Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predstavljanje 59 poslodavaca i 12 srednjih škola

Autor: Anamarija Bilan

21.02.2010. 23:00
Predstavljanje 59 poslodavaca i 12 srednjih škola

Foto: Adam VIDAS



U Industrijsko-obrtničkoj školi mogao se upisati jedan razred plinoinstalatera, no javilo se tek jedan učenik pa su odustali. Ovo nije dobro jer za dvije-tri godine slijedi plinofikacija naše županije i mi ćemo morati uvoziti radnu snagu jer se naša djeca ne žele školovati za ovo zanimanje, istaknuo je Šimunić
Sajam poslova, koji treći put zaredom organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje s partnerima, održat će se 5. ožujka u Arsenalu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
– Cilj Sajma poslova je povezati sve čimbenike na tržištu rada i omogućiti bolju komunikaciju između poslodavaca, nezaposlenih osoba i tražitelja zaposlenja te na taj način pomoći jačanju regionalnog gospodarstvenog razvoja, rekao je Željko Marić, pročelnik područne službe Zadar, ističući kako će ove godine, suprotno očekivanjima na sajmu nastupiti 59 poslodavaca te 12 srednjih škola.
Marić je dodao da su dosadašnja dva Sajma poslova bila uspješna i ispunila su sva očekivanja, kako poslodavaca, tako i nezaposlenih osoba, tražitelja zaposlenja kao i učenika koji su pred izborom svog životnog poziva.
Ravnoteža ponude i potražnje
– Program ovogodišnjeg Sajma poslova je bogat i zanimljiv, a Sajam će biti otvoren od 9 do 16 sati kada će se svi poslodavci i srednje škole predstaviti na izložbenim pultovima te putem prezentacija. Pored toga u 9.45 sati u Arsenalu će se održati prezentacija “Mjere HZZ 2010. godine – Financijska podrška poslodavcima”. U vremenu od 10 do 16 sati, također u Arsenalu, održat će se informatičke radionice koje će moderirati Algebra. U Društvenom domu Tankerske plovidbe za 10.30 sati je najavljeno održavanje radionice “Verbalna i neverbalna komunikacija u traženju posla”, dok je za 12 sati dogovoren okrugli stol na temu “Tržište rada Zadarske županije – neusklađenost ponude i potražnje”. Okrugli stol će se održati u Maloj vijećnici zgrade Zadarske županije, izložio je detaljno program ovogodišnjeg Sajma poslova Željko Marić.
Sajam poslova je mjesto gdje poslodavci putem izložbenih pultova mogu prezentirati svoju tvrtku i svoje potrebe za potencijalnim stručnim kadrovima. U neposrednom kontaktu s nezaposlenim osobama i tražiteljima zaposlenja mogu stvoriti bazu potencijalnih zaposlenika što će im omogućiti odabir najboljih. Nezaposlene osobe i tražitelji zaposlenja zahvaljujući sajmu mogu ostvariti kontakt s poslodavcima te im direktno ponuditi svoje životopise. Ujedno mogu steći sliku o potrebama na tržištu rada Zadarske županije i mogućnostima obrazovanja odraslih. Pored njih Sajam poslova je mjesto gdje se studenti i učenici mogu upoznati s tržištem rada Zadarske županije i potrebama poslodavaca za kadrovima te će tako moći kvalitetnije planirati svoje obrazovanje i karijeru.
Nedostajat će plinoinstalatera
Dario Ivankov, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije, rekao je da je jedan od glavnih ciljeva povećati mogućnost zapošljavanja te povećati ravnotežu ponude i potražnje. On smatra da bi mladi trebali izabrati profil zanimanja koje je konkurentno na tržištu rada te je istaknuo dugotrajnu nezaposlenost kako jedan od gorućih problema.
Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, na primjeru je ukratko objasnio situaciju na tržištu rada.
– Prošle godine je Industrijsko-obrtnička škola raspisala upis za jedan razred plinoinstalatera, međutim, javilo se tek jedan učenik pa su odustali. No ovo nije dobro jer za dvije-tri godine slijedi plinofikacija naše županije i mi ćemo morati uvoziti radnu snagu jer se naša djeca ne žele školovati za ovo zanimanje. Apeliram na učenike da se upišu u ovaj smjer jer će za dvije-tri godine imati siguran posao, istaknuo je Šimunić.
Osim njih okupljenim novinarima obratio se i Bernard Kotlar iz Algebre. Oni će prvi put tijekom trajanja Sajma održati radionice na kojima će se zainteresirani građani moći upoznati s onim što se točno radi na Algebrinim tečajevima.
Poslodavci koji će sudjelovati na Sajmu poslova su: Adverto, Alen Elektro obrt, Auto škola Kalelarga, Balis, Baumax Zagreb, Borik, Božava, Carpe-Diem, Cosmopolitan life, Dalmacija ribolov, Dekra za privremeno zapošljavanje, Donat boats, Đovani promet, Erste & Steiermarkische bank, Escad konstrukcije, Euronautic, Graditeljski obrt “Svijet stakla”, Hotel Alan, Hotel Luka, Hotel Pinija, Hotel Porto, Hotel Rajna, Hotel Vicko commerce, Hstec, Ilirija, Kali, Kali tuna, Kamen Benkovac, KBK Benkovac, Komunalno, Langlia, Maraska, Marina Zadar, Marituna, Marjur, Medita, Moto marina servis, Novi hotel, Omladinski hostel, Ostrea, Pakel, Park prirode Vransko jezero, Pršutana Posedarje, Punta Skala, Raiffaisen stambena štedionica, Remax, Ribarska sloga, Solaris, Suvremeno učilište u Splitu, Tankerkomerc, Tankermont, Tankerska plovidba, TCG, Turisthotel, Tvornica kruha Zadar, Uragan turističke animacije, Vrana, Zadar Aluminij, Zadar Gradnja – Hotel Bastion.
Srednje škole koje sudjeluju na Sajmu su Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Obrtnička škola Gojka Matuline, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Pomorska škola, Prirodoslovno grafička škola, Srednja škola Biograd na Moru, Srednja škola kneza Branimira, Strukovna škola Vice Vlatkovića, Škola primjenjene umjetnosti i dizajna te Tehnička škola.


 POKROVITELJI


Generalni pokrovitelj trećeg Sajma poslova su Zadarska županija i Tankerska plovidba. Pokrovitelji su Gradovi Zadar, Benkovac, Biograd, Obrovac te općine Bibinje, Kolan, Novigrad, Pašman, Poličnik, Stankovci, Starigrad, Sukošan i Vrsi. Partneri su Upravni odjel za društvene djelatnosti i Upravni odjel za gospodarstvo Zadarske županije, HGK i HOK županijske komore Zadar, Pučko otvoreno učilište Zadar, Algebra i Razvojna agencija Zadarske županije.