Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stečaj Maritune: Na prodaji sve – od srdele do dizalice

21.02.2011. 23:00
Stečaj Maritune: Na prodaji sve – od srdele do dizalice


Osim broda “Zornik” na prodaji su i smrznuta riba, osnovna obrtna sredstva i uredski inventar i namještaj te vozila, dizalica i manji brodovi. Na prodaji su tako i inćuni smrznuti u bloku te srdele čija ukupna vrijednost iznosi 88.139,40 kuna, ali i brojne staklenke, kace, ribarske kašete i ostala ambalaža u vrijednosti od 164.908 kuna


Milan Ljubičić stečajni upravitelj nekadašnje uspješne tvrtke u Tankerkomercovom holdingu Maritune jučer je oglasio treću prodaju imovine te tvrtke koja je u stečaju od listopada prošle godine zbog više milijunskih dugovanja.
 – Uspjeh ove prodaje ovisit će o zainteresiranosti kupaca, rekao je stečajni upravitelj Milan Ljubičić, dodavši da je ovo treća prodaja imovine ove tvrtke. Ipak, rekao je, u obzir treba uzeti i recesiju o kojoj će također ovisiti uspješnost prodaje.
Na usmenoj javnoj dražbi je motorni tegljač remorker “Zornik” iz 1940. godina, čija je početna vrijednost procijenjena na 675.000 kuna. Na javnu dražbu mogu se javiti sve fizičke i pravne osobe koje prije dražbe moraju uplatiti jamčevinu u iznosu od pet posto od početne cijene broda, a rok za prijavu je 8. ožujka u 12 sati.
Osim broda “Zornik” koji ide na usmenu javnu dražbu, Marituna je na prodaju stavila gotovo sve pokretnine tvrtke. Na prodaji su i smrznuta riba, osnovna obrtna sredstva i uredski inventar i namještaj te vozila, dizalica i manji brodovi.
Na prodaji su tako i inćuni smrznuti u bloku te srdele čija ukupna vrijednost iznosi 88.139,40 kuna, ali i brojne staklenke, kace, ribarske kašete i ostala ambalaža u vrijednosti od 164.908 kuna. Na prodaji će biti i ronilačka oprema, među kojom se može naći kamera s podvodnim kućištem, kompresori, ronilačke boce, ronilački kompjutor i slično, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 86.180 kuna. Također je u ponudi i oprema u pogonu, u koju su ubrojeni brojni inoks regali, stolovi, ali i digitalne vage, zračne pile i ručne varilice. Ukupna vrijednost opreme u pogonu procijenjena je na 3.191.000 kuna.
Marituna prodaje i opremu za kaveze, u kojoj će biti i hranilice za tune, oka i prstenovi, mreže za kaveze i slično, a koja je procijenjena na 238.300 kuna kao i uredski inventar u kojem je moguće naći sve od stolice, preko zavjesa do ormara. Ukupna vrijednost uredskog inventara procijenjena je na 60.000 kuna.
Ova tvrtka u stečaju zbog namirivanja višemilijunskih dugova mora prodati i četiri teretna vozila, jedno osobno te dizalicu “palfinger” za kamion, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 123.000 kuna. Također prodaju i nekoliko brodova i dva izvanbrodska motora čija je ukupna vrijednost 295.000 kuna.
Ponude se podnose stečajnom upravitelju najkasnije 20 dana od internetskog objavljivanja, osim za srdelu i inćun, za koju se ponuda podnosi u roku od pet dana od objavljivanja oglasa. Kriterij za odabir najpovoljnije ponude je najviša ponuđena cijena.
Da podsjetimo, stečaju ove tvrtke prethodila je i blokada od 173 dana kao i veliki financijski problemi u kojima se našla. Otvorenjem stečajnog postupka na vidjelo su izašli višemilijunska dugovanja. Naime, utvrđeno je da su ukupna dugovanja Maritune prema vjerovnicima oko 190 milijuna kuna, dok s druge strane vrijednost imovine ne prelazi 25 milijuna kuna. Marituna svojim zaposlenicima duguje 4,9 milijuna kuna. Pojedinačno Marituna zaposlenicima duguje od 50 do 230 tisuća kuna. Ova nekad uspješna zadarska tvrtka sveukupno je dužna 29 tvrtki i institucija.