Do Božića odluka ostaje li Ploter izvođač radova na Kneževoj

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Gradilište Kneževe jučer je bilo sablasno prazno

Tijekom ovog tjedna u Gradskoj upravi donijet će odluku hoće li tvrtka Ploter ostati izvođač radova na obnovi Kneževe palače ili će se ugovor raskinuti. Potvrdio nam je to Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove.

- Trenutno još uvijek nemam nikakve informacije za javnost, ali nama kao Odjelu je važno da odluku donesemo do Božića, naglasio je Erlić, rekavši kako je cijela situacija jako nezahvalna.

S jedne strane, postoje ugovorne obveze prema izvođaču radova, ali ugovor se može raskinuti ukoliko izvođač, u ovom slučaju Ploter, ne ispunjava obveze, odnosno ne poštuje rokove.

Šimović poklopio

- Koju god odluku donesemo, imamo problem. Novi natječaj za izvođača značio bi dodatno vrijeme za raspisivanje natječaja, javnu nabavu i slično. S druge strane, rokovi se mogu ne ispoštovati, a vremena je malo, rekao je Erlić.

Tragom informacije kako su, upravo prošlog tjedna gradilište Kneževe palače napustili radnici Plotera, jučer smo se i sami odlučili uvjeriti. Buke radnih strojeva nije bilo, svega dvojica radnika šetala su u blizini, pa je izvana Kneževa palača djelovala kao da se trenutno tamo ne radi ništa.

Pročelnik Erlić međutim ističe kako radnici nisu napustili gradilište.

- Radnici su prošli tjedan bili na gradilištu, ali se radilo manjim intenzitetom, usporeno, dodao je.

Kontaktirali smo jučer i vlasnika Plotera, Slavka Šimovića, kako bi saznali je li radnicima isplatio plaće, te da komentira kašnjenje radova na obnovi Kneževe palače, ali bezuspješno. Dotični Šimović javio se na mobitel, ali jednako brzo, prije nego što smo se uspjeli predstaviti i reći razlog poziva poklopio je slušalicu. Više se nije javljao na mobitel, unatoč našim pozivima.

Problem je nastao kada su djelatnici Plotera najavili kako će zbog pet neisplaćenih plaća napustiti gradilište, zbog čega bi u pitanje bili dovedeni rokovi okončanja radova. Oni se moraju ispoštovati jer je riječ o projektu teškom 38 milijuna kuna kojeg sa 95 posto financira EU. A kada je riječ o europskom novcu, nema mjesta kašnjenju i probijanju rokova. U suprotnom će Grad Zadar biti obvezan iz vlastitog proračuna isplatiti spomenuti iznos za obnovu Kneževe palače. Rekonstrukcijom Kneževe palače Zadar bi trebao dobiti novi kulturni i turistički centar.

Jasan je, po tko zna koji put, krajem prošlog tjedna o radovima na Kneževoj palači bio i gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je ponovio kako će još kratko vrijeme tolerirati ovakvo stanje, a ako pomaka ne bude, rješenje postoji, rekao je Kalmeta, dodajući kako će tada, vjerojatno uslijediti raskid ugovora sa izvođačem radova, odnosno tvrtkom Ploter.

Aktivacija garancija

- Kada bi došlo do raskida ugovora sa Ploterom, u tom slučaju aktivirale bi se bankovne garancije koje su predali kao jamstvo da će radove završiti u roku, u iznosu od 1,5 do 2 milijuna kuna, obrazložio je Erlić. To međutim, ni približno ne bi bilo dostatno za dovršenje radova na obnovi Kneževe palače, pa bi ostatak sredstava Grad vjerojatno morao podmiriti iz vlastitog proračuna.

Obnova Kneževe palače izrazito je opsežan, ali i hvalevrijedan potez Gradske uprave za što su uspjeli sredstva dobiti iz EU. Dugo najavljivan, još duže očekivan, od samog početka nije sve išlo glatko. Početak radova kasnio je oko dva mjeseca, pa su se nanizali problemi pri rekonstrukciji, sad i prijetnje radnika kojima se ne može uzeti za zlo budući da plaće nisu dobili više mjeseci. Od samog početka dakle, Ploter je ušao u ovaj posao odviše neozbiljno ne vodeći pritom računa kako sitnice mogu utjecati na rok izvršenja radova.

Upozorio je na to i gradonačelnik Kalmeta kada je nedavno izjavio kako izvođač, projektant, pa ako treba i oni iz Gradske uprave trebaju spavati na gradilištu, ali se rokovi moraju poštovati.

Ima li priča rasplet, ili će se zapetljavati do daljnjega, za koji dan javnost bi trebala saznati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno