Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Milan Begović vraća se u Zadar

Autor: Valentina Mlađen

20.11.2012. 23:00
Milan Begović vraća se u Zadar

Foto: Marin GOSPIĆ



Iz Glumačke radionice Hrvatskog narodnog kazališta Zadar uskoro stiže još jedna predstava pod motom “mladi za mlade”. Iako se radi o lektirnoj predstavi namijenjenoj edukaciji i privlačenju publike srednjoškolskog uzrasta u kazalište, ova predstava zasigurno će se svidjeti svim ljubiteljima kazališta.
Glumci radionice pod redateljskom palicom Vinka Radovčića i mentorstvm Jasne Ančić pripremaju za četvrtak, 29. studenoga, dramu “Bez trećega” velikoga hrvatskog dramatičara Milana Begovića.
Dramaturginja praunuka Milana Begovića
– Posljednja predstava “Iznenada prošlog ljeta” naišla je na odličan odaziv kod mlade publike te smo se ovoga puta odlučili za jedan lektirni tekst koji će, nadam se, pogledati sve zadarske srednje škole. Ujedno, predstavi nas je privukao i odnos likova u njoj te Begovićeva psihoanaliza odnosa između muškarca i žene, odnosno Gige i Marka, pojasnio je Radovčić.
Kao dramaturg u predstavi se pojavljuje i praunuka Milana Begovića, inače članica radionice već niz godina, Ivana Begović.
U zadarskoj interpretaciji drame “Bez trećega” u ulogama Gige i Marka pojavljuju se Žana Bumber i Vinko Radovčić, a kako je predstava nastala dramatizacijom posljednjeg poglavlja romana “Giga Barićeva” Radovčić je odlučio ujedno dati i homage ovom romanu.
– U predstavi smo se poigrali i samim romanom te odnosom romana i predstave pa će tako Žana na pozornici monološki izgovarati neke bitne dijelove romana, pojašnjava redatelj.
Moderan pristup kazalištu
Sama scenografija također je dosta bitna za komad pa će se tako radnja odvijati unutar i izvan trokuta na sceni dok će polazište, ulaz i izlaz biti iz propadališta koje se ovdje pojavljuje kao simbol groba. Također u predstavu je uključen i videozid (Igor Goić), a važna komponenta bit će i glazba za predstavu koju će odabrati Branimir Čakić.
– Cilj nam je da mladim ljudima koji imaju sve manje prilike gledati dobre drame približimo jedan moderniji pristup kazalištu te da se sami kao umjetnici poigramo nekim elementima u predstavi, ističe Vinko.
U moderniji pristup svakako je uključeno i poigravanje sa svjetlom, izmjena svijetlijh i mračnih elemenata, odnosa muško – žensko i slično. Polazište je to koje je mladi redatelj pronašao u Begovićevom citatu: “Za mene je život neprestano sukobljavanje i izmjena svijetlih i mračnih elemenata.”
Rad na Begovićevoj predstavi u Zadru ima posebno značenje i s obzirom da je Begović na književnu scenu stupio upravo iz Zadra objavom pjesama u zadarskim listovima.
Kostimografiju za predstavu napravio je Vinko Radovčić, oko scenografije pomaže mu John Čolak, glazbu bira Branimir Čakić, u predstavi će biti uključeni harmonika (Mateo Pavlović) i klavir (Igor Cecić), asistent redatelja je Renato Pizek, a mentorica Jasna Ančić.