Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Metropola Dalmapolis – Zadar, Split i Šibenik u viziji Nikole Bašića

21.01.2017. 23:00
Metropola Dalmapolis – Zadar, Split i Šibenik u viziji Nikole Bašića


Dalmapolis je autentični neologizam koja označava novu urbanu, gospodarsku i društveno političku formaciju, a koju generiraju oslobođene kohezivne silnice između triju dalmatinskih gradova: Zadra, Šibenika i Splita, ističe Bašić u razgovoru za tportal


Zadarski arhitekt Nikola Bašić, čini se, pronašao je recept za ‘urbano uravnoteženje’ Hrvatske, odnosno za razvojnu ravnotežu Hrvatske: nasuprot Zagrebu kao formalnoj i stvarnoj metropoli, predlaže formiranje nove urbane, gospodarske i društvene formacije triju dalmatinskih gradova (Zadra, Šibenika i Splita), koju je već nazvao svojim autentičnim neologizmom – Dalmapolis, piše jučer tportal.
Dakako, ne radi se o krutom administrativnom pojmu ili nasilnom spajanju stoljećima bliskih a opet razdvojenih cjelina, nego tek oslobađanju njihovih potencijala koje bi, po njemu, nesumnjivo proizvelo jednak efekt. U ekskluzivom razgovoru novinaru Damiru Petranoviću za tportal objasnio je svoju ideju i prvi put javno predstavio kraće filmove s vizualizacijama po jednog zadarskog, šibenskog i splitskog projekta koji bi, za početak, promijenili lica ovih gradova i izazvali sinergijski učinak.
Regionalne metropole svjetski trend
Nikola Bašić autor je znamenitih zadarskih instalacija, Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, ali i križeva na Kornatima, D-marine u uvali Mandalina u Šibeniku i dr.
– Dalmapolis je autentični neologizam koja označava novu urbanu, gospodarsku i društveno političku formaciju, a koju generiraju oslobođene kohezivne silnice između triju dalmatinskih gradova: Zadra, Šibenika i Splita. Radi se o superponiranju triju nodalnih regija u novi urbani sustav, koji proizvodi kohezivna sila oslobođena izgradnjom autoceste A1, a koja čvorove Zadar 2, Šibenik i Dugopolje svodi na vremensku distancu od prosječnih tridesetak minuta vožnje, što je u metropolitanskim relacijama savladiva i prihvatljiva distanca, rekao je Bašić.
Ističe da se spomenute distance odnose na udaljenosti urbanih čvorišta, te da je značajan dio njihovog međuprostora nalazi u procesu konurbacije (Split-Kaštela-Trogir; Zadar-Bibinje-Biograd; Šibenik-Vodice).
e. Poticanje razvitka regionalnih metropola svjetski je trend. Stoga je planiranje, promicanje i poticanje razvitka Dalmapolisa, kao novog urbanog sustava sa svojstvima litoralne metropole, strateški interes Hrvatske. Nju pritom oblikuju dva prirodna i kulturna identiteta – kontinentalni i primorski, srednjoeuropski i jadranski – pa bi urbani bipolaritet predstavljao organičko uravnoteženje njezinog primarnog urbanog sustava.
Nije megalomanija
– Ostvarenju ideje Dalmapolisa prethode i prijedlozi za snažne i vrlo specifične ‘dalmatinske urbane transformacije’: one slijede specifične razvojne smjerove pojedinih dalmatinski gradova i kao projekti – procesi manifestno svjedoče o njihovim sasvim personaliziranim razvojnim programima. Na tom tragu oni su reprezentativni za ideju Dalmapolisa koji se temelji na komplementarnosti i sinergiji, koja nikad ne smije ugroziti pojedinačne urbane identitete i individualitete’, rekao je Bašić za tportal.
– Onima kojima će se učiniti da su ovi projekti neostvarivi, utopistički ili megalomanski, moram reći da su sve moje ideje, a bilo ih je mnogo koje su u početku gledane s podozrenjem i u koje ni sam nisam do kraja vjerovao, u konačnici ostvarene ili su na putu realizacije. Pritom je za mene sasvim nevažno što su mojom brazdom često nastavljali orati neki drugi ljudi. Tako su i projekti koje danas predstavljamo poput odapetih strijela, koje više nitko ne može vratiti u tobolac. Oni neumitno putuju k svojem odredištu, ostaje samo pitanje kojom će putanjom i za koliko vremena dosegnuti svoj cilj.
Vrata Zadra
U dijelu koji govori o nama najzanimljivijem projektu, Vratima Zadra, ističe se kako se nakon godina obilježenih uspješnim rastom, Zadar postupno okreće kvalitativnom razvitku. Vrata Zadra su najznačajniji i najintrigantniji zadarski iskorak prema postupnoj, ali sveobuhvatnoj urbanoj rekvalifikaciji.
Ovaj projekt fokusiran je na područje Ravnica i utvrde Forte, zapušteni i podiskorišteni prostor iznimno velikog potencijala, koji se želi rekvalificirati i promovirati u suvremeno predvorje povijesnoga grada. Predlažući rekonstrukciju fortifikacijskog sustava kanala i povratak izvornog urbanog identiteta utvrđenog grada – kamenog broda, projekt svojim prostornim i programskim smjernicama afirmira novo gledanje na buduću zaštitu i razvitak povijesnog Poluotoka, ali i Zadra u cjelini. (tportal)