Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nova Mirjanina knjiga o razumijevanju i prihvaćanju različitosti

20.11.2016. 23:00
Nova Mirjanina knjiga o razumijevanju i prihvaćanju različitosti


U studentskom klubu Božo Lerotić održano je predstavljanje knjige „U zemlji Plaviji” zadarske autorice knjiga za djecu i odrasle Mirjane Mrkele. U programu koji su vodili Želimir Periš iz udruge „ZaPis” i Marta Džaja iz studentske udruge„Ludens”, gostovali su Ingrid Veršić-Miletić, defektologinja iz O.Š Petar Preradović, Nina Kolanović školska psihologinja i gestalt terapeutkinja te književnica Lada Vukić, ovogodišnja dobitnica nagrade Večernjeg lista.
Mirjana Mrkela već nekoliko godina intenzivno izdaje svoje uratke. Piše romane, drame, priče, pjesme i reportaže, koji su objavljivani na Hrvatskom radiju, u dječjim časopisima i časopisima za slijepe. Za svoju knjigu „Dragi Olivere” 2013. godine dobila je uglednu književnu nagradu „Grigor Vitez”. Tekstovi su joj objavljivani u svim relevantnim dječjim časopisima, a desetak ih je i u čitankama. Imala je i svoju autorsku večer na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku, a na Hrvatskom radiju su objavljivane njene radio igre. Godine 2013. bila je hrvatska predstavnica na Pjesničkim susretima u Sarajevu i Mariboru.
O samoj knjizi, koja je u stvari cijela posvećena toleranciji i pitanju prava na različitost, najbolje se izrazio Želimir Periš.
– Mirjanina knjiga bavi se problematikom razumijevanja i prihvaćanja različitosti, a napisana je kao kolaž kratkih, gotovo lirskih tekstova, koje kroz bajkovit okvir uvode u svijet promišljanja o različitosti, empatiji i toleranciji. Tih 26 kratkih priča dijele isti narativ, izmjenjujući objekte i atribute, stvarajući tako kodiranu poruku, u čijem dešifriranju jednako mogu uživati i djeca i odrasli, ističe Periš.
Ovu je knjigu objavilo Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, a zanimljive ilustracije je napravila Branka Hollinsvort. Nastavljajući se na ovu tematiku Mirjana Mrkela u najbližoj budućnosti ima namjeru zapisati i tekst za slikovnicu o drugom problemu djece i mladih, o disleksiji.
S obzirom na to da se ova netipična književna promocija na kraju pretvorila u okrugli stol na kojem je, osim uglednih gostiju, sudjelovala i publika, moglo se čuti puno o međusobnoj toleranciji i razumijevanju, kako u školama, tako i u našim životima. Na kraju, treba napomenuti da se sama promocija održala na sam Svjetski dan tolerancije, ali i to da je samo dan ranije književnica svečano primljena u Udrugu zadarskih pisaca „ZaPis”.