ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Rezultatskog imperativa nema, ali igračkog ima

21.02.2011. 23:00
Rezultatskog imperativa nema, ali igračkog ima


Najbolja vijest za Zadrane proteklog vikenda bila je pobjeda Partizana nad Zvezdom u beogradskom derbiju. Tužno ali istinito. Nakon poraza od Budućnosti, još jednom treba ponoviti, jer je podatak gotovo nevjerojatan, čak sedmog domaćeg u NLB ligi, a devetog računamo li i Eurochallenge kup, momčadi s Višnjika preostalo je samo da se nada da će i Zvezda ostati na šest pobjeda. Tako je i bilo. Partizan je minimalni zaostatak na velikom odmoru, u drugom poluvremenu preokrenuo, došao do dvocifrene prednosti i mirno priveo utakmicu kraju, no u Zvezdi smatraju da je i netko drugi imao prste u tome.
– Moram pitati NLB ligu želi li da Crvena zvezda igra ovo natjecanje? Ako želi, neka nam ne šalju ovdje specijalne jedinice, koje će u drugom poluvremenu promijeniti kriteriji za 360 stupnjeva u odnosu na prvo. To je bilo degutantno.  Bar sam ja to tako vidio. Ljudski ih molimo da malo pogledaju snimku utakmice i analiziraju – grmio je nakon utakmice Mihajlo Uvalin, trener crveno-bijelih, prenosi kosarka.rs.
Situacija u Zadru i Crvenoj zvezdi je slična, s tim da Beograđani ipak imaju važnu prednost, zbog bolje koš razlike u međusobnim susretima.
– Veseli nas svaki Zadrov poraz, kao što njih vesele naši porazi. Nije sve u našim rukama, ali mislim da, uz pobjedu nad Širokim u Pioniru i još jedan „break”, možemo stići do cilja – smatra Uvalin.
Jednostavna računica
To je računica iz tabora Zvezde, gdje se vjerojatno nadaju “breaku” već u idućem kolu, na gostovanju kod Hemofarma. Potom će dočekati Široki pa u goste Cedeviti, zatim imaju Olimpiju kod kuće i u posljednjem kolu Zagreb u gostima. Jedno je sigurno, ako Zadar u preostalih pet kola ne dobije jednu utakmicu više od Zvezde, ispast će iz NLB lige. Zato će iznimno važna biti iduća dva kola, kada Zadrani gostuju kod vodeće Krke u Novom Mestu pa dočekuju Cibonu. Onda putuju u Beograd kod Partizana pa na Višnjik stiže Hemofarm, a u posljednjem kolu gostuju kod Širokog.
Ako ćemo gledati trenutni poredak na tablici, Zadrov je raspored na papiru ipak nešto lakši, ali kako mu ove sezone ništa nije lagano, za očekivati je grčevitu borbu do samoga kraja. Svaki koš, svako slobodno bacanje u konačnici može biti presudno. Prvi dio pripreme za subotnju utakmicu protiv Krke, Zadrani će odraditi večeras u češkom Prostejovu, gdje igraju rezultatski nevažnu utakmicu 5. kola drugog kruga Eurochallenge kupa. S obzirom da imaju omjer 1-3 i dva domaća poraza, u četvrtfinale bi se mogli plasirati samo ako dobiju preostale dvije utakmice (Prostejov i Oostende u gostima), a Lokomotiv u Krasnodaru izgubi i od Čeha i od Belgijaca, što nije baš realno očekivati. U svakom slučaju, utakmicu treba odraditi sportski i korektno pa, ako se pruži prilika, zašto ne i pobijediti.
Priprema za Krku
Za očekivati je da će Tihomir Bujan više minuta dati igračima, koji su do sada igrali manje, kako bi ove druge odmorio, no pitanje je koliko će uopće moći rotirati, s obzirom na svakakve probleme unutar momčadi. Kapetan Vladović je još uvijek ozljeđen, kao i Olivari, Mason je raskinuo ugovor s klubom, Downey nije registriran za Eurochallenge, a Brown je odletio u SAD.
– Stvarno smo dosta oslabljeni, ali nemamo nikakav imperativ. Pokušat ćemo ovu utakmicu iskoristiti najbolje što možemo, kao određenu pripremu za Krku. Analizirali smo neke stvari, koje smo protiv Budućnosti radili dobro i neke, koje smo radili loše. Želim da ono, što je bilo dobro, bude još i bolje i da što prije počnemo otklanjati pogreške iz naše igre – kaže trener Zadra.
Konkretno, o čemu je riječ?
– U napadu definitivno trebamo popraviti one faze, kada igramo prestatično. Moramo igrati mnogo agresivnije, sa mnogo više kretnji. Osim toga, nisam zadovoljan ni pritiskom u obrani, iako ga je u određenim fazama utakmice protiv Budućnosti bilo i imali smo čak 18 osvojenih lopti. Međutim, događaju nam se padovi. Od jako dobre igre u obrani do nekih rupa, kada igramo prilično loše. Moramo smanjiti te amplitude u igri i onda će to izgledati bolje.
Bez obzira što rezultat u ovoj utakmici Zadru ne znači gotovo ništa, motiva i želje za pobjedom ne bi trebalo nedostajati. Naročito mlađim igračima, ali i onim iskusnijima, jer u ovakvoj situaciji u kakvoj se nalaze, gostujuća pobjeda bi sigurno bila određeno ohrabrenje uoči puta u Novo Mesto. Usput, Prostejov i Krka susreli su se u prvoj fazi ovog natjecanja. Česi su kući dobili 89:77, a Slovenci su kasnije uzvratili sa 78:62.
– Sigurno da ćemo ući u utakmicu sa željom da pobijedimo. To je normalno i sportski – zaključio je Bujan.


 BROWN OTIŠAO U SAD


Zadrani danas u Češkoj neće moći računati ni na Brandona Browna, koji je otišao u SAD riješiti papirologiju oko boravka u Hrvatskoj. Njegov se povratak očekuje u petak, te bi trebao biti na raspolaganju treneru Bujanu za utakmicu s Krkom.




 LAWRENCE I DRUŠTVO


Prije nešto manje od mjesec dana, Zadar je u Krešinom domu pobijedio Prostejova sa 96:90. Česi su tada bili u zaostatku od samoga početka, a dobrim dijelom utakmice je razlika bila i dvocifrena, da bi tek u posljednje dvije minute sa -14 smanjili na pristojnih -6. Predvodio ih je nezaustavljivi razigravač Eugene Lawrence sa 37 poena, ali su mu se suigrači prekasno priključili. Inače, prvi strijelac momčadi je litavski šuter Veikalas sa 16 poena po susretu, drugi strijelac i prvi skakač je kanadski centar Landry (13,6p, 10,3sk), a treći strijelac i prvi asistent je Lawrence (13,5p, 4as). Tu je i američki centar Gadri (10,6p, 6,4sk), te na krilnoj poziciji još jedan Litavac, 36-godišnji Slezas (7,8p). To je osovina vodeće momčadi češkog prvenstva (Nymburk se priključuje kasnije). Eventualnom pobjedom protiv Zadra, Prostejov bio ostao u utrci za plasman u četvrtfinale, za koje bi onda u posljednjem kolu trebao pobijediti Lokomotiva u Krasnodaru.


 BANIĆ SLAB, BILBAU VRIJEDNA POBJEDA


U 21. kolu ACB lige, Bilbao je, pred 7593 navijača u svojoj Bilbao Areni, pobijedio Valladolid rezultatom 93:70. Baske su predvodila petorica igrača (Blums, Mumbru, Warren, Jackson i Vasileiadis), koji su ubacili između 14 i 17 poena, dok je Marko Banić za 15 minuta poentirao samo jednom iz pet pokušaja za dva poena, te je sakupio 4 skoka, ali i negativnu valorizaciju -3. Kako prosuti 7 poena prednosti u manje od 30 sekundi, demonstrirala je Unicaja, koja je na gostovanju u Sevilli vodila 73:66, minutu prije kraja. Onda je primila koš uz prekršaj, a domaći su uhvatili napadački skok, nakon promašenog dodatnog bacanja i odmah pogodili tricu. Momčad iz Malage je vrlo brzo izgubila loptu i u kontri primila još jednu tricu, te se od tog šoka više nije oporavila. Na vrhu tablice sada se izdvojila Barcelona, s omjerom 18-3, budući da je Real Madrid na gostovanju u Valenciji doživio četvrti poraz. Caja Laboral, Valencia i Valladolid imaju 13-8, a Bilbao i Fuenlabrada 12-9. U preostalih 13 kola za mjesto u doigravanju borit će se još i Cajasol i Joventut (11-10), te Gran Canaria, Unicaja i Estudiantes (10-11). U idućem kolu Bilbao gostuje kod Joventuta u Badaloni.