potrebe, prvenstveno potrebu za prostorom u kojemu će se sastajati i vježbati.
– Zadarski plesni ansambl prošle godine u “Noći kazališta” imao je plesni performans pod nazivom “Artikultura više ne stanuje ovdje”, a godina dana je prošla i prostora još nemamo. Željeli smo da nas malo zaštiti sv. Donat od hladnoće u ove dane blagdana i pokazati da nam trebaju plesne dvorane, da nam trebaju baletne škole, kazališta i izvedbeni prostori. Nadamo se da će Zadar u skorije vrijeme postati europski grad kulture, kazala je Sanja Petrovski, voditeljica Zadarskog plesnog ansambla dodajući kako smo odgojeni da mijenjamo stvari izvana, a njih treba mijenjati iznutra.
Potporu Zadarskom plesnom ansambli su i popularni Zadarski bubnjari koji su bubnjanjem davali ritam ovom performansu.
– U zadnje vrijeme dosta surađujemo, a oni osim što su popularni kao bubnjari i iscjeljuju prostor te na neki način djeluju terapeutski na ljude. Ples i glazba, naročito u ovom spoju, koji postaje ritual mislim da godi ljudima, a posebno uz ovaj ulični prostor važan za ovakve izvedbe, kazala je Petrovski.
U kratkom performansu uživali su mnogi koji su nakon predstave “Velike diktatorice” u kazalištu požurili pogledati i ovu izvedbu na otvorenom.
B. KUPČAK


Praznik za ljubitelje dobre glazbe


Već tradicionalno u sklopu međunarodnog projekta Noć kazališta u subotu u ponoć održan je Jazz koncert u HNK Zadar, a ovoga puta za vrhunsku svirku pobrinuli su se Black coffee uz odlične Primoža Grašića i Uroša Perića. Večer je bila posvećena preminulom Bošku Petroviću, legendi hrvatskog jazza koji je bio čest zadarski gost te Ray Charlesu kojega je Uroš Perić “skinuo” u originalu.
U prvom djelu večeri posjetitelji su mogli uživati u istinskom jazzu, prepunom improvizacija i odličnih solističkih dionica u kojima se posebno iskazao Primož Grašić, najbolji slovenski gitarist i česti suradnik Boška Petrovića. Vjerojatno najbolji dio koncerta bio je izvedba pjesme “Caravan”, posvećena Bošku Petroviću, a na kojoj su svi glazbenici pokazali svoje umijeće. U drugom djelu koncerta na binu se popeo Uroš Perić, “bijelac sa crnačkim osjećajem za glazbu”, koji je na klaviru uz pratnju Grašića i Black Coffee izvodio klasike Ray Charlesa, Nat King Colea, odnosno velikana bluesa, soula i jazza. Cijeli koncert bio je praznik za ljubitelje dobre glazbe, posebno prvi dio posvećen Bošku Petroviću. Nakon sat i pol svirke glazbenici su se povukli, a na jedinom bisu odsvirali su “Unchain my heart”.
B.KUPČAK