Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Poskupljenja su rezultat rasta cijene energenata i stanja u Europskoj uniji

21.01.2011. 23:00
Poskupljenja su rezultat rasta cijene  energenata i stanja u Europskoj uniji


Može li unutra biti mlijeko ako znamo da je otkupna cijena na vratima farme u Njemačkoj 36 euro centi. Može li mlijeko po toj cijeni otkupljeno doći do Hrvatske, plus prerada, otkup, pakiranje, fitosanitarna inspekcija na hrvatsku policu, pa tu je još i marža, i u konačnici sve koštati tri i pol kune? Je li to moguće? Mislim da nije, kaže Elvira Strele


Dva od tri velika  proizvođača mlijeka u RH najavili su poskupljenje svojih proizvoda u maloprodaji. Na ovu vijest koja se  prošli tjedan pojavila u javnosti, bilo je nekoliko reakcija  pa je tako i sam ministar  Čobanković kazao da ne vidi  razloge za poskupljenje pa čak  da nije niti siguran da će mlijeko poskupjeti. Stajalište Ministarstva je da trenutačno nema jako opravdanih razloga za  povećanjem cijene mlijeka,  odnosno da može doći samo  do nekih korekcija cijena. Ministar je nadalje kazao da će  realna otkupna cijena mlijeka  u siječnju ove godine biti 2,4  kune po litri te da su realne  cijene mlijeka u maloprodaji  između pet i pol do šest kuna  po litri.
Na najavu korekcije cijena  posebnu su oštro reagirali u  Udruzi proizvođača mlijeka  Osječko-baranjske županije  koji u svom priopćenju ističu  da prerađivači “lažu hrvatskim potrošačima”, jer izvoze  kvalitetno domaće mlijeko, na  kojemu dobro zarađuju, a  uvoze nekvalitetno mlijeko iz  susjednih zemalja, koje na  tržištu reklamiraju sloganom  “kupujte hrvatsko mlijeko”.
Direktorica Vigensa i predsjednica Udruge proizvođača  mlijeka Mliko, Elvira Sterle,  ističe da su najavljena poskupljenja logični rezultat  općeg trenda povećanja cijena  imputa.
 Korekcija je bila  očekivana
– Gorivo je već poskupjelo  na rekordnu razinu. Poskupili  su i drugi imputi tipa plastika,  tako da nije nimalo čudno da  poskupi i osnovni proizvod  koji je posljednje vrijeme egzistirao na najnižoj mogućoj  cijeni. Korekcija je bila za  očekivati, a prema najavama  to i neće biti neko veliko poskupljenje, kazala je Sterle  koja je pojasnila i kako će se to  odraziti na proizvođače.
– Proizvođačima to povećanje cijene za sada neće  proizaći iz povećanja cijene  mljekara, na polici, nego cijena na europskom tržištu. Tamo cijena mlijeka lagano raste  iz razloga što je u 2009. došlo  do velikog odustajanja proizvođača i to zbog nerealnih  otkupnih cijena mlijeka. Količina sirovine za otkup se  drastično smanjila i sukladno  tome, cijene idu gore.
Situacija iz Europske unije  preslikava se na hrvatsko  tržište s nekoliko mjeseci zakašnjenja.
– Ovo povećanje u konačnici ipak neće biti dovoljno za  poslovanje kakvo je bilo prije,  primjerice, tri godine. To bi  bilo tako da nije i nama otišla  gore cijena nafte i energenata,  kao i cijene hrane. Tako će  povećanje cijena na europskom tržištu pomoći da donekle amortiziramo učinak  sve većih imputa u proizvodnji. Što će se događati u  veljači i ožujku s tom cijenom  mlijeka, kada budemo vidjeli  kakav je trend rasta u drugom  kvartalu – o tome će ovisiti  hoćemo li morati razmišljati o  povećanju otkupne cijene mlijeka, ustvrdila je Sterle koja  također misli da je korekcija  cijena mlijeka u maloprodaji  opravdana i logična.
 Mlijeko je podcijenjeno
– Tvrdim da je mlijeko bilo  podcijenjeno upravo na polici. Svaki kupac koji kupuje to  mlijeko bi se trebao zapitati,  je li moguće da je cijena mlijeka na polici, pogotovo onog  uvoznog, iz Bosne ili čak i iz  Njemačke, tri kune i pedeset.  Može li unutra biti mlijeko  ako znamo da je otkupna cijena na vratima farme u Njemačkoj 36 euro centi. Može li  mlijeko po toj cijeni otkupljeno doći do Hrvatske, plus prerada, otkup, pakiranje, fitosanitarna inspekcija na hrvatsku policu, pa je tu još i marža  i u konačnici sve koštati tri i  pol kune? Je li to moguće?  Mislim da nije. Hrvatsko mlijeko na polici košta pet i pol,  šest kuna, a uvozno tri i pol.  Postavimo si pitanje što je to  unutra – svježe pomuženo mlijeko ili su to sve ono što zakon  dopušta, to jest određene mliječne komponente koje se  preradom u konačnici zovu  mlijeko, upozorava Sterle te  zaključuje:
– Mislim da je došlo vrijeme  da se shvati da za mlijeko  treba dvije godine odgajati  životinju i imati tri čovjeka  raspoređena na jednu životinju da bi se proizvelo tu litru  mlijeka koja se drži za osnovnu živežnu namirnicu. A  proces dobivanja te namirnice  nije jednostavan, nije kratkoročan i ima svoju vrijednost.  Nije više za očekivati ako hrana postaje ključni gospodarski  element da je mlijeko obezvrijeđeno samo zato što trgovine tiskaju da cijena na  polici mora biti dvije kune.  Prerađivači i krajnji kupci moraju se staviti u okvir realnosti  da bi netko uopće imao interesa proizvoditi mlijeko.