Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U deset dana bez ekrana učenici otkrili – čitanje lektira

20.11.2016. 23:00
U deset dana bez ekrana učenici otkrili – čitanje lektira


“Više sam vozila bicikl”, “Pročitao sam cijelu lektiru!”, “Više nisam opsjednut televizijom” – ovo je samo dio reakcija učenika Osnovne škole Zadarski otoci koji su se odazvali izazovu da, uz pomoć svojih obitelji, provedu deset dana bez ekrana.
U listopadu ove školske godine učenici tri četvrta razreda, 4a, 4d i 4e, sveukupno njih 43, ustrajalo je u desetodnevnom izazovu apstinencije i selektivnog korištenja triju ekrana (TV, mobitel i računalo). Ciljevi projekta bili su smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane, kako bi se poboljšala komunikacija između djece i roditelja, kao i među učenicima, razvoj kritičkog mišljenja prema medijskim sadržajima i kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena.
Uz podršku svojih roditelja djeca su pronalazila načine za kvalitetnije korištenje slobodnog vremena, koje je uključivalo provođenje više vremena s obitelji, pomaganje u kućanskim poslovima, boravak u prirodi, vožnju bicikla, igranje društvenih igara, više međusobne komunikacije. Većina učenika zaključila je da život bez ekrana može biti zanimljiv, a tijekom projekta najviše im je nedostajalo igranje igrica i gledanje TV-a.
Anica i Marija, učenice su 4.e razreda. Kažu kako ima je najteže bilo priviknuti se na početku izazova.
– Cijeli prvi dan nisam gledala u ekrane, ali drugi jesam malo, priznala je Anica, kojoj je nateže palo odvajanje od serije Violeta, ali to je nadoknađivala izlascima van kuće, druženjima s prijateljima, a stigla je i otići na selo.
– Uspjela sam više i učiti u to vrijeme! – dodala je.
Svim učenicima koji su sudjelovali u projektu u petak ujutro dodijeljena su priznanja, a tom prilikom nagrađeni su i pobjednici desetodnevnog izazova.
Projekt “Deset dana bez ekrana” na županijskoj i lokalnoj razini provodi se uz podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.