Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Ljubiti Crkvu” bilo je njegovo geslo

21.01.2011. 23:00
“Ljubiti Crkvu” bilo je njegovo geslo


Misu zadušnicu za blagopokojnog mons. Prenđu služit će zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u ponedjeljak 24. siječnja u 18 sati u katedrali Sv. Stošije


U utorak, 25. siječnja, je prva  obljetnica smrti zadarskog nadbiskupa mons.  Ivana Prenđe. Budući da se toga dana održava  zasjedanje HBK u Zagrebu, misu zadušnicu za  blagopokojnog mons. Prenđu služit će zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u ponedjeljak 24. siječnja, s početkom u 18 sati u  katedrali Sv. Stošije u Zadru. Neka mu nebeski  Otac bude nagrada za sve što je učinio i ostavio  kao duhovnu baštinu u Zadarskoj nadbiskupiji. Mons. Puljić poziva vjernike na sudjelovanje u svetoj misi i na molitvu za dušu  preminulog pastira zadarske Crkve, nadbiskupa Prenđu.                         Zadarski nadbiskup mons. Ivan  Prenđa preminuo je 25. siječnja u Nadbiskupskom domu u Zagrebu, u 71. godini života,  46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva.  Mons. Prenđa bio je 112. pastir zadarske  Crkve.         
 Mons. Ivan Prenđa rođen je u Zemuniku  Gornjem, 31. prosinca 1939. godine. Za biskupa je posvećen 9. lipnja 1990. godine. Od  1990. bio je zadarski nadbiskup-koadjutor s  pravom naslijeđa, a nadbiskup ordinarij postao je 2. veljače 1996. godine.
 Pokojni nadbiskup Prenđa bio je potpredsjednik HBK, predsjednik komisije za sjemeništa i duhovna zvanja pri HBK, član  Komisije HBK za Zavod sv. Jeronima u Rimu  i član Komisije za stvaranje novog sustava  financiranja unutar Crkve u Hrvata.
 Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je  u Zadru. Katolički bogoslovni fakultet  pohađao je u Zagrebu te je 1967. postigao  licencijat iz teologije. Za svećenika je zaređen  29. lipnja 1964. godine u Zadru. U Zadarskoj  nadbiskupiji obnašao je sljedeće službe: od  1964. do 1968. bio je župnik u Škabrnji, Nadinu  i Smilčiću; od 1968. do 1970. duhovnik u  Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru; od 1970. do 1992. ravnatelj toga sjemeništa; od 1970. do 1972. kateheta mladih u  Zadru; od 1981. do 1990. dopisnik Glasa  Koncila; od 1970. do 1992. voditelj odjela za  zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji.
 Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom 29. ožujka 1990. godine, a biskupsko ređenje slavljeno je 9. lipnja  te godine u zadarskoj katedrali. “Ljubiti Crkvu” bilo je geslo nadbiskupa ordinarija. Upravu Nadbiskupije preuzeo je 2. veljače 1996.  godine. U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji  obnašao je mnoge službe, a vršio je i službu  predsjednika Vijeća HBK za kler te bio član  Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica.
 “Ljubiti Crkvu”, Božja ljubav neumorno traži  nove suradnike, naslov je knjige mons. Prenđe,  objavljene u Zadru 2006. godine, u povodu 10.  godišnjice njegova upravljanja Nadbiskupijom.  Mons. Prenđa u knjizi iznosi svoja razmišljanja i poticaje svećenicima i suradnicima.  Djelo predstavlja lik i djelovanje mons. Ivana  Prenđe, njegova nastojanja, revnost u radu za  Božje Kraljevstvo i ljubav prema Crkvi. Nadbiskup Ivan Prenđa u radu na Božjoj njivi bio  je veliki svećenik i neumoran pastir, u potpunom predanju Bogu, žrtvi, služenju, apostolatu i molitvi.
– Božja ljubav prema čovjeku našega vremena neumorno traži nove suradnike. Bog,  dakle, i danas poziva ljude da ga slijede na  putu poziva. Mi vidimo da je jedna stvar  ključna: kada mladi imaju osobnu vjeru, sposobni su otkriti i slijediti Božji poziv. Zadaća  roditelja, odgojitelja, vjeroučitelja i svih nas u  Crkvi jest posredovati mladima vjeru koja će  im otkrivati Božju volju, rekao nam je mons.  Prenđa prije nekoliko godina u razgovoru za  naš list u prigodi 10. godišnjice njegova upravljanja Nadbiskupijom.