Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

I dalje vozimo unazad

21.02.2011. 23:00
I dalje vozimo unazad


O tome da je situacija sve lošija dovoljno govore brojevi zatvorenih lokala i sve ostalo što je loše. Možda nadolazeća turistička sezona uspije malo promijeniti situaciju, mi je čekamo kao ozebli sunce, kazao je Malta, dodajući da o “relaksaciji” nema više što komentirati


Nakon izjave premijerke Kosor o tome da se u Hrvatskoj bolje i relaksiranije živi te da se to vidi po statističkim pokazateljima o prodanim automobilima, provjerili smo situaciju u Zadarskoj županiji.
Podaci iz PU zadarske pokazuju da je “relaksiranost” nešto manja, jer u siječnju ove godine novoregistrirano je 180, a prošle godine 181 vozilo. Statistički podaci odnose se na sva vozila koja se prvi put registriraju, bez obzira na godinu proizvodnje, pa su tako u podacima i vozila koja su uvezena, ali njihov broj je zanemariv te se ovi podaci mogu uzeti kao relevantni. Sad idemo s podacima posljednjih godina, tako je tijekom druge polovice 2010. godine u PU zadarskoj novoregistrirano ukupno 1.262 vozila, a u cijeloj godini 2.432 vozila. Pretprošle godine novoregistriranih vozila bilo je 3067, a u 2008. godini broj je bio veći od pet tisuća. Prema tom padu može se vidjeti koliko se građani osjećaju “relaksiranije”. Da situacija nije ništa bolja u odnosu na godinu prije tvrde i prodavači automobila.
– Situacija je nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu i nitko od nas koji prodajemo automobile nije zadovoljan, kazao nam je Marko Mitrović, direktor predstavništva Toyote u Zadru.
Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika, kazao je da je situacija lošija iz dana u dan.
– O tome da je situacija sve lošija dovoljno govore brojevi zatvorenih lokala i sve ostalo što je loše. Možda nadolazeća turistička sezona uspije malo promijeniti situaciju, mi je čekamo kao ozebli sunce, kazao je Malta, dodajući da o “relaksaciji” nema više što komentirati osim gore navedenoga.
Koliko se “bolje” živi govore i statistički podaci o povećanom broju obitelji koji se hrane u Pučkoj kuhinji, povećanom broju nezaposlenih i onih koji svaki dan odlaze na posao, a plaće se ne sjećaju.