Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svatko tko se približi mladima puno je napravio

Autor: Marija Ćurko

20.12.2009. 23:00
Svatko tko se približi mladima puno je napravio

Foto: Filip BRALA



Crkva danas treba prepoznati i podržati sve one koji rade s mladima, nalazeći neke odgovore na ono što oni pitaju: “Što nam je činiti da bismo baštinili život vječni?”, rekao je mons. Mustać


U svečanoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru u subotu su mons. Ivanu Prenđi upućene čestitke u povodu svetkovine Božića, Nove godine, kao i njegovog imendana.
Ovaj susret tradicionalno okuplja župnike grada Zadra, redovničke zajednice, svećenike Svećeničkog doma “Zmajević”, Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević”, djelatnike Visoke teološko-katehetske škole, Klasične gimnazije Ivana Pavla II., Caritasa Zadarske nadbiskupije, Nadbiskupskog ordinarijata i središnjih ustanova Zadarske nadbiskupije, u zajedničkom čestitanju, razgovoru, druženju i razmišljanju o porukama dara Kristova rođenja.
Susret je započeo božićnom pjesmom “Radujte se narodi” i molitvom, a zatim se okupljenima obratio generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Ivan Mustać osvrnuvši se na crkvena događanja u protekle dvije godine, a posebno u radu s mladima.
– Mi, ova generacija vidimo koliko je Crkva potrebna približiti se mladima u ovom vremenu, rekao je mons. Mustać. – Poziv je Crkve da mi ovoj generaciji prenosimo vjeru i da je odgajamo. I svaki onaj tko na bilo koji način nađe put do mladih koji su žalosni, koji se okupljaju na nekim drugim mjestima izvan Crkve, do mladih koji su skloni suicidu, koji su upali u razne poroke i ovisnosti, taj je napravio veliku stvar. I mislim da Crkva danas treba prepoznati i podržati sve one koji rade s mladima, nalazeći neke odgovore na ono što oni pitaju: “Što nam je činiti da bismo baštinili život vječni?” Što nam je činiti da bismo bili zadovoljni?” U tom smislu bit će i Susret hrvatske katoličke mladeži uskoro u gradu Zadru. Mi želimo da ovaj susret bude s jedne strane, znak što Crkva čini za mlade, a s druge strane, da mladi budu jedan znak vjere za ovaj grad i za našu Crkvu, naveo je mons. Mustać te uputio nadbiskupu božićnu i novogodišnju čestitku.
– U Hvalospjevu Zaharijinom nalazi se stih koji izriče smisao Božića: “Darom premilosrdnog srca Boga našega pohodi nas mlado sunce s visine.” Razmišljajući o ovom stihu, čitamo zapravo cijeli Božji plan, plan njegova srca, kazao je mons. Ivan Prenđa govoreći nadalje o Božjem milosrđu koje je darovano čovjeku.
– Mislim da Crkva ponovno silno treba ovom narodu, ali i čovjeku. Mislim da svećenici silno trebaju ovom čovjeku koji je 14 stoljeća već ipak prisutan u Crkvi i njezin je dio. Svećenik treba svojim milosrđem i ljubavlju tolikim grešnicima, tolikim izgubljenim mladima i ljudima koji se ne snalaze, riječi su zadarskog nadbiskupa o poslanju Crkve, svećenika, redovnika i redovnica, to jest onih koji su pozvani slijediti Krista izbliza.