Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sanaderu proširenje istrage zbog mita

21.02.2011. 23:00
Sanaderu proširenje istrage zbog mita


Vlasnik Diokija Robert Ježić navodno je priznao da je pomogao bivšem premijeru kupiti BMW, ali tek na njegovo inzistiranje


Bivšem premijeru Ivi Sanaderu prijeti novo proširenje istrage, ovaj put za primanje mita. Riječ je o postupku u kojem je Ivo Sanader već osumnjičen za zlouporabu položaja predsjednika Vlade, a vlasnik Diokija Robert Ježić za poticanje, sve kako bi Dioki i Dina dobili jeftiniju električnu energiju od HEP-a. USKOK, naime, razmatra mogućnost da Ježića osumnjiči za davanje, a Sanadera za primanje mita zbog kupovine famoznog blindiranog BMW-a kojim se bivši premijer vozio svega tri mjeseca.
Tajna istraga
Kako navodi Jutarnji list, Robert Ježić u svojoj je obrani priznao da je pomogao Sanaderu kupiti auto tako što je preko tvrtke u Luksemburgu isplatio tvornici BMW 330 tisuća eura. Međutim, Ježić je ustvrdio i da je to napravio tek na opetovano inzistiranje Ive Sanadera, te nakon prethodnih dogovora s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem i zastupnikom BMW-a za Hrvatsku Franjom Tomićem.
– Ne mogu ni potvrditi, niti demantirati da je Jutarnji list objavio sadržaj obrane mog klijenta, jer se radi o tajnoj uskočkoj istrazi, kazao nam je jučer Ježićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.
Kako tvrdi Jutarnji list, Ježić je u svojoj obrani naveo i da je od Barišića u njegovom uredu u Carini dobio 330 tisuća eura. Cijela operacija zamišljena je kako bi se izbjegla politička šteta koja je mogla nastati kad bi se saznalo da je HDZ kupio i platio novu blindiranu limuzinu za Sanadera. Od izvora upućenih u istragu, međutim, doznali smo da Mladen Barišić još nije ispitan o Ježićevim navodima. U svom prvom iskazu pred USKOK-om, pak, tvrdio je da je BMW kupljen donacijama ogranaka HDZ-a iz Njemačke, te da se u cijelu akciju uključio tek kad je trebalo vratiti vozilo proizvođaču. Barišić je nakon puštanja iz pritvora već u dva navrata bio pozvan da dopuni svoj iskaz i sigurno je da će opet biti pozvan da se provjere navodi Ježićeve obrane.
Odluka o kupnji
Osim USKOK-a, Mladen Barišić nakon puštanja iz pritvora često posjećuje i Sabor. Sugovornici našeg lista tvrde da su ga u nekoliko navrata vidjeli u Saboru, te da je posjećivao visokopozicionirane članove HDZ-a.
Svaki napredak USKOK-a u istrazi nabavke BMW-ove blindirane limuzine sve je teži za vladajuću stranku. U USKOK-ovoj istrazi ispostavilo se da ipak postoji odluka predsjedništva HDZ-a o kupnji blindiranog vozila. Datirana je s 11. veljače 2008. godine, a potpisao ju je Ivan Jarnjak. Ali, kako je utvrdio USKOK, tu je odluku Jarnjak sačinio 2009. godine.
– Prethodno su nas iz Državne revizije upozorili da ne postoji odluka o kupnji vozila, pa sam u dobroj namjeri izradio tu odluku, kako bismo konačno zatvorili predmet BMW-a, kazao nam je Jarnjak.