Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tri heroja Maslenice danas leže u Remetincu

Autor: Siniša Klarica

21.01.2010. 23:00
Tri heroja Maslenice danas leže u Remetincu

Foto: Filip BRALA



Večeras je u prostorijama Matice Hrvatske predstavljen zbornik dokumenata koji su nakon vojno-redarstvenih akcija dospjeli u hrvatske ruke, a prezentirali su ga: brigadni general Mladen Fuzul, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm i ratni zapovjednik SJP Alfa Vladimir Faber
Na do sada najvećoj razini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Zadru, jučer je započelo obilježavanje 17. obljetnice akcije Maslenica. Prvi je vijenac kod središnjeg križa položio novoizabrani predsjednik Republike Ivo Josipović. Tom prilikom, Josipovića su pratili saborski zastupnici Ranko Ostojić, Ante Kotromanović i Mirando Mrsić.
Nakon budućeg šefa države, zajednički vijenac MUP-a i MORH-a, položili su ministri Tomislav Karamarko i Branko Vukelić. Vijenac oružanih snaga RH položili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić te brigadni generali Mladen Fuzul i Alojz Tomašević. Poginulim hrvatskim braniteljima odali su počast predstavnici Zadarske županije na čelu sa županom Stipom Zrilićem te Grada Zadra na čelu s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem.
Počast poginulima odali su i predstavnici Policijske uprave zadarske na čelu s načelnikom Antonom Dražinom. Svojih poginulih suboraca sjetile su se mnogobrojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, a vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a. Prigodno slovo pročitao je iz svoje knjige “Mir tebi gardo”, pukovnik Ivica Matešić Jeremija.
Nakon polaganja na Gradskom groblju u Zadru, vijenci su položeni i na spomenik palim Imoćanima u Ulici Ante Starčevića. Uz predstavnike Oružanih snaga RH, Grada i Županije, vijence su položili i predstavnici Grada Imotskog te udruge proizašle iz Domovinskog rata.
Sinoć je u prostorijama Matice Hrvatske u Zadru održana prezentacija knjige Dokumenti vojne provinijencije – “Republike Srpske Krajine”. Iako prezentacija nije bila dio službenog programa, upriličena je u sklopu obilježavanja 17. obljetnice akcije Maslenica. Organizatori prezentacije bili su HVIDR-a Zadar i Udruga žena iz Domovinskog rata. Knjigu, zapravo zbornik dokumenata koji su nakon vojno-redarstvenih akcija dospjeli u hrvatske ruke prezentirali su: brigadni general Mladen Fuzul, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm i ratni zapovjednik SJP Alfa Vladimir Faber. Okupljene je uime Matice Hrvatske pozdravio ravnatelj Poljoprivredne i veterinarske škole Ivan Paštar koji j podsjetio na poraznu činjenicu da većina njegovih učenika ne zna da je 22.siječnja 1993. počela prva velika oslobodilačka operacija u Domovinskom ratu, akcija Maslenica.
Vojni dio akcije obrazložio je brigadni general Mladen Fuzul koji je rekao da je akcija trajala od 22. do 26. siječnja kada je tadašnji zapovjednik Ante Gotovina izdao zapovijed da hrvatske snage prijeđu u obranu. Po Fuzulu, iako akcija Maslenica nije dostigla ciljeve koji su joj dati po zapovjedi, ona je izuzetno uspješna akcija HV-a kojom se oslobodilo Novsko ždrilo, Zračna luka Zadar, ali i stvorili preduvjeti za povratak hrvatskog življa u oslobođena mjesta zadarskog zaleđa. Neprijatelj je nakon akcije imao samo jedan izravan cilj za djelovanje po Zadru na daljini 17.300 m, pa su tako prestala svakodnevna granatiranja grada. Hrvatska vojska, kaže Fuzul, dobila je na iskustvu u provođenja velikih operacija, a ista su kasnije upotrijebljena u oslobodilačkim operacijama Bljesak i Oluja.
O djelovanju Specijalne policije govorio je tadašnji načelnik stožera Vladimir Faber. Faber je podsjetio da je u ljeto 1992. specijalna policija otišla na Velebit kako bi onemogućila diverzantske napade na Jadransku magistralu, ali i onemogućila dovlačenje pojačanja u kasnijim oslobodilačkim operacijama. Posebno je istaknuo akciju kojom su hrvatski specijalci onemogućili dovoz pojačanja iz Gračaca, blokiravši zasjedom put prema Malom Alanu. U konačnici, kaže Faber, akcija Maslenica vrlo je uspješna akcija hrvatskih oružanih snaga. Snage specijalne policije posjele su strateški odlučujuće položaje s kojih se u konačnici krenulo u oslobađanje ovog dijela Hrvatske.
U emotivnom nastupu predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm rekao je da tri heroja akcije Maslenica, tri dragovoljca koji su se dobrovoljno javili za diverziju na putu kojim se neprijatelj mogao ubaciti u bok hrvatskih snaga, danas leže u Remetincu pod optužbama za sudjelovanje u ratnom zločinu. U Haagu je zapovjednik specijalne policije general Markač.
– Mi u ovom ratu nemamo heroja, dezertera, ratnih profitera, ali imamo optuženih za ratne zločine. Izuzev dvije dame, žalosno je da nitko od 12 predsjednički kandidata nije skupio deset dana u Domovinskom ratu. Mislim da ti ljudi nisu spremni dati život za Domovinu, kao mali hrvatski čovjek. Jednog dana mali hrvatski čovjek će se dići i reći da je ova zemlja stvarana na krvi tog istog čovjeka. Zbog toga i treba promicati istinu o Domovinskom ratu a ne da nama djeca ne znaju kad je bila akcija Maslenica, rekao je Klemm.


 KARAMARKO ODRŽAO SASTANAK U PROSTORIJAMA PU ZADARSKE


Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u sklopu radnog posjeta našoj županiji jučer je u prostorijama PU zadarske održao sastanak s kolegijem glavnog ravnatelja Olivera Grbića i načelnicima svih policijskih uprava u Hrvatskoj.
Po završetku radnog sastanka koji je održan iza zatvorenih vrata ministar nije davao izjave za javnost, a iz policije su izvjestili kako se raspravljalo o rezultatima rada ostvarenim u prošloj godini te da su postavljene smjernice za rad u tekućoj, 2010. godini.