Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Maslenica je bila prekretnica Domovinskog rata

Autor: Siniša Klarica

21.01.2010. 23:00
Maslenica je bila prekretnica Domovinskog rata

Foto: Adam VIDAS



Martinac se nada da će do 20. obljetnice akcije Maslenica ona dobiti svoj status u državnom kalendaru, onakav kakvog danas imaju akcije Bljesak i Oluja


U povodu 17. obljetnice akcije Maslenica u u zgradi Županije održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen program obilježavanja koji počinje već danas, u 8.30 budnicom Gradske glazbe. Organizatori ovogodišnje proslave su Zadarska županija, Grad Zadar, Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata te općine na kojima su se odvijala borbena djelovanja u samoj akciji: Jasenice, Starigrad, Novigrad i Posedarje
Govoreći o značaju akcije Maslenica, zadarski župan Stipe Zrilić podsjetio je na strašne uvjete življenja u kojima su živjeli žitelji zadarskog kraja prije početka akcije.
– Živjelo se tada bez struje i vode u stalnom strahu od granata, sa samo jednom, nestabilnom vezom sa sjevernom Hrvatskom, koja je išla preko otoka Paga. Maslenica je bila prekretnica Domovinskog rata kojom ne samo da smo povezali sjever i jug Hrvatske, oslobodili prostor u kojeg se moglo vratiti izbjeglo stanovništvo, nego i pokazali skepticima u međunarodnoj zajednici da je Hrvatska vojska sposobna osloboditi svoju zemlju. Danas te slavne dane svoje prošlosti obilježavamo i stoga da se negativna iskustva ne bi ponavljala u budućnosti, rekao je između ostalog župan Stipe Zrilić.
Predsjednik koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ante Martinac rekao je da je naknadno u program obilježavanja uvršteno i polaganje vijenaca ma spomenik poginulim Imoćanima u Ulici Ante Starčevića u Zadru. Martinac se nada da će do 20. obljetnice akcije Maslenica ona dobiti svoj status u državnom kalendaru, onakav kakvog danas imaju akcije Bljesak i Oluja, kako bi se ona mogla obilježiti na najvišoj mogućoj razini.
U službeni program, međutim, nije ušlo predstavljanje knjige Dokumenti vojne provinijencije “Republike Srpske Krajine” koje organizira Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata koje će se održati danas u prostorijama Martice hrvatske u Zadru. Župan Stipe Zrilić je rekao da ih o tome nitko iz centra nije obavijestio te da su organizatori i taj događaj mogli staviti u službeni program obilježavanja 17. obljetnice akcije Maslenica.


 PROGRAM OBILJEŽAVANJA




Obilježavanje 17. godišnjice akcije Maslenica počet će u petak 22. siječnja u 8.30 sati budnicom. U 9.30 bit će polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru, a u 10.15 na spomenik palim Imoćanima u Ulici Ante Starčevića. Sutradan, u subotu 23. siječnja, u 10 sati u Kašiću će se polagati vijenci kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade Kune. Vijenci će se također položiti i na spomen obilježju u Islamu Latinskom, a točno u podne bit će održana sv. misa zadušnica u crkvi Sv. Frane u Podpragu na Velebitu. Tom prilikom, u svečanom obilježavanju sudjelovat će i KUD Slivnica, KUD Jasenice, KUD Luzarica i KUD Podgorac, a nakon mise, za sve nazočne organiziran je ručak.
U 14 sati započet će na Masleničkom mostu tradicionalni maraton Maslenica – Posedarje – Novigrad. Maraton je rekreacijskog karaktera i na njemu će sudjelovati 40-50 natjecatelja, pretežito iz zadarskog kraja, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske.
U nedjelju 24. siječnja, s početkom u 10 sati u sportskoj dvorani u Bibinjama bit će održan malonogometni turnir Maslenica 93 na kojem sudjeluju ekipe sastavljene od branitelja i njihovih udruga te postrojbi HV-a i MUP-a, a u 16 sati bit će druženje svih natjecatelja uz prigodni domjenak u zadarskom hotelu Iž.