Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Radosno iščekivanje Isusovog rođenja (FOTOGALERIJA)

Autor: Marija Ćurko

20.12.2009. 23:00
Radosno iščekivanje Isusovog rođenja (FOTOGALERIJA)

Foto: Sebastian GOVORČIN



Mislim da smo svi radosni i da tisuću glasova ususret Božiću nastavlja živjeti. Ovo je naš doprinos ozračju Božića. Vi dragi mladi ste uz Božić, dio naše radosti – mons. Ivan Prenđa


Večeras je u dvorani Jazine u Zadru održan tradicionalni Božićni koncert “Tisuću glasova Božiću”, čiji su pokrovitelji Zadarska nadbiskupija, Zadarska županija i Grad Zadar. Ovaj koncert, 11. godinu svog održavanja okuplja pjevače te zborove zadarske djece i mladeži. Točnije, u programu koncerta su nastupili zborovi dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, Nadbiskupijski zbor mladih te solisti – zadarski estradni umjetnici.
 Ova glazbena manifestacija ususret Božiću započela je riječima iz Evanđelja po Ivanu, koje govore o Bogu koji je postao čovjek i rodio se kao malo dijete, a Anđela Ćurković – Petković otpjevala mu je Uspavanku. Radost i ustreptalost srca radi Božjeg rođenja pokazala su djeca iz dječjih vrtića Radost i Sunce pod vodstvom s. Klare Puljić. Otpjevali su pjesme “Visom leteć ptice male” i “Malo srce pjeva”. Ivan Dražović otpjevao je “Svim na zemlji”. Zbor osnovaca koji okuplja djecu iz 15 škola s područja grada i županije pod ravnanjem prof. Adele Novković i uz orguljašku pratnju Dragana Pejića pripremio je tradicionalne božićne pjesme “Poslan bi anđel Gabrijel” i “Čujete li pastiri”.
 Tijekom programa moglo se čuti i Vilija Kalmetu i grupu More s pjesmom Božić je. Zbor osnovnih škola otpjevao je i pjesmu Oj ditešce. Vladimir Paštrović nastupio je s pjesmom “Da svakog dana Božić je”. Sestre Charlotta i Jessica Litch otpjevale su “All I want for Christmass” u znaku božićnih želja.
 Rođenje Boga – Božić, sretan je dan za svakog čovjeka jer nam se Bog toliko približio da je postao jedan od nas. Radost i zahvalnost radi toga pjevajući “O happy day” iskazali su srednjoškolci pod ravnanjem prof. Branke Višić – Karavide uz solo izvedbu Sare Košta i Šime Mračića, a uz klavirsku pratnju Antonije Šoša.
 Zadarski estradni umjetnik Davor Pekota nastupio je s pjesmom “Oj pastiri čudo novo”. Nadbiskupijski zbor mladih Sv. Krševan pod dirigentskom palicom prof. Tomislava Pehara otpjevao je “Adeste fideles”. Instrumentalisti su bili Marija i Ante Buturić.
 Nakon bogatog umjetničkog i duhovnog repertoara božićnog koncerta, koji je mnogobrojne posjetitelje uveo u ozračje intenzivnog iščekivanja proslave svetkovine Kristova rođenja, izražena je zahvalnost gradonačelniku, županu, nadbiskupu, upravi Košarkaškog kluba Zadar, Kazalištu lutaka i Hrvatskoj kazališnoj kući. Naime, upravo oni, kako se čulo, svake godine omogućuju da se zajedno pjeva i radosno iščekuje Isusovo rođenje.
 Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa na kraju programa uputio je svoju pastirsku riječ, pozdrave i blagoslov te sve zajedno pozvao da zapjevaju pjesmu “U se vrime godišta”.
– Mislim da smo svi radosni i da tisuću glasova ususret Božiću nastavlja živjeti. Ovo je naš doprinos ozračju Božića. Vi dragi mladi ste uz Božić, dio naše radosti, rekao je mons. Prenđa te se zahvalio svim izvođačima i svima koji su doprinijeli održavanju koncerta.
– Neka se ovi božićni dani koje smo, na jedan način, započeli ovdje zajedno slaviti, nastave u obiteljima, župama, školama, da budete radost svih nas. Također, svi smo pozvani biti radost Isusu, istaknuto je u nadbiskupovoj poruci.


 PRVI NASTUP KLAPE ZADARSKIH SVEĆENIKA “SV. ZOILO”




Ove godine za sve posjetitelje i sudionike koncerta pripremljeno je nekoliko iznenađenja. Naime, ova je godina u Katoličkoj crkvi proglašena Godinom svećeništva. Stoga je kao prvo iznenađenje bio nastup klape svećenika Zadarske nadbiskupije “Sv. Zoilo” pod vodstvom Marinka Bepa Ruševa. Ovo im je prvi javni nastup, a otpjevali su pjesme “Tiha noć” i “Veseli se Majko Božja”. Drugo iznenađenje bilo je u znaku nastupa KUD-a Nevijana s otoka Pašmana, koji je izveo Nevijsku koledu. Voditeljica im je Jasminka Kučina.