Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Tako krhke, a tako moćne i lijepe

20.12.2013. 23:00
Tako krhke, a tako moćne i lijepe


Vjera i sakralni motivi stoljećima su inspirirali umjetnike, a čak i u ovo naše demistificirano vrijeme sfere duhovnog i onozemaljskog ne prestaju intrigirati umjetnike koji i sami ponekad stvaraju božanske kreacije. Upravo u sakralnim motivima ogleda se i najnovija izložba postavljena u Muzeju antičkog stakla u Zadru, “Gospe od stakla”, austrijskog umjetnika Rudolfa Weningera.
Prozračne staklene “Gospe” zatvorene u muzejske vitrine umjetnikovo su poigravanje materijom stakla i bojama, najčešće s potpuno prozirnim staklom kombinira jednu, eventualno dvije boje u nježnijim nijansama, a dok upravo boje njegovim gospama daju materiju, prozirnost, odnosno nedostatak boje u staklu, daje im dimenziju nečeg prozračnog i onozemaljskog. Za razliku od kiparske umjetnosti, ove staklene Gospe nemaju lice, samo prekrižene ruke u svojoj jednostavnosti i poniznosti.
Izložba, koja ostaje postavljena do 15. veljače 2014. godine, u Zadar je dovedena u suradnji s austrijskim muzejem Verein Steirisches Glaskunstzentrum und Glasmuseum iz Barnbacha kao rezultat trogodišnje suradnje dvaju muzeja na različitim izložbama, seminarima i radionicama.