Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Arheološki muzej Noć muzeja posvetio djeci i braniteljima

Autor: Valentina Mlađen

21.01.2013. 23:00
Arheološki muzej Noć muzeja posvetio djeci i braniteljima

Foto: Vedran SITNICA



Specijalni gost bit će naš poznati sugrađanin Tomislav Marijan Bilosnić koji će nas u različitim ulogama i na različite načine voditi kroz Noć muzeja. Kako se ovih dana obilježava i Akcija Maslenica i Noć muzeja pridružit će se na neki način tom obilježavanju čime se i naš gost uklapa s obzirom da je tijekom Domovinskog rata bio zapovjednik Samostalnog voda umjetnika – dr. sc. Smiljan Gluščević


Arheološki muzej Zadar ovogodišnju Noć muzeja posvećuje braniteljima i djeci. Naglasio je to tijekom jučerašnje konferencije za medije ravnatelj Muzeja Smiljan Gluščević najavljujući bogat program koji počinje u petak u 18 sati, a završava u 1 sat iza ponoći.
– Ove godine zamislili smo malo drugačija događanja od onoga što ste navikli vidjeti u Arheološkom muzeju. Specijalni gost bit će naš poznati sugrađanin Tomislav Marijan Bilosnić koji će nas u različitim ulogama i na različite načine voditi kroz Noć muzeja. Kako se ovih dana obilježava i Akcija Maslenica i Noć muzeja pridružit će se na neki način tom obilježavanju čime se i naš gost uklapa s obzirom da je tijekom Domovinskog rata bio zapovjednik Samostalnog voda umjetnika. Stoga ove godine manifestaciju posvećujemo braniteljima i djeci koja su često najzainteresiranija za ono što imaju priliku vidjeti i čuti, rekao je Gluščević.
Tako će ove godine u AMZ-u, kako bi se što više približila djeci, Noć muzeja započeti nagradnom igrom – slaganjem puzzli na tematiku novog loga AMZ-a namijenjenom svima, a osobito najmlađima. Također Gluščević je iz programa izdvojio prikazivanje jedne epizode serije “Pustolovine morskog konjica” iz 1976. godine te predstavljanje drugog izdanja istoimenog romana pokojnog Mladena Pejakovića koje će voditi Bilosnić. U 20 sati Bilosnić će otvoriti izložbu hrvatskog branitelja Zlatka Franića “Svitlo hrvatskog križa”, a u 21 sat na rasporedu je program za djecu pod nazivom “Zadre grade, naša diko” tijekom kojeg je zamišljen interaktivni dijalog djece i branitelja. U 22 sata Bilosnić će se prisjetiti Mladena Pejakovića, pokojnog umjetnika koji je osmislio interijer AMZ-a kakav je i danas, i njegova kultnog djela “Broj iz Svjetlosti”, a program će završiti predstavljanjem svoje zbirke duhovne poezije “Molitva”.
Gluščević je istaknuo kako će se čitave noći moći obilaziti zbirke muzeja, a posjetiteljima će na raspolaganju biti djelatnici muzeja koji će odgovarati na sva pitanja. U muzeju će biti i studenti diplomskog studija Baštine i turizma koji će pomagati pri regulaciji posjetitelja.
Uz postojeći fundus suvenira iz radionice AMZ-a za ovu prigodu u pripremi su novi suveniri, a svi će se naći na popustu od 20 posto dok će publikacije biti snižene čak 50 posto.


Ako ne ove, onda sigurno dogodine




Na upit hoće li i Donat biti otvoren posjetiteljima tijekom Noći muzeja Gluščević je naglasio kako je i sam puno razmišljao i razmišlja o tome, ali to najviše ovisi o vremenu s obzirom da je zimi u Donatu izuzetno hladno.
– Mislim da bi bilo jako dobro otvoriti Donat jer jako puno naših sugrađana nikad nije bilo unutra. Do sada to nije bila praksa te Donat nikad nije bio otvoren tijekom Noći muzeja i još uvijek razmišljamo o toj ideji. U svakom slučaju ako ne bude otoren ove godine dogodine će sigurno biti.