Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Umjesto računalnih – stare paške igre

21.02.2011. 23:00
Umjesto računalnih – stare paške igre


Na pronalaženju pravila starih igara radili smo dvije godine, ona su obnovljena i zapisana i tako smo ih sačuvali. Drago mi je što su mladi zainteresirani za njihovo obnavljanje. Sve se odvija po planu i ekipe će biti spremne za prvi nastup, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag


Već pomalo zasićeni računalnim igricama, mladi ljubitelji tradicionalnih vrijednosti Paga okupili su se na poziv Mjesnog odbora Pag i Centra za kulturu i informacije kako bi sudjelovali u obnovi starih igara što su se nekada igrale u Pagu, kojih je većina zaboravljena.
Od tridesetak igara za koja su pronađena pravila, tri će se prikazati 8. ožujka, za vrijeme karnevala. U ljetnom programu Centra za kulturu i informacije je natjecanje u starim igrama što će se održati pod nazivom “Bambinela-Pag 2011.”, a nastup na karnevalu bit će prvo predstavljanje dijela tog programa. 
– Na pronalaženju pravila starih igara radili smo dvije godine, ona su obnovljena i zapisana i tako smo ih sačuvali. Drago mi je što su mladi zainteresirani za njihovo obnavljanje. Sve se odvija po planu i ekipe će biti spremne za prvi nastup, rekla je Dijana Vuleta, ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.
Predsjednica MO Pag Jelena Grubišić je rekla da se već nekoliko godina želi obnoviti stare igre, a s uvježbavanjem se počelo nakon što je uspostavljena suradnja s Centrom za kulturu koji je obnovio pravila starih igara.
– Najprije smo učili pravila jer nam je to svima nešto novo i vrlo zanimljivo, a nakon toga smo počeli s uvježbavanjem. Drago mi je što smo počeli s obnavljanjem starih igara jer su i stare igre dio tradicije grada Paga, rekla je Jelena Grubišić.
Za karneval će se uvježbati tri igre, žigarela, svinjarka i šjolica. Žigarelu će igrati djevojke, svinjarku mladići, a šjolica se igra u muško-ženskim parovima. Kako je rekla Dijana Vuleta, žigarela podsjeća na poznatu igru “školice”. Svinjarku su igrači već nazvali nožni golf jer je cilj igre nogom ubaciti krpeni zamotuljak u rupu. Organizatori procjenjuju kako bi šjolica mogla biti posebno zanimljiva.
– Sve su igre zanimljive, a složili smo se kako je šjolica dobra ne samo za igru nego i za razgibavanje. U igri sudjeluju dva para, muškarci drže djevojke na leđima, a one se odguravaju nogama. Pobjeđuje par koji je suparnike izgura preko crte, pojasnila je Vuleta.
Vrlo aktivna u grupi za obnovu starih igara je Klaudija Sabalić.
– Igre mi se sviđaju, zanimljive su i zabavne. To nam je svima nešto novo i morat ćemo se dosta potruditi kako bismo naučili pravila i kako bismo sve dobro uvježbali, a nadam se da će igre biti zanimljive i publici, rekla je Klaudija Sabalić.