Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Odabrani najbolji radovi na Lidranu za osnovce

21.02.2011. 23:00
Odabrani najbolji radovi na Lidranu za osnovce


Županijski susret učenika osnovnih škola Zadarske županije „Lidrano 2011.”  održan je jučer u OŠ Zemunik. Sudjelovale su 24 osnovne škole područja grada Zadra i Zadarske županije . a odabrani radovi su predloženi za državnu razinu.
– Danas se u našoj školi održava susret ukupno 148 učenika i 51 mentora, a ovo je prvi put da se ovo najmasovnije učeničko natjecanje održava u našoj školi i to najprije mueđužupanijska razina pa potom i ova županijska. Moram priznati da nam je to izuzetna čast, jer poznato je da Lidrano upućuje najviše učenika. Želim pohvaliti sve ove učenike koji iz godinu u godinu ogroman trud, zalaganje i ljubav ulažu u izvođenje točaka i pisanje radova za Lidrano, kazala je Tamara Narančić, ravnateljica OŠ Zemunik, pohvalivši također i entuzijazam učitelja i mentora koji ih potiču i trude se da ova manifestacija opstaje.
Na jučerašnjem su se Lidranu natjecali učenici iz OŠ Benkovac, OŠ Stjepana Radića iz Bibinja, OŠ Galovac, OŠ Nikole Tesle iz Gračaca, OŠ Novigrad, OŠ Obrovac, OŠ Pakoštane, OŠ Poličnik, OŠ Braća Ribar iz Posedarja, OŠ Braće Radić iz Pridrage, OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, OŠ Starigrad, OŠ Sukošan, OŠ Sv. Filip i Jakov, OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje, Privatna OŠ Nova, OŠ Bartula Kašića, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Smiljevac, OŠ Stanovi, OŠ Šime Budinića, OŠ Šimuna kožičića Benje i Oš Zadarski otoci.
Na susretu su izabrani najbolji učenički  radovi literarnog, dramsko-scenskog te novinarskog  stvaralaštva kao i najbolji školski listovi, a nakon svečanog otvorenja susreta te konačnog završetka  natjecanja uslijedilo je proglašenje pobjednika. O radovima predloženima za državni susret odluku su donijela četiri prosudbena  povjerenstva, a članove Prosubneog povjerenstva činili su: u kategoriji literarnog stvaralaštva – Senka Paleka Martinović, Vlatka Majić i Robert Bacalja, u kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva Gabrijela Meštrović Maštruko, Dragan Veselić i Josip Mihatov, u kategoriji novinarskog stvaralaštva Ivica Nevešćanin, Bernard Paleka i Ante Kolanović, dok je državni izbornik za dramski izraz bio Stojan Matavulj.
Među radovima u kategoriji literearnog stvaralaštva koji su predloženi za državni susret našli su se “Filip u sredini”, “Kuća ćać’nog dida”, “U vatrenici”, “Božićna priča” i “Iznad oblaka”. U kategoriji pojedinačnih nastupa dramsko-scenskog stvaralaštva našli su se “Psić iz snova”, Nade Zidar Bogadi, kojeg je izvela Sara Patricia Pavić, učenica 2. razreda OŠ Sukošan i “Sve što niste znali o šlagu”, Nataše Lambevske, u izvedbi Lane Jović, učenice 4. razreda OŠ Nikole Tesle iz Gračaca.
Što se tiče kategorije skupnih nastupa dramsko-scenskog stvaralaštva, s obzirom da Stojan Matavulj, državni izbornik za dramski izraz prati učenike Zadarske i Šibensko-kninske županije te da iz obe županije idu ukupno četiri rada nije odlučeno tko će ići na državnu razinu, a odlučit će se tek nakon što se sutra u Šibeniku predstave i tamošnji učenici. Unatoč tomu, državni je izbornik na jučerašnjem Lidranu u Zemuniku dao dva prijedloga, a to su “Je li tebe tko što pitao”,  čiji su autori mentorice Iva Čakarun i Koraljka Alavanja te učenici POŠ Nova i “Zid”, Nade Iveljić, dramsko-scenska igra učenika OŠ Šimuna Kožičića Benje.
U kategoriji novinarskog stvaralaštva  te samostalnog novinarskog rada predloženi su  radovi: “Kad se veselje mjeri u promolima, “Od svih droga more je najopojnije”, “Ima ih, ima-čok, čok!” i “Ana u tvornici čokolade”. U kategorji radijskih emisija predloženi su radovi “Benkovački sajam-radioreklama”, Marije Josić i Bobića, učenika 7. razreda OŠ Benkovac, “Izvan nastave”, Andree Bakarić i Barbare Bakarić, učenica 8. razreda OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje i “S Paklenice na Himalaju”, Nikoline Marasović i Petre Jukić, učenica 7. razreda OŠ Starigrad, dok su u kategoriji videofilmskog stvaralaštva predloženi “Propuštena ljubav” Matee Mikić, Marijana Pere Markovića i Bete Hasanović, učenica 8. razreda OŠ Benkovac i “Ljubitelji ptica”, Roka Brkića, Lee Jurin i Dore Matoković, učenika 8. razreda OŠ Stanovi.
U kategoriji školskih listova predložena su četiri školska lista i to digitalni školski list “Koraci” učenika OŠ Stanovi te papirnati listovi “Fontana” učenika OŠ Krune Krstića, “Čehuljica, učenika OŠ Šime Budinića i “Oblica”, učenika OŠ Pakoštane.