Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski župan – slikar srca i duše

Autor: Ante Rogić

20.12.2012. 23:00
Zadarski župan – slikar srca i duše

Foto: Vedran SITNICA



Lijepo je kad nas okupi umjetnost. Kažu da je umijeće uvijek teško, a plodovi često znaju biti mali. Naš župan doživljava svijet na svoj način, kazao je Uglešić istaknuvši kako je naša priroda koju autor prikazuje, jedinstvena


Toliko političara na jednom mjestu viđa se samo u predizborno vrijeme ili kad se nešto gadno kuha. Ipak, ovaj put se samo kuhalo u akrilnim bojama na platnu. Stipe Zrilić, svima poznat kao župan Zadarske županije, predstavio se u srijedu navečer u izložbenom prostoru JK Uskok s još jednom svojom izložbom, ovaj put pod nazivom „Velebit i more”. Doista, kako je na početku napomenuo Konstantin Kostov, Zrilić ne slika kao akademski slikar, on slika srcem i dušom. I sam autor je sebe nazvao amaterom.
– Nisam akademski slikar, ja sam amater, želim prikazati prirodu kakvu je vidim, kazao je Zrilić koji se na Uskoku predstavlja s 26 likovnih djela oslikanih u tehnici akrilnih boja na platnu.
„Izloženi radovi određeni su figurativnom tematikom, a motivika prezentirana na slikama u najvećem dijelu prikazuje prizore krajolika velebitskog masiva, Like, jadranskog priobalja, mora i otočja, te primjetan interes za prikazivanje objekata i naselja tradicionalnog tipa graditeljstva.
Evidentna je težnja da odabrane scene u prirodnom krajoliku ostvari na neposredan način, u izmjenama tonalnih vrijednosti boja, usklađenih s različitim varijacijama i promjenama svjetlosti tokom dana, godišnjih doba, vremenskih mijena i sl.
U procesu realizacije na platnu se izmjenjuje evidentna ritmika poteza kista koja prati izgled teksture i strukture uprizorenih oblika, arhitektoniku krajolika u izmjenama kolorističkih varijacija i kompozicijskih rješenja.
Na ostvarenim likovnim radovima primjetna je neposrednost s kojom slikar pristupa pri odabiru i realizaciji tema, primajući one intimističke impulse koji stvaraju dojmove lirske utihe i arkadijskog mira.”, zapisao je u predgovoru kataloga prof. Boris Žuža.
Izložbu je otvorio dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru.
– Lijepo je kad nas okupi umjetnost. Kažu da je umijeće uvijek teško, a plodovi često znaju biti mali. Naš župan doživljava svijet na svoj način, kazao je Uglešić istaknuvši kako je naša priroda koju autor prikazuje, jedinstvena.