Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Gradi se katamaran vrijedan 600 tisuća eura

20.11.2016. 23:00
Gradi se katamaran vrijedan 600 tisuća eura


Putnički brodovi “Lumbrikata” i “Vrgadinka” s kojima Ribarska zadruga Vrgada održava državnu brodsku liniju 415 Vrgada – Pakoštane – Biograd su dotrajali, neudobni i neadekvatni svojim dimenzijama, kapacitetom i brzinom.
– Svjesni smo nedostataka postojećih brodova te smo nedavno popisali ugovor sa šibenskom tvrtkom Riva d.o.o. koja u industrijskoj zoni Podi ima svoj pogon za izgradnju brodova. Riječ je o katamaranu vrijednom 600.000 eura, kazao je Damir Torić, prvi čovjek Zadruge, dodajući kako bi katamaran prema potpisanom ugovoru trebao biti gotov do početka glavne turističke sezone, do lipnja.
Modernizacija brodova, kaže Torić, jedan je od prioriteta na kojima rade zadrugari iz Vrgade.
– Shodno programu kreditiranja putem HBOR-a odobren nam je kredit u iznosu od 500.000 eura, dok ćemo preostalih 100.000 eura namaknuti putem vlastitih sredstava i EU programa potpore, govori prvi čovjek vrgadinske Zadruge.
Riječ je o katamaranu koji se gradi sa staklenim vlaknima ojačanim poliesterom i vinilesterom.
S jedne strane Vrgadini žele da se linija osuvremeni, a s druge se pribojavaju da Ribarsku zadrugu, koja Vrgadine na kopno prevozi već preko 50 godina i zapošljava osam domicilnih stanovnika, ne zamijeni neki novi brodar.
– Agencija za obalni linijski pomorski promet treba do 31. prosinca raspisati novi natječaj za izbor brodara na liniji Vrgada – Pakoštane – Biograd. Čvrsto vjerujemo da će to i dalje biti Ribarsko-proizvođačka zadruga Vrgada, mišljenja je Torić.
Vrgadini ipak najbolje znaju kakav brod im treba i najbolje bi i najprirodnije bilo da liniju i dalje održava domaća Ribarska zadruga. Od idućeg ljeta i s modernim katamaranom.
– Realizacijom projekta izgradnje modernog i udobnog katamarana kapaciteta 130 putnika situacija s brodskim linijama već bi sljedeće turističke sezone trebala biti znatno bolja, po svim europskim standardima, naglašava Torić.
Inače, Vrgadu s kopnom zimi povezuje četiri, a ljeti čak osam dnevnih linija. Ipak, u udarnim ljetnim terminima se i unatoč tome na malim i zastarjelim brodovima stvaraju velike i neugodne gužve.