Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZD DNEVNIK Ogledan primjer

21.01.2014. 23:00
ZD DNEVNIK Ogledan primjer


Otišao je Meštrović. Izložba godine, kako je na mnogim mjestima prozvana, završila je u nedjelju, nakon što ju je pogledalo nekoliko tisuća posjetitelja. Gradska loža kroz nekoliko je mjeseci bila poprište interesa naših sugrađana, ali i velikog dijela turista koji su zasigurno čuli za našeg velikana kiparstva.
No, zašto u ovoj rubrici uopće pišem o Meštroviću i zadarskoj izložbi? Izložba “Zahvalimo njoj” je ogledan primjer postavljanja i održavanja jedne izložbe, ogledan primjer organizacije jednog događanja. Zašto? Pa u samom startu je bilo vidljivo kako se na ovoj izložbi radi drugačije negoli smo to naviknuli u Zadru. Dobro, i sam Meštrović je tako veliko ime da je za očekivati kako će trud oko ove izložbe biti velik, no upravo zato je ovo savršen primjer. Izložba je otvorena u rujnu, ali su mediji već nekoliko mjeseci ranije obaviješteni o organizaciji izložbe, točnom terminu, razlozima održavanja izložbe, itd. Već u toj činjenici primjećujemo razliku od uobičajenih najava izložbi. Naime, u pravilu kad god imamo neku izložbu u Zadru, najava stigne tek nekoliko dana prije, eventualno u prethodnom tjednu. Drugo, ova izložba nije organizirana sama za sebe, nju je pratio cijeli niz događanja. Gotovo sve izložbe u Zadru se održavaju same za sebe ili su popratni dio nečeg drugog. Kao najava izložbe pripremljeni su posebni materijali, posteri, press izvješća, nije bilo moguće ne znati za Meštrovićevu izložbu u Loži. Nakon samog otvorenja mediji su i dalje konstantno obavještavani o događanjima vezanim uz izložbu, a uza sve to pozornost je privlačila i skulptura postavljena na Narodnom trgu.
Eto, upravo zbog svega navedenog je ovo izložba godine, a ja bih se usudio reći i jedan od najvećih, ako ne i najveći događaj godine u Zadru. Tko je za to zaslužan, sporedna je stvar, ako posluži za buduće programe. Jer, kultura ne troši samo novce, kako neki uporno tvrde, ona i stvara. Jer, netko je trebao dizajnirati plakate, pozivnice, neki zaštitar je trebao čuvati skulpturu na Narodnom trgu, a nekih par tisuća je platilo ulaznicu. Dakle, novac se zavrtio, nije otišao u prazno. Kultura onda ipak proizvodi, zar ne?