Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prvi cjeloviti stručni i znanstveni rad o sjeverodalmatinskim otocima

Autor: Valentina Mlađen

20.11.2012. 23:00
Prvi cjeloviti stručni i znanstveni rad o sjeverodalmatinskim otocima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



– Josip Faričić ponikao je s otoka, bio je izvanredan učenik, sudionik kvizova i natjecanja, prvi među studentima, nagrađivan rektorovom i drugim nagradama, te je postao jednim od najznačajnih stručnjaka u području geografije danas, istaknuo je Magaš


Kao posljedica dugotrajnog, predanog i kontinuiranog rada nastala je jučer promovirana knjiga prof. dr. sc. Josipa Faričića “Geografija sjevernodalmatinskih otoka”. Knjigu su u Svečanoj dvorani Sveučilišta, uz samog autora, predstavljali rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić, kourednici profesorica Snježana Bakarić Palička te prof. dr. sc. Damir Magaš i recenzent prof. dr. sc. Ante Kalogjera.
Rektor Uglešić istaknuo je kako se često postavlja pitanje jesmo li mi otočna zemlja ili nismo, te je tu činjenicu sasvim drugačije promatrati s aspekta otočanina, kao što je i on sam, ali i profesor Faričić koji vuče obiteljske korijene s Rave.
– Kolegi Faričiću čestitam na ovom vrijednom izdanju koje je velikim dijelom unaprijedilo spoznaju o ovim našim otocima sjevernodalmatinskih prostora, kazao je Uglešić.
Otočki korijeni
Iako je prvotno trebao sudjelovati u programu predstavljanja predsjednik Uprave Školske knjige dr. sc. Ante Žužul ispričao se zbog brojnih obaveza, a u ime Školske knjige koja je knjigu, zajedno sa Sveučilištem u Zadru, izdala okupljenima se obratila Snježana Bakarić Palička. I prije samog čitanja rukopisa Bakarić Palička, inače zadužena za područje geografije u Školskoj knjizi, pristala je na objavljivanje, kako je priznala. Upravo stoga jer je već i otprije upoznata s radom i ugledom Josipa Faričića.
Josip Faričić trenutno obnaša dužnost prorektora Sveučilišta u Zadru te je predsjednik Hrvatskog geografskog društva u Zadru, a ujedno predaje nekoliko kolegija na Odjelu za geografiju zadarskog Sveučilišta kojega je prije bio pročelnik. Do sada je objavio preko 50 znanstvenih i stručnih radova o hrvatskim otocima, urednik je dviju monografija na tu temu te je sudjelovao na 30-ak znanstvenih skupova o hrvatskim otocima. Faričić je i sam otočanin porijeklom s Rave koja je čest predmet njegovih radova i kojoj se uvijek rado vraća.
Plod višegodišnjeg znanstvenog rada
Još jedan od kourednika i promotora Damir Magaš istaknuo je kako se radi o izuzetnom djelu nastalom kao plod višegodišnjeg znanstvenog rada i truda.
– Josip Faričić ponikao je s otoka, bio je izvanredan učenik, sudionik kvizova i natjecanja, prvi među studentima, nagrađivan rektorovom i drugim nagradama, te je postao jednim od najznačajnih stručnjaka u području geografije danas, istaknuo je Magaš.
Autor je priznao kako je vrlo teško napisati sveobuhvatan prikaz iz svih aspekata života otočana, osobito o prostoru koji je tako raspršen kao sjevernodalmatinski otoci. Pojašnjavajući kako je nastala knjiga rekao je:
– Svakako postoje tri polazišta s kojih sam krenuo u pisanje ove knjige. Prvo su svakako i moji otočni korijeni s Rave, drugo je činjenica da sam nastavnik na Odjelu za geografiju i treća je činjenica da sam znanstvenik i nastavnik Sveučilišta u Zadru koje je ponajviše među hrvatskim sveučilištima posvetilo pozornost istraživanju hrvatskih otoka, pojasnio je Faričić zahvalivši svima koji su pomogli u nastanku ove knjige.