Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Od kave do časopisa

20.12.2010. 23:00
Od kave do časopisa


Kraj 19. i gotovo cijelo 20. stoljeće bilo je obilježeno časopisima. Oni su se bavili politikom, kulturom, umjetnošću i raznim drugim temama, a članci u njima bili su imperativ društvenog mišljenja i kritke novosti u svim društvenim djelatnostima svoga vremena. Danas se za časopise čuje rijetko gdje osim u uskim znanstvenim krugovima, no nekolicina studenata odlučila je promijeniti tu situaciju i časopisima vratiti staru slavu.
Na Sveučilištu u Zadru prošloga je tjedna promoviran novi časopis Odjela za povijest umjetnosti. Rezultat je to izdavačke politike Sveučilišta, ali u najvećoj mjeri nastojanja i entuzijazma nekolicine studenata koji su odvojili slobodno vrijeme i angažirali se kako bi časopis zaživio. Časopis „Kontrast” osnovalo je četvero studenata Odjela za povijest umjetnosti koji su ujedno preuzeli i urednički posao. Osnivači časopisa su Anita Maglov, Josipa Martinić, Milena Tabula i Ivan Vekić. Prvi broj izašao je u nakladi od sto primjeraka pod tematskim nazivom „Boja” u finom uvezu i na kvalitetnom papiru. Časopis je podijeljen na četiri rubrike i trebao bi izlaziti tri puta godišnje. O nastanku časopisa i planovima za budućnost razgovarali smo s dvoje njegovih urednika, Anitom Maglov i Ivanom Vekićem.
– S početkom novog semestra i pete godine javila se ideja i želja za doprinosom i ostavljanjem traga na Odjelu. Budući da je već i prije postojala ideja o osnivanju časopisa odlučili smo konačno to i realizirati. Prva namjera bila je napraviti samo radnu verziju no zatim smo se povezali s našim studentskim predstavnikom s Odjela Ivanom Vekićem i odlučili smo projekt proširiti na sve studente na našem Odjelu, rekla je Maglov. Sljedeći korak bio je plan provesti u djelo. Na Odjelu su se pojavili plakati s temom broja, rubrikama i službenim mailom časopisa na koje su studenti mogli slati svoje članke i prijedloge. A cijeloj priči i konačnom dogovoru kumovala je jedna kava u Arkadi na kojoj je zapravo dogovoren čitav koncept časopisa.
Prvi broj časopisa „Kontrast” podijeljen je na četiri rubrike: novosti, dogodilo se, boja i aktualnosti.
– Rubrike su na neki način dosta široke, ali ipak su različite jedna od druge. Kroz sve rubrike studenti na neki način imaju mogućnost izraziti se i dati svoje mišljenje na način koji je različit od uobičajenog koncepta studiranja. Imaju mogućnost izraziti svoje mišljenje o stvarima na Odjelu ili o likovnoj kulturi općenito. Časopis smo otvorili svim studentima našeg Odjela, bez obzira na godinu studiranja, a na neki način i ostalim studentima ako bi željeli pridonijeti radu časopisa, objasnio je Vekić.
Teme brojeva časopis će dobivati po kolegijima koje su studenti odslušali. Na taj način kolegije će proći još jedanput, ali sada više posla obavljajući sami, a manje slušajući profesore. Dok je za prvi broj odabrana tema ‘boja’, drugi broj za temu će imati pojam ‘pokret’.
– Jedan od prvih kolegija bio je „Osnove povijesti umjetnosti” i na temelju tog kolegija odlučili smo izdvojiti boju. Cilj nam je tražiti teme vezane uz odlušane kolegije, ali koje su dovoljno široke da omoguće studentima da se izraze na drugačiji način nego što je uobičajeno u seminaru i da iraze svoje mišljenje o nekoj temi. Cilj je omogućiti studentima slobodu pisanja, objašnjava Maglov. Interes studenata bio je zadovoljavjući i svi zaprimljeni članci su objavljeni. Tom politikom urednici časopisa vodit će se i dalje bez obzira na manje odstupanje od broja stranica.
Ova ideja ipak nikad ne bi zaživjela da nije bilo financijskih sredstava za njezinu realizaciju. Časopis je kao studentski projekt u najvećoj mjeri financirao Studentski zbor, a jedan manji dio troškova pokrio je Odjel za povijest umjetnosti. Slijedeći broj trebao bi biti objavljen već u ožujku 2011. godine, a njegov koncept bit će sličan prvom broju s mogućim manjim izmjenama, jer su urednici, kako su nam rekli, uvijek otvoreni za svježe i nove ideje.
Prvi broj časpisa „Kontrast” posvećen je brucošima Odjela za povijest umjetnosti.
– Želimo brucoše potaknuti da sudjeluju u ovim aktivnostima koje se održavaju na odjelu. S druge strane želimo ih potaknuti da nastave tiskati i raditi časopis i nakon nas, zaključila je Maglov. Sudeći po trudu i kvaliteti prvog objavljenog broja ne sumnjamo da će svjetlo dana ugledati barem još nekoliko brojeva ovog časopisa.


 ČETIRI RUBRIKE


U prvom broju časopisa u rubrici ‘novosti’ uključena je i reportaža o terenskoj nastavi u Parizu, ali i druge novosti na Odjelu ili samom Sveučilištu. Rubrika ‘dogodilo se’ u potpunosti je vezana za povijest umjetnosti, a donosi najznačajnije događaje vezane za povijest umjetnosti kroz mjesece u kalendarskoj godini, ali i važne datume u godini koji su vezani za područje umjetnosti. Glavna rubrika je tema broja, u ovom skučaju to je ‘boja’. Ovo je najšira rubrika i članci su raznoliki, dok ih sve povezuje boja kao likovni element. Rubrika ‘aktualnosti’ nije strogo vezana za struku ili Sveučilište ali je vezana za povijest umjetnosti. Tako je, na primjer, u prvom broju časopisa u ovoj rubrici izišao članak o otvaranju umjetničke galerije Terra Verde u Zadru. U budućnosti se u ovu rubriku namjeravaju uključiti i razgovori i intervjui sa suvremenim stranim i domaćim umjetnicima.