Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kasap: Napravit ćemo sve da se Zadru ne dogodi sudbina Hajduka

Autor: Roman Morović

20.11.2012. 23:00
Kasap: Napravit ćemo sve da se Zadru ne dogodi sudbina Hajduka

Foto: Zvonko KUCELIN



Ono što se dogodilo Hajduku je dobro upozorenje kako ne bi trebalo funkcionirati. Siguran sam da će budući direktor i Nadzorni odbor napraviti sve da u Zadru do toga ne dođe – kaže Darko Kasap


U dvorani Krešimira Ćosića 30. studenog u 18 sati neće se igrati utakmica, ali bit će to iznimno važan datum u povijesti Košarkaškog kluba Zadar. Tada će se, naime, održati osnivačka skupština Športskog dioničkog društva Košarkaškog kluba Zadar. Dosadašnje funkcioniranje kluba kao Udruge građana postat će stvar prošlosti.
– Klub je praktički pred završetkom procesa preoblikovanja. Nakon osnivačke skupštine, uslijedit će upis u sudski registar. To se očekuje kroz mjesec prosinac i onda ćemo imati novu tvrtku, čiji će najveći dioničar biti Grad Zadar – kaže Darko Kasap, predsjednik povjerenstva za preoblikovanje kluba i budući član Nadzornog odbora.
Na skupštini će se odabrati sedmorica članova Nadzornog odbora, a to bi, uz Kasapa, trebali biti Ante Babić, Dario Jurin, Joško Jurin, Željko Predovan, Danijel Mikulić i Lovre Peraić.
– Nadzorni odbor će na prvoj sjednici, koja će se održati isti dan ili dan kasnije, odabrati direktora kluba. Treba napraviti jasnu razliku između predsjednika Nadzornog odbora i direktora kluba. Prema funkcioniranju, direktor će zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Uprave, Edvina Šimunova, a NO će funkcionirati kao NO u svim drugim trgovačkim društvima.
Tko će biti novi direktor?
– Već imamo nekoliko imena, o kojima se razmišlja, ali još nismo definirali način na koji ćemo izabrati direktora. Nije isključena ni mogućnost natječaja.
Sportski direktor će i nakon preoblikovanja ostati Branko Skroče.
– Apsolutno. Što se Grada Zadra, kao većinskog vlasnika tiče, Branko Skroče ima punu potporu. Moje je skromno mišljenje da radi jako dobar posao. Imamo dobro složenu momčad, u skladu s mogućnostima, koja je na dobrom putu da ispuni zadani cilj, ostanak u ABA ligi. To je, uz financijsku konsolidaciju kluba, ključ ove sezone.
Koliki će u postocima biti vlasnički udio Grada Zadra u KK Zadar?
– Grad će sada postati najveći dioničar s otprilike nešto više od 40%. No, vrlo brzo će, po dobivanju ugovora s Vladom Republike Hrvatske, doći do dokapitalizacije društva. Odnosno, 31 milijun kuna poreznih obveza pretvorit će se u dionice Grada, koji će tada postati gotovo 90 postotni vlasnik kluba.
Što će Zadar napraviti da ne završi kao Hajduk, koji je nakon preoblikovanja, lošim poslovanjem upao u još veće financijske probleme?
– To će ovisiti o novom direktoru kluba i o Nadzornom odboru. Ono što se dogodilo Hajduku je dobro upozorenje kako ne bi trebalo funkcionirati. Siguran sam da će budući direktor i NO napraviti sve da u Zadru do toga ne dođe. Jasno se zna koji su naši ciljevi u ovom razdoblju, a kada malo prođe ova gospodarska kriza i recesija, siguran sam da će biti bolja budućnost i za KK Zadar. Jako je bitno, a na tome će direktor i NO sigurno inzistirati, okretanje mladim igračima i vlastitom omladinskog pogonu. Ovo područje je oduvijek bilo bazen mladih talentiranih košarkaša i to je velika stvar, koju klub u budućnosti mora znati na pravi način iskoristiti.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU