Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Pronađena grobnica s ljudskim kostima

21.02.2011. 23:00
Pronađena grobnica s ljudskim kostima


Radnici na vodovodu su se nemalo iznenadili kada su prilikom kopanja ilovače za ležišta za vodovodne cijevi ugledali dobro očuvanu ljudsku lubanju


Grobnica s ljudskim kostima pronađena je prošlog petka u Lišanima Ostrovičkima prilikom izvođenja radova na magistralnom vodovodu Lišane Ostrovičke – Benkovac. Radnici na vodovodu su se nemalo iznenadili kada su prilikom kopanja ilovače za ležišta za vodovodne cijevi ugledali dobro očuvanu ljudsku lubanju. Isprva se mislilo kako se radi o grobnici iz Drugog svjetskog rata, koje su zadnje vrijeme jako aktualne, ali prva mišljenja struke to opovrgavaju.
– Ravnatelj Muzeja antičkog stakla u Zadru, dr. sc. Ivo Fadić, kazao je kako se najvjerojatnije radi o srednjovjekovnoj grobnici. Puno više će se znati nakon završetka arheoloških istraživanja koja započinju već danas, kaže načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević.
Vijest o novootkrivenoj grobnici brzo se proširila mjestom, a najviše zanimanja izazvala je kod najmlađih mještana koji su lubanju odmah nazvali “kosturko”. Dječju maštu privukli su i blještavi predmeti koji se vide u iskopanim rupama tako da su odmah krenuli u potragu za izgubljenim srednjovjekovnim blagom iz zamaka i utvrda starih hrvatskih plemića.
Ipak njihov povratak u ulogu Indiane Jonesa, čuvenog arheologa s televizijskih ekrana i borca protiv nacista, morat će pričekati adekvatno školovanje. Sada je njihovo iskapanje na arheološkom nalazištu zaustavljeno čime su zaštićeni dragocjeni artefakti i ostaci, ali i sama djeca od potencijalne opasnosti. Najmlađi Lišanci nakon školovanja mogu se vratiti istraživanju područja na kojem žive a koje je arheološki jako zanimljivo. U Ostrovici je pronađen najstariji dalmatinski grb. Tamo je i bila i čuvena hrvatska utvrda koja je branila zadarski kraj i Dalmaciju od najezde Turaka. Najnovije otkriće sigurno će dovesti do novih spoznaja o ovom zanimljivom dijelu Zadarske županije.