Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bježe od kartica kao vrag od tamjana

Autor: Velimir Brkić

21.01.2013. 23:00
Bježe od kartica kao vrag od tamjana

Foto: Adam VIDAS



Kad kupujemo plaćamo jedino gotovinom, od peglanja kartice bježimo ‘ka vrag od tamjana’, one su prava napast, tvrdi Andrija Šarić u jednom od biogradskih šoping centara


Odavno je poznato da je siječanj “najduži” mjesec u godini, jer blagdanski stol, darovi, izlasci i rasprodaje u prosincu nisu ostavili dovoljno mjesta za nove novčane manevre.
– Manje se za božićno-novogodišnje blagdane trošilo, ali nikako spojiti kraj s krajem. Četveročlana obitelj živi od jedne moje plaće, jesti se mora i u siječnju, jada se Dražen Pavić ispred marketa u Benkovcu.
Unatoč izazovima brojnih trgovačkih centara velika većina građana kupuje najosnovnije prehrambene artikle, po mogućnosti one na akciji. Mnogi su zbog krize koja ne prestaje, htjeli ne htjeli, “spušteni na zemlju”.
– Kad kupujemo plaćamo jedino gotovinom, od peglanja kartice bježimo ‘ka vrag od tamjana’, one su prava napast, tvrdi Andrija Šarić u jednom od biogradskih šoping centara.
Pritom “otvara dušu” navodeći kako se teško živi zbog deviznog kredita podignutog prije pet-šest godina za gradnju obiteljske kuće.
– Ruku na srce, naše dvije plaće nisu velike, ali su hvala Bogu redovite, međutim, pola pojedu krediti i prije nego novci legnu na račune, naglasio je.
Šarići imaju troje djece koja idu u školu i dosad su imali jednu ovrhu zbog neplaćanje televizijske pretplate, kaže, dug je plaćen trostruko, čertverostruko.
– Srećom da s prijateljem odem na more ‘na sviću’, ulovi se nešto ribe, a meso se jede samo nedjeljom i blagdanima. Ma, važno je sačuvati zdravlje, poručio je Andrija.
Zbog lošeg vremena i “besparice” u trgovinama i na pijacama ovih dana uočljivo je manji broj potrošača.
– Odrekao sam se jutarnje kave kako bih u večernjim satima došao u kafić na televiziji pogledati nogometnu utakmicu. Nemam satelitske programe, preskupe su preplate, a na našima nema utakmica Lige prvaka ili tzv. liga ‘petice’, govori Bibinjac Sikirić.
Nažalost, i ovaj siječanj će najviše osjetiti mali ljudi, nekad zaposleni, a sada na Zavodu za zapošljavanje, bez ikakvih primanja i zarađenog novca za plaćanje struje, vode i grijanja. Sve više je siromašnih koji očekuju pomoć u plaćanju najnužnijih režija.
– Da nije roditelja, ponešto poljoprivrede i koje ‘faturete’, ne znam kako bih uopće preživio, govori samac Tome.
– Blagdani su bili skromniji nego inače, prvi put u pet godina nismo nigdje išli izvan naše županije, govori Ana Horvat, dok je sa svojim Domagojem u sportskoj dvorani u Poličniku nazočila koncertu u povodu VRO Maslenica.