Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Rekordan broj sudionika, 140 uzoraka i 300 posto kvalitetnija vina

21.01.2011. 23:00
Rekordan broj sudionika, 140 uzoraka i 300 posto kvalitetnija vina


Općina Stankovci od početka je organizator ove manifestacije s kojom se želi potaknuti i unaprijediti proizvodnja vina koja je od davnina nazočna na ovom području, kako samih Stankovaca, tako i susjednih područja, što je i rezultiralo proširenjem degustacije na čitavu Sjevernu Dalmaciju. – Sljedeći korak na kojem svi skupa moramo raditi, od medija i politike do vinogradara i vinara je tržište, kaže Željko Baradić


Četrnaesta degustacija vina  Sjeverne Dalmacije “Vinkovo 2011.” održava se  danas u Stankovcima. Riječ je o  manifestaciji koja je od početno strogo lokalnog značaja s  vremenom prerasla u okupljanje vinogradara i vinara iz svih  dijelova Zadarske i Šibensko-kninske županije.
– Svaki smo put u ovih četrnaest godina radili jedan mali  pomak u pozitivnom smislu. I  ove godine ima više novina, u  pozitivnom smislu i na dobrobit vinogradara i vinara. Tako  manifestacija više nije degustacija ravnokotarskih vina, nego degustacija vina Sjeverne  Dalmacije. Proširili smo područje jer posljednjih nekoliko  godina nam dolaze vinari koji  nisu iz Ravnih kotara. Vinarska podregija Sjeverna Dalmacija, kako se i zove naša manifestacija, proteže se od Primoštena do Paga, a mi već više  godina dobivamo vina iz Pirovca, Knina, Drniša, Promine  i drugih mjesta, manifestacija  je morala doživjeti tu  malu promjenu što se  tiče samog imena, kaže  načelnik Općine Stankovci, Željko Baradić,  podsjetivši da je u svojim počecima ova manifestacija bila zamišljena za vinare iz stankovačkog  kraja pa je prerasla te okvire  jer su se prijavljivali vinari iz  Ravnih kotara, a s vremenom i  šire. U ovim nastojanjima organizatori imaju i podršku  struke, budući da podrajon  Sjeverne Dalmacije postoji i  definiran je unutar zakona i  pravilnika o vinogradarstvu i  vinarstvu.
 Novi način ocjenjivanja
– Druga novina je način ocjenjivanja. Dosad smo imali  ocjenjivanje i nagrađivanje na  način da se nagrađivalo prvo,  drugo i treće mjesto i tu bi bio  kraj priče. No, kako struka  kaže da su vina toliko napredovala i kvaliteta porasla za  tristo posto te se mora prići  novim, stručnim metodama  ocjenjivanja. Podijeljeni su,  stoga, bodovni pragovi. Onaj  koji bude imao od 65 do 69,99  bodova dobiva priznanje; tko  osvoji od 70 do 74,99 to je  bronca; onaj koji ima od 75 do  84,99 pripada mu srebro, a tko  skupi iznad 85 bodova osvaja  zlato. Tko skupi najveći broj  bodova, taj će biti šampion u  kategorijama bijelo, odnosno  crno vino, pojasnio je Baradić.
Općina Stankovci od početka je organizator ove manifestacije s kojom se želi potaknuti i unaprijediti proizvodnja vina koja je od davnina  nazočna na ovome području,  kako samih Stankovaca, tako i  susjednih područja, što je i rezultiralo proširenjem degustacije na čitavu Sjevernu Dalmaciju. Osjećaju se i prvi rezultati. Tako se prošle godine  manifestacija održavala pod  geslom “Znanjem do kvalitetnog vina”, a ove godine “Znanje + kvaliteta = tržište”.
 Put do tržišta
– Sljedeći korak na kojem svi  skupa moramo raditi, od medija i politike do vinogradara i  vinara je tržište. Ova priča neće  imati smisla ako ljudi proizvedu, a na tržištu se budu pojavljivala svačija vina više nego  naša. Zato toliko inzistiramo na prezentaciji i  promociji ovih ljudi,  proizvođača, vinogradara  i vinara iz Ravnih kotara.  Mi ne želimo ovdje  održavati sajam vina gdje  ćemo pozivati vinare iz  Slovenije, Makedonije,  Bosne ili Mađarske.  Nažalost, Hrvati kao da  su prokleti; čim se netko  drugi pojavi, bez obzira s  kakvom kvalitetom, on je  odmah bog i pridaje mu  se sva moguća pažnja. Ti  ljudi koji bi dolazili sa  strane, bi vrlo rado da mi  njima organiziramo manifestaciju da oni mogu  prezentirati svoja vina jer  tu dolaze njihovi turisti  koji će radije kupovati  njihova vina nego naša –  što je normalno. Zato mi  radimo isključivo na tome  da ova manifestacija pokriva  ovo područje kojem pripadamo, a to je podregija Sjeverna  Dalmacija, a naglasak je na  Ravnim kotarima, istaknuo je  načelnik Baradić te dodao:
– Cilj je da ta vina, naših,  domaćih proizvođača stignu na  tržište, da stignu u restorane,  markete i dalje. Jer cijela ova  priča nema smisla ako oni ne  budu mogli plasirati svoja vina  i ako im se ne pomogne  plasirati ih. To se već osjeća i sve veći broj ljudi  proizvodi i tijekom turističke sezone dolaze turisti, vina se plasiraju i u  privatnim podrumima i u  sustavu OPG-a te  u seoskom turizmu. Osjeti se i  da su ljudi osjetili da je  kvaliteta bitna. Mnogi  kažu da bi bez ove manifestacije teško napredovali i imali ovako dobra  vina u svojim podrumima  jer jednostavno, nisu bili  educirani, ustvrdio je  Željko Baradić.
Osim što se proširila u  zemljopisnom području,  ovogodišnja manifestacija  Vinkovo bilježi i rekordan  broj prijavljenih sudionika i uzoraka vina kojih je  ukupno bilo dostavljeno  sto i četrdeset.
– Nakon što je napravljena  kemijska analiza, odbačena su  trideset i tri uzorka vina koja  nisu zadovoljila, bilo da se radi  o biološkom defektu, to znači  da su bakterije, bilo da se radi o  sumporovodiku, mani vina. Ti  uzorci nisu prošli analitičku  provjeru. Ostalo je sto i sedam  vina u procesu proizvodnje, ili  kako ih se zove otvorena vina,  od toga 67 crnih i četrdeset  bijelih. Posebno se ocjenjuju  vina na tržištu kojih je jedanaest crnih i devet bijelih. Manifestacija je za Sjevernu Dalmaciju što znači da uključuje  vinogorja Zadra, Biograda,  Benkovca, Stankovaca, Promine, Pirovca, Skradina, Drniša,  možemo reći sve do Primoštena, kazao je predsjednik ocjenjivačke komisije dipl. ing.  Zvonimir Vlatković, dok je kemijsku analitiku izvršio dipl.  ing. Ivan Morić.
– Parametri koje je  određivao bili su ukupni sumpor, hlapive kiseline, reducirajući šećeri i alkohol i to je on  dosta dobro odradio. Mogu  reći da odziv ovako velikog  broja, s obzirom da postoji i  malo zasićenje što se tiče tih  manifestacija, pokazuje da ljudi ipak žele znati jer ovo je u  godini upravo onaj prijelomni  trenutak kada vina počnu dozrijevati i tu ispitaju i sebe, je li  možda što loše dogodilo s vinom, je li došlo do neke promjene. Manifestacija u Stankovcima je uvijek bila u pravom  trenutku, negdje na početku  godine i kada prođu sve fešte i  blagdani, ljudi se opet vrate  svom vinu, naglasio je Vlatković koji se osvrnuo i na dosadašnje rezultate i utjecaj ove  manifestacije na razvoj vinarstva na ravnokotarskom području.
 Značajni pomak u  podrumarstvu
– Mislim da se osjeća veliki  pomak, s obzirom na obim  uzoraka mi smo napravili i pravilnik. Općina je organizator i  mi kao struka imamo s njom  odličnu suradnju, kako s načelnikom Baradićem, tajnikom  Miletićem i cijelim osobljem.  Ova degustacija koja je  održavana s ciljem promoviranja kvalitete vina, po tom je  pitanju napravila puno. A u  kvaliteti su ostvareni značajni  pomaci. Ono što je najvažnije,  mislim da su se promijenili uvjeti čuvanja i držanja vina u  podrumu. To je ključan trenutak, koliko god nam donekle  podrumi ostaju još uvijek usko  grlo, ali mnogi vinari su se  opredijelili za podrumarenje  što dosad nije bio slučaj, promijenili su uvjete. Neki više  neki manje, a oni koji su registrirani oni imaju uvjete i za  kontroliranu fermentaciju,  imaju veće sudove, inox sudove, ali i manji vinari se trude,  primjerice u filtraciji, stabilizaciji vina i puno toga se u  podrumarstvu promijenilo i to  bih svakako istaknuo. Tu je  nastala velika promjena.  Znači, od berbe, prerade, samog postupka fermentacije,  uvjeta čuvanja, pretoka, korištenja enoloških preparata,  vinobrana i svega onoga što je  nužno, do stabilizacije i puštanja u promet. Mogu reći da već  sada, na početku godine imam  zahtjeva za zaštitu kontroliranog zemljopisnog podrijetla i  za rješavanje minimalnih tehničkih uvjeta podruma, naglasio je dipl. ing. Zvonimir Vlatković.
Program 14. degustacije vina  Sjeverne Dalmacije Vinkovo  2011. započinje radio emisijom  na valovima Radio Zadra u  podne. U 15.30 sati će se kod  autoservisa Mlađo obilježiti  početak sezone rezidbe vinograda. U 17 sati u Općini je  početak degustacije vina, a u  19 sati se očekuje proglašenje  pobjednika.


Ocjenjivači




Degustatori za crna vina: dipl. ing. Ante Grubišić, dipl. ing. Nikolina Paleka, dipl. ing. Gojko Kasap, dipl. ing. Zdravko Bušić, dipl. ing. Denis Rako, dipl. ing. Ivan Morić i dipl. ing. Mile Ražov. Degustatori za bijela vina: dipl. ing. Mandica Erceg, dipl. ing. Ivica Peranić, dipl. ing. Marina Pavlović, dipl. ing. Ivica Kostović, dipl. ing. Nikola Vrbanić, mr. sc. Josip Ražov i Milan Miočić Stošić.


Novost – vinski katalog


– Ove godine predstavit ćemo i vinski katalog. U njemu će biti riječ organizatora i predsjednika komisije, a zatim ćemo predstaviti sortiment grožđa Ravnih kotara, kao i svi sudionici koji su svoja vina prijavili sa svojim podacima. U vinskom će katalogu također biti sva vina koja su na tržištu, kako ih popularno zovemo buteljirana sa slikama te svi oni koji su dobili medalje i nagrade, najavio je načelnik Željko Baradić


 


Početak rezidbe vinograda


Na manifestaciji Vinkovo tradicionalno se obilježava početak rezidbe  vinograda, početak kalendarske i vegetacijske godine.
– Loza je još uvijek u mirovanju. Nakon skidanja, nakon rezidbe treba  lozu iznijeti, pogotovo ako ima nekih gljivičnih bolesti, kao što je crna  pjegavost, to treba onda spaliti ili ukloniti iz prostora vinograda jer uvijek  postoji potencijalno žarište da se inficira, kazao nam je dipl. ing. Zvonimir  Vlatković.
– Kalendarski gledano, upravo je sada  vrijeme rezidbe, no što se klime  tiče nije povoljno jer su velike magle i rose, i kada je takvo stanje, onda  se u pravilu ne reže. Trebat će pričekati da se malo prosuši, da dođu bure  i da se onda nastavi. Rezidba se inače može obavljati do polovice trećeg  mjeseca, kazao nam je dipl. ing. Zdravko Bušić koji, također, kaže da  snijeg koji je proteklih dana padao i na stankovačkom području ne bi  trebao omesti rezidbu.
– Temperature su iznad nule, a loza se može rezati sve do minus pet  stupnjeva, ali mora biti suho vrijeme.


 


Puno domaćih sorti


Među rekordnim brojem ovogodišnjih uzoraka vina nalaze se različite sorte o kojima nam je više kazao dipl. ing. Zvonimir Vlatković.
– S obzirom da je to s područja Sjeverne Dalmacije, imamo i introduciranih, ali svakako imamo i jako puno domaćih sorti. U crnim vinima, s obzirom da je to stankovačko područje, jasno je da su tu plavina i babić, a od bijelih su tu nedvojbeno maraština i debit.