Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Od Foše preko Atlantide do srca kazališne publike

21.02.2012. 23:00
Od Foše preko Atlantide do srca kazališne publike


Izuzetno mi je drago da je na tragu već profiliranih zadarskih likova i toponima profesor Nižić napravio ovaj nastavak pun metafore koji je vrlo pametno persiflažno napravljen, istaknuo je Srećko Šestan
Gromoglasni aplauz nakon premijerne izvedbe predstave u produkciji HNK Zadar “Od Foše do Atlantide” naznačio je da će kritike i ove zadarske produkcije biti pozitivne. Na domjenku održanom nakon premijere čestitke su stizale sa svih strana, a publika je komentirala predstavu kojoj je najveći adut upravo to što je rađena po zadarskom tekstu, likovi su autohtoni Zadrani, baš kao i glumci koji su ih glumili.
Stoše doplutala do Atlantide
Najviše pohvala dobila je diva zadarskog kazališta Jasna Ančić, popularna Stoše, lik koji povezuje popularni hit “Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica” i u ponedjeljak premijerno odigranu Atlantidu.
– Ovo je jedina uloga u komadu profesora Nižića koja je dramski artikulirana, ostali se drže na liniji improvizacije, glazbe, čudnih dramskih molekula koje su zabavne i šarmantne, dok je jedina Stoše ona premosnica prve “Stoše od Foše” koja je nekim čudom doselila u Atlantidu, rekla je Ančić.
A na pitanje koja predstava joj se čini boljom, prvi dio ili nastavak, vješta glumica dala je diplomatski odgovor:
– Trebalo bi zapravo anketirati publiku da vidimo što je prevagnulo. Čini mi se ipak da je prevagnula “Stoše od Foše” jer je vrlo toplo otvorila galeriju likova poznatih Zadrana. Ovo je više predložak za mlađe ljude i mislim da će ovu predstavu više gledati mlađa generacija srednjoškolaca i studenata, zaključila je glumica.
Kritike na predstavu uglavnom su bile pozitivne, a ono što se publici najviše svidjelo bili su upravo zadarski elementi i zadarski glumci, no pohvale su svakako išle i mladom, ali priznatom redatelju Ivanu Leu Lemi.
Ima i drugačijih mišljenja
– Mislim da je predstava u cjelini uspjela i da je redatelj iz potencijala koji su mu se nudili izvukao najviše što je mogao. Publika je prepoznala ono što je u predstavi zadarsko i čini mi se da im se to svidjelo što i jest najvažnije, komentirala je glavna urednica portala e-zadar Iva Pejković.
Uz pohvale bilo je i onih koji su bili malo kritičniji prema novoj produkciji HNK Zadar.
– Prva predstava puno me se više dojmila, bila je bliža našem prepoznatljivom zadarskom karakteru, dramaturški je bolje obrađena i lakše je bilo prepoznati ove naše tipične zadarske tipologije. Rekao bih da je druga predstava malo više otišla u izvanjski trik, kabaretsku igrariju koja je na prvu loptu simpatična, ali je izgubila dodir s tekstom i slojevitošću koja je puno jasnije i sugestivnije trebala izići vani. U konačnici nije to ono što sam ja zapravo očekivao, komentirao je pomalo razočarani gledatelj.
U publici na premijeri “Od Foše do Atlantide” bilo je i poznatih zadarskih lica, pa je i ovu premijeru gledao čest gost kazališta, zamjenik gradonačelnika Darko Kasap koji je nakon odgledane “Stoše od Foše” morao pogledati i nastavak.
– Drago mi je da zadarsko kazalište buja. Predstava je poslala neke jasne poruke i siguran sam da će zaživjeti unutar ovih naših umjetničkih krugova u Zadru, kazao je Kasap istaknuvši kako je predstava zadržala umjetničku kvalitetu prvog dijela.
Nastavak pun metafore
Od poznatih lica u publici je sjedio i Srećko Šestan iz Ministarstva kulture koji je predstavi dao odlične prognoze za uspješnu budućnost.
– Izuzetno mi je drago da je na tragu već profiliranih zadarskih likova i toponima profesor Nižić napravio ovaj nastavak pun metafore koji je vrlo pametno persiflažno napravljen.
I oni koji nisu gledali prvi dio, odnosno “Stoše od Foše” ostali su oduševljani premijerom.
– Ovo je fenomenalno, na jedan potpuno humorističan način prikazali su pravo dalmatinsko stanje, a najviše me oduševilo jer je ova predstava stanje zadarskog uma, bila je puna pohvala Sanja Perković, voditeljica odnosa s javnošću u Arsenalu. Posebne pohvale istaknula je doajenima zadarskog kazališta Mirku Šataliću i Jasni Ančić, mladom glumcu Vinku Radovčiću te Martine Thomas kojoj je ova predstava bila glumački debi.
Martine ostaje pjevačica
A kako se snašla na pozornici komentirala je sama Martine:
– Ja sam više zabavljačica, nego glumica, ali jako mi se svidjela ova uloga. Ekipa je bila odlična, odlično smo se zabavili. Uživala sam, rekla je Martine natuknuvši kako nije isključeno da je ovo njezina zadnja uloga na pozornici kao glumici.
A svi oni koji predstavu nisu stigli pogledati imat će prilike jer osim večeras, predstava “Od Foše do Atlantide”, no i prvi dio “Od Stoše do Foše” zaigrat će još puno puta na zadarskoj pozornici. Tako nam je obećala sama Stoše, Jasna Ančić.


 PUCAROVA PRVA ULOGA U ZADRU NAKON DUGO VREMENA


Zadarski glumac Ivica Pucar nakon dugo vremena stigao je u Zadar te se odlično snašao u ulozi Stevena. Uzbuđenje zbog izlaska pred publiku u rodnom gradu nakon dugo vremena nije narušilo njegovu odličnu izvedbu.
– Kao glumci uvijek se bojimo kako će publika ragirati na našu prvu izvedbu, međutim ovo je bilo i više nego što smo očekivali. Bio sam još uzbuđeniji jer mi je ovo prva uloga nakon dugo vremena u rodnom gradu, međutim publika je predstavu odlično primila i zadovoljni smo, komentirao je Pucar koji kaže kako se u ulozi odlično snašao.
– Da sam imao i samo jednu jedinu rečenicu bio bih zadovoljan, zaključio je.